Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za exšéfa SND Drličku sa postavila aj Opera Europe: Sloboda slova je súčasťou demokratickej Európy
Zdielať na

Za exšéfa SND Drličku sa postavila aj Opera Europe: Sloboda slova je súčasťou demokratickej Európy

BRATISLAVA / Za odvolaného generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku sa postavila aj platforma, na ktorej pôde sa incident s nevhodným vyjadrením odohral. List od Opera Europe poslala prvá scéna. Tá zdôraznila, že podporný list z Opera Europa v origináli aj v slovenskom preklade, je podpísaný prezidentkou Annou Maria Meo a zakladateľom a riaditeľom Opera Europa Nicholasom Paynom. Ten v minulosti pôsobil ako riaditeľ Royal Opera House Covent Garden v Londýne.

"Opera Europa je profesionálne združenie dvesto dvadsiatich dvoch operných súborov a festivalov z celej Európy. V súčasnosti prebieha jesenná konferencia o Integrácii a inklúzii v Maďarskej štátnej opere v Budapešti. Slovenské národné divadlo je členom nášho združenia od júna roku 2022," uvádza sa v liste.

Podľa signatárou preukázal generálny riaditeľ Matej Drlička a jeho tím spomedzi členov vysokú mieru odbornosti a schopnosti konať už aj za tento krátky čas.

Združenie argumentuje medzinárodnou podporou

"Bolo pre nás cťou, že pán Drlička sa zúčastnil na našej aktuálnej konferencii 20. októbra 2022 v Budapešti a že bol súčasťou otváracej diskusie na tému Kultúra a politika. Panel moderoval Martin Glaser, generálny riaditeľ Národného divadla Brno," píše sa v liste ďalej. 

Signatári uvádzajú aj to, že treba poznamenať, že zástupcovia súborov z Poľska a Maďarska neprijali naše pozvanie pridať sa do diskusie.

"Pán Drlička bol v tomto paneli jediný rečník z krajín V4. Účastníkov sme požiadali, aby vyjadrili svoje úprimné postrehy a názory na zložitý vzťah medzi kultúrou a politikou, najmä na vzťah medzi kultúrnymi organizáciami a vládami, ktoré ich financujú. Sme si plne vedomí nevhodného vyjadrenia na adresu slovenských politikov, ktoré zaznelo v rámci diskusie," vysvetľujú podpísaní riaditelia. 

K ospravedlneniu sa pridáva aj Opera Europa

Združenie Opera Europa v liste ďalej prizvukuje, že sa pridáva k ospravedlneniu pána Drličku a dúfa, že ospravedlnenie bude prijaté.

"Sloboda slova a prejavu je ústredným poslaním združenia Opera Europa, pretože je súčasťou demokratickej Európy. Naše združenie je bezpečnou platformou, na ktorej môžu divadlá diskutovať o svojich názoroch, vymieňať si skúsenosti a zdieľať odborné poznatky. Preto dúfame, že SND a jeho súčasnému vedeniu bude aj naďalej umožnené slobodne sa zúčastňovať na našich budúcich aktivitách a otvorene sa zapájať do našich vzájomných diskusií," dodali na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie