Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matovič chce ľuďom vracať peniaze za služby: Je to ďalšia atómovka, podobné nápady zlyhali, upozorňuje Viskupič
Zdielať na

Matovič chce ľuďom vracať peniaze za služby: Je to ďalšia atómovka, podobné nápady zlyhali, upozorňuje Viskupič

BRATISLAVA / Poslanci za OĽaNO Milan Vetrák a Anna Andrejuvová do NR SR predložili zákon, podľa ktorého by zákazníci mohli dostávať späť časť platby pri niektorých službách. O legislatíve sa čochvíľa bude hlasovať v druhom čítaní. Predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS) však upozorňuje, že ide o ďalšiu "atómovku" ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

Na zákon ako prvý upozornil Denník E. Do Národnej rady ho síce predložili poslanci za OĽaNO, no predkladateľka i samotný líder hnutia Igor Matovič vo štvrtkovej (20.10.) rozprave priznali, že jeho tvorcom je ministerstvo financií. To sa týmto spôsobom vyhlo štandardnému postupu pri schvaľovaní legislatívy, ide napríklad o medzirezortné pripomienkové konanie.

Podľa návrhu zákona je jeho hlavným cieľom znižovanie daňovej medzery zapojením občanov do verejnej kontroly, čo sa týka vydávania pokladničných blokov. "Navrhovaným opatrením sa obyvateľstvu umožní získať finančný príspevok za úhradu dodaných tovarov a služieb, určených vo všeobecne záväznom právnom predpise," píše sa v dôvodovej správe. Zákazníci by tak príspevok získali po registrácii v mobilnej aplikácii, ktorú by prevádzkovala finančná správa.

V návrhu zákona sa zároveň nepíše, ktorých odvtetví by sa zákon mal týkať. To by malo upraviť až nariadenie vlády, rovnako ako ďalšie detaily. "Nariadenie vlády Slovenskej republiky ustanoví, na aké tovary a služby možno príspevok uplatniť, spôsob označovania týchto tovarov a služieb na pokladničnom doklade, výšku príspevku, obdobie vyhotovovania dokladov, na základe ktorých si možno uplatniť nárok na príspevok, ako aj obdobie uplatňovania nároku na príspevok," píšu navrhovatelia.

Návrh neprezrádza detaily

Zákon podľa dôvodovej správy bude mať pozitívny aj negatívny dopad na štátny rozpočet i informatizáiu a pozitívny vplyv na manželstvo a rodinu. Nie je však jasné, nakoľko zákon zaťaží rozpočet, keďže stanovisku MF sa uvádzajú len náklady na tvorbu aplikácie, ktoré sú 756-tisíc eur a ročné náklady na jej údržbu, ktoré tvoria 298-tisíc eur. Do platnosti by mala novela vstúpiť ešte tento rok.

Ešte vo štvrtok v rámci rozpravy k druhému čítaniu vystúpil aj Matovič. "Tá predstava je taká, že napríklad vyhlási vláda Slovenskej republiky cez prijaté uznesenie, že každý zákazník v reštauráciách napríklad od januára do marca keď príde do reštaurácie tak z toho bločku, ktorý dostane za svoje služby, si po načítaní QR codu z toho, z toho bločku do svojho mobilu mobilného zariadenia mu automaticky príde na účet suma x," vysvetlil v parlamente predstavu o zákone.

Zákazníkom by tak finančná správa vracala napríklad 20 % zo zaplatenej ceny. Vláda v nariadení môže určiť napríklad aj konkrétne časy, počas ktorých by zvýhodnenie platilo. "Uvažujeme najmä teda podporiť návštevu reštaurácií vo večernom čase kedy tých zákazníkov býva menej a je to citeľné v reštauráciách. Čiže nie počas obedovej špičky kedy reštaurácie bývajú vypredané," vysvetlil minister financií v NR SR.

Týmto spôsobom podľa Matoviča budú samotní občania kontrolovať, či si podniky plnia povinnosť v súvislosti s vydávaním pokladničných blokov. V prvom čítaní zákon prešiel o jeden hlas. 

Je to ďalšia atómová bomba, reaguje šéf finančného výboru

Podľa predsedu finančného výboru Mariána Viskupiča (SaS) má návrh zákona viacero problémov. Zdôraznil, že podaním poslaneckého návrhu sa finančný rezort vyhol štandardnému postupu, akým je napríklad medzirezortné pripomienkové konanie. "S tým súvisí, že to nebolo odkonzultované s odborníkmi, nie sú k tomu žiadne analýzy ani vyjadrenia tých, ktorých sa to dotýka. Navyše zase je to niečo, čo vytvára ďalšiu atómovú bombu v rukách Igora Matoviča. Inými slovami je to zákon, ktorý mu dáva bianko šek, aby len vládnym nariadením určoval jeho detaily," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ.

Problémom je podľa neho aj administratívna záťaž. Okrem vytvorenia aplikácie totiž bude v prípade schválenia zákona potrebná aj kontrola procesov. "Štát opäť vytvára administratívne náročný systém, ktorý bude stáť veľa peňazí, no jeho účinok bude limitovaný," dodal politik. 

Ak chce štát pomôcť napríklad gastropriemyslu, podľa Viskupiča je jednoduchšie riešenie znížiť DPH. "Je to jeden riadok v zákone," zdôraznil s tým, že nižšia daň by zároveň znížila riziko podvodov zo strany podnikateľov.

Politik upozornil aj na ochranu súkromia. "Štát týmto systémom získa mnoho ďalších informácií o ľuďoch," povedal s tým, že bude mať prehľad napríklad o tom, čo si zakúpili, v akej prevádzke a hodnote. Ako podobný príklad použil pôvodný návrh používania eKasy, ktorý skončil aj na Ústavnom súde SR. Znižovať daňovú medzeru mala aj bločková lotéria. "Keď sa na ňu pozrieme, realita bola taká, že 10 % všetkých hráčov hodilo 50 % všetkých bločkov," vysvetlil poslanec. Bločková lotéria sa napokon ukázala ako stratová a súčasná vláda ju zrušila. 

"Je to opäť o tom, že minister financií bude rozhodovať o tom, koľko kedy a komu bude dávať peniaze," pokračoval Viskupič.

O návrhu zákona v druhom čítaní budú poslanci hlasovať vo štvrtok (27.10.). "V SaS tento návrh zákona nemôžeme podporiť a považujeme ho za neopravideľný. Budeme hlasovať proti a jednou z možností je pre nás aj obštrukcia," dodal s tým, že spravia všetko preto, aby neprešiel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie