Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odchádzajúci GR SND Drlička: Po vypočutí svojich slov som sa prefackal, ministerke som navrhol alternatívy odchodu
Zdielať na

Odchádzajúci GR SND Drlička: Po vypočutí svojich slov som sa prefackal, ministerke som navrhol alternatívy odchodu

BRATISLAVA / Odchádzajúci generálny riaditeľ SND Matej Drlička sa vyjadril k prijatiu jeho demisie ministerkou kultúry Natáliou Milanovou (OĽaNO). Za svoje výroky sa opätovne ospravedlnil a vysvetlil ich pozadie. Podporu GR SND deklarovali viacerí herci. Pridali sa aj zamestnanci, ktorí podľa svojich slov zo svojich pozícií odídu spolu s Drličkom.

"Sme tu preto, lebo sa udial rýchly sled udalostí, ktorý by som rád objasnil," povedal Drlička na úvod tlačovej konferencie, ktorej sa zúčastnili aj viacerí zamestnanci a herci SND.

Odchádzajpci GR SND pokračoval s objasnením konferencie z Budapešti, ktorá ho napokon zrejme bude stáť funkciu. "Jeden môj nemenovaný kolega mi poradil, aby som tam nechodil," povedal s tým, že sa jej nakoniec aj tak zúčastnil. Počas panela v Budapešti chcel povedať, ako politici zasahujú do jeho práce. 

"Predtým ako som šiel na pódium, rozprával som sa s kolegami," povedal s tým, že išlo o zahraničných kolegov, s ktorými sa dohodol, že budú úprimí. Dodal, že nevedel, že debata bude streamovaná online. "Môj výrok nemal za cieľ štvať politikov proti sebe," dodal Drlička.

"Po vypočutí mojich slov som sa prefackal na hotelovej izbe. Nemal som to povedať, ale bolo to vyrieknuté," povedal s tým, že za svoje vyhlásenia vyvodil dôsledky a verí, že v rámci verejného priestoru nebude sám. Drlička mal Milanovej ponúknuť viacero variant v súvislosti s jeho odchodom - napríklad skrátenie funkčného obdobia, odchod po skončenie sezóny "Bolo to odmietnuté," dodal s tým, že bude odvolaný od začiatku novembra.

​​Drlička skritizoval kultúrny výbor

Odvolávaný generálny riaditeľ SND sa počas tlačovej konferencie sťažoval aj na rozpočet, ktorý počas jeho pôsobenia SND získalo. Ospravedlnil sa tiež za výroky, ktoré zazneli v Budapešti a kvôli ktorým je odvolaný. "Ohradzujem sa voči tomu, aby boli tieto výroky akokoľvek spájané s útokom na Zámockej ulici," povedal a zdôraznil, že SND sa k tragédii vyjadrila medzi prvými, čo sa týka inštitúcií. 

Počas panelu podľa jeho slov popísal "tŕnistú cestu", ktorou si počas pôsobenia vo vedení SND prešiel. "Akonáhle som si dovolil otvoriť počet sólistov, tak sa začali diať veci," dodal s tým, že sa k prepusteniu časti sólistov rozhodli z viacerých dôvodov.

​​"Dotknutí speváci spolu s ďalšími kolegami, ktorí odišli z SND, vytvorili veľkú časť rezistencie, ktorá obišla politikov," pokračoval Drlička s tým, že aj vzhľadom na to bol predvolaný do parlamentného kultúrneho výboru. Podľa jeho slov bolo vypočúvanie v rámci neho dehonestujúce. Neskôr sa podľa jeho slov mala začať "poľovačka". "Dalo by sa to nazvať aj šikana zo strany štátu," dodal Drlička. SND sa podrobilo aj viacerým kontrolám, ktoré tieto výpovede skúmali. 

Zamestnanci SND spísali petíciu na podporu Drličku

"Samotná ministerka kultúry na výberovom konaní, ktorého víťazom sa stal Matej Drlička, tvrdila, že jej ide najmä o ozdravenie tejto inštitúcie," povedal herec Tomáš Maštalír s tým, že k tomu doposiaľ prichádzalo. "Môžeme očakávať, že sa to teraz zastaví kvôli nešťastnej ľudskej chybe, ktorá nebola procesnou," dodal s tým, že verejný priestor je preplnený podobnými výrokmi. "Pani ministerka, máme pocit, že vám je to jedno - či SND funguje dobre alebo zle," povedal Maštalír s tým, že stoja za súčasným vedením a Milanovú verejne vyzývajú, aby prehodnotila svoje rozhodnutie. Drličku sa počas tlačovej konferencie verejne zastali viacerí zamestnanci SND. Deklaroval, že po odchode Drličku skončia tiež. Ide napríklad o riaditeľa obchodu, šéfky ľudských zdrojov či ekonomickýého riaditeľa. 

​Zamestnanci SND taktiež spísali petíciu na zotrvanie Drličku vo funkcii, doposiaľ ju podpísalo približne 800 ľudí. "Zvažujeme všetky možnosti," reagovali na otázku, čo v prípade ak Milanová neakceptuje ich výzvu na zotrvanie GR SND vo funkcii.

Ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák zhodnotil doterajšie pôsobenie Drličku. "SND je príspevková organizácia ministerstva kultúry. Zriaďovateľ je podľa zákona o rozpočtových pravidlách dávať nám príspevok, aby bol rozpočet vyrovnaný," povedal s tým, že po príáchode do inštitúcie sa dohodli na ozdravovacom pláne. inisterka kultúry s ním mala súhlasiť. Dodal, že v súčasnosti majú 800 zamestnancov.

Pri priprátaní výdavkov na energie SND vyrátalo, že na roky 2021 a 2022 budú potrebovať približne 23 miliónov eur ročne. Dodal, že v roku 2021 kvôli pandémie divadlu vypadli ich vlastné príjmy. Financie napokon dostali, no ako dodal, až koncom roka. "V súčasnosti hospodárime s 21 miliónmi eur, takže rozpočet zrejme nebudeme mať dofinancovaný a na decembrové mzdy budeme musieť použiť záložné zdroje," dodal s tým, že budúci rok je riadne financovaný s výnimkou valorizácie platov. "Naša priemerná hrubá mzda je 1200 eur mesačne," dodal s tým, že herci tvoria 5 % zamestnancov SND.

Súvisiace články

Najčítanejšie