Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Analýzy Na hrane s Karasom: Nesmie sa oplatiť podvádzať, miernejšie tresty pre biele goliere vylučujem
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Karasom: Nesmie sa oplatiť podvádzať, miernejšie tresty pre biele goliere vylučujem

BRATISLAVA / Paragraf 363 v utorok (29.11.) v parlamente ostro kritizovala prezidentka Zuzana Čaputová. No krátko po jej slovách ho generálna prokuratúra uplatnila a oslobodila poslanca Roberta Fica a jeho ľudí v kauze Súmrak. Trestné kódy písané Danielom Lipšicom sú dnes vo veku tínedžera a po 17-tich rokoch ich čakajú výrazné zmeny. Otázkou je, či zmena nastavenia trestov nedodá odvahu na páchanie ekonomických deliktov. Budú sa tešiť korupčníci a biele goliere? Aj na tieto otázky v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ odpovedal minister spravodlivsti Viliam Karas.

"Už len samotná skutočnosť, že pri tak závažnom nástroji, voči ktorému neexistuje opravný prostriedok, nie je zhoda o jeho interpretácii a o možnostiach použitia, spôsobuje neprípustnú nepredvídateľnosť a odôvodňuje potrebu zaoberať sa zodpovedajúcou úpravou Trestného poriadku," povedala prezidentka v utorok (29.11.) v pléne NR SR o kontroverznom paragrafe.

"Paragraf 363 je asi najznámejší. Ja dlhodobodo komunikujem, že základnou zásadou právneho štátu je právny postup," povedal Karas k jeho možnej zmene s tým, že každá procedúra má svoje opravné prostriedky, čo na Slovensku podľa plní práve paragraf 363.

V spoločnosti je konsenzus, že paragraf 363 by mal zotrvať, no vyvíja sa verejný tlak na jeho zmenu. Úprava paragrafu je zároveň aj spomenutá v PVV. "Ja sa nebránim diskusii na túto tému, teším sa na odbornú a vecnú diskusiu," povedal Karas s tým, že prípadné právne úpravy by mali myslieť aj na možnú zmenu vlády či iné situácie.

​Rozhodnutie GP Karas nechcel komentovať

Len krátko po kritických slovách prezidentky v pléne NR SR generálna prokuratúra kontroverzný paragraf opäť použila v prípade obvinenia poslanca Roberta Fica či exministra vnútra Roberta Kaliňáka. "Ja by som dnes nechcel komentovať rozhodnutie GP, mne to neprináleží ako ministrovi," reagoval minister s tým, že ide o živú vec. 

"Predpokladám, že dôjde k ďalšiemu postupu a ďalším rozhodnutiam v prípade," dodal. Karas zdôraznil, že v prípade vyjadrovania sa k živej veci to môže byť brané aj ako ovplyvňovanie. "Ja stále uprednostním princíp inštituciálnej dôvery," povedal s tým, že dôveruje viacerým orgánom, že rozhodujú v dobrej viere a zároveň je otvorený diskusii v odbornom kruhu.

"Vyhodnoťme nie jeden prípad, na základe jedného prípadu sa legislatíva meniť nemá," povedal s tým, že pri prípadnej zmene paragrafu 363 musí byť dôvodom viacero prípadov. Zdôraznil, že v prípade využitia paragrafu 363 nejde o ukončenie prípadu, ale pokračuje sa v ňom.

Samotní sudcovia podľa ministra potrebujú mať pocit, že môžu konať samostatne. "Spôsob komunikácie (sudcov, pozn. red.) je nastavený judikatúrou," dodal s tým, že najväčšou tragédiou u nás ale aj v ČR sú podoľa neho úniky zo spisov a následné zverejňovanie detailov v médiách. "Je to neprípustné," dodal s tým, že za posledné mesiace však v tomto prípade vidí posun k lepšiemu.

"Ak vyvoláte veľké očakávania v spoločnosti, čo sme urobili, prichádza veľká frustrácia. A ja som dlhodobo upozorňoval, že sa to vráti ako bumerang," myslí si minister v súvislosti s riešením veľkých prípadov. 

Ako minister pomôže LGBTI+ menšine?

Po teroristickom útoku na Zámockej ulici predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) povedal, že vláda pripraví legislatívu, ktorá LGBTI+ menšine uľahčí život. Za úlohu to dostal práve minister Karas.

"Ja sám som komunikoval s premiérom, ktorý ma požiadal, aby som pripravil legislatívnu prípravu," povedal s tým, že preferuje pomalší postup založený na vzájomnom počúvaní oboch strán.

Dodal, že so zástupcami LGBTI+ menšiny mal viacero stretnutí. "Uvedomujem si, že spoločenská diskusia musí byť navnímaná obojstranne," dodal Karas. V súčasnosti minister komunikuje aj s inými rezortami, pretože ako povedal, téma ochrany LGBTI+ menšiny presahuje ten jeho.

"Máme určitý zoznam, ktorý vyšiel práve z týchto diskusií a dialógom, ktorý vediem," povedal s tým, že komunikuje s ministerstvom zdravotníctva, ministerstvom vnútra a ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny.

V príde konkrétneho návrhu podľa šéfa rezortu spravodlivosti budú chcieť presadiť konkrétne veci. "Je to práve zdravotná dokumentácia a zastupovanie pri nejakej udalosti," povedal Karas s tým, že legislatíva by mala uplatnenie nielen pri LGBTI+ menšine ale aj pre napríklad páry, ktoré sa nechcú vziať.

"Zatiaľ nie je plán robiť to zväzkom tak, ako to už bolo navrhnuté v parlamente a zamietnuté," dodal s tým, že poslanci to už raz zamietli. Mal na mysli návrh opozičnej SaS, ktorý neprešiel ani do druhého čítania. Minister má svoj návrh predložiť v januári.

Plánovaná zmena trestného kódexu budí otázky

"Nesmie sa to stať," reaguje Karas na pochybnosti ohľadom zmeny trestného kódexu. "Javí sa, že prichádzam s niečím novým, ale tento návrh tu už bol v septembri," povedal s tým, že ho pripravila ešte bývalá ministerka.

So súčasnou legislatívou však spokojný nie je. "Dlhodobo si uvedomujem, že nemáme šťastne nastavené pravidlá," povedal. V súčasnosti sa javí, že viaceré tresty sú príliš prísne. Naopak, vznikajú obavy, že po novom budú tresty miernejšie pre biele goliere. "To môžem vylúčiť," povedal.

"Trend v Európe je zmierňovať a prehodnocovať spôsob trestania a nápravu páchateľa," povedal Karas s tým, že tresty sú pre krajinu drahé a stáva sa aj to, že sa prehlbuje recidíva páchateľov. Aj samotný minister je podľa svojich slov zástanca toho, nastaviť trestnú politiku tak, aby bol trest pre štát výhodný a pre páchateľov bolestivý.

Nemôže sa oplatiť podvádzať, tvrdí Karas

"My ani náznakom nerozmýšľame o tom, aby sme pri závažných veciach upúšťali od trestov," reagoval Karas na prípady závažných trestných činov. "Tu sa nemôže oplatiť podvádzať," dodal.

Aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa podľa svojich slov pre TV JOJ obáva, že výšky trestov sa môžu zneužívať. Podobný názor má aj Martin Suchý z Nadácie Zastame korupciu. "Najhoršie, na čo sa všetci sťažujeme, sú definzormácie," reagoval Karas s tým, že po ukončení MPK vytvoril odbornú platformu. V rámci nej mal  generálny prokurátor po dohode so špeciálnym prokurátorom nominovať členov skupín, ktoré sa budú venovať konkrétnym trestným činom.

​Ohľadom zmeny legislatívy sa v súčasnosti živo diskutuje s odborníkmi, vysvetlil minister. Pri drobnej trestnej činnosti tak zrejme podľa Karasa nebudú drakonické tresty, avšak v prípade závažných trestných činov by vinníci nemali obísť s nízkymi trestami. "Bol by som zlý minister, keby som nastavil pravidlá tak, aby sa oplatilo podvádzať," dodal.

Boris Kollár povedal, že chce dať tresty na úroveň okolitých krajín, kde sú napríklad za držanie marihuany alebo legalizovanie trestnej činnosti miernejšie, no Veronika Remišová si v druhom prípade myslí presný opak. "Je to znôžka dezinformácií. Tento návrh ešte nie je podaný ako vládny návrh," povedal Karas.

Dodal, že má ambíciu predložiť niečo, za čo sa podpíše nielen on, ale aj členovia justície. "Konečná podoba výšky trestov nie je vec odborná ale politická," povedal s odvolaním sa na poslancov NR SR.

Návrh na zmenu legislatívy podal aj Taraba

Aj nezaradený poslanec Tomáš Taraba podal návrh na zmenu trestného kódexu. Ten pre TV JOJ povedal, že si myslí, že na 90 % s ním je minister stotožnený. "Neviem ako na to prišiel," reagoval Karas s tým, že keď prišiel do kresla ministra, dozvedel sa o jeho iniciatíve, preto sa s ním aj ohľadom toho stretol.

 "Verím, že tento návrh ani nebude témou diskusie," povedal minister s tým, že práve preto precízne pracuje na vládnom návrhu, ktorý plánuje predstaviť v januári. "Odkedy som sa s ním stretol, som žiadal jeho aj všetkých zúčastnených, že podobný návrh musí prísť z vládnej iniciatívy," dodal.

 "Nemám takú autoritu, a som rád, že ju nemám, aby som od poslancov niečo žiadal," reagoval na otázku, či bude žiadať o stiahnutie návrhu. Dodal, že už v minulosti komunikoval, že to nie je vhodné.

Návrh na legislatívu podal aj poslanec Milan Vetrák. V prípade ak by prešiel parlamentom, menil by hranicu malej škody. Ako by sa mohla zmeniť a čo hovorí minister na súdnu reformu, zistíte vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie