Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Matovič šokoval v pléne NR SR: Dúfam, že navýšenie platov lekárov neprejde, odkázal poslancom. Návrh napokon prešiel
Zdielať na

Matovič šokoval v pléne NR SR: Dúfam, že navýšenie platov lekárov neprejde, odkázal poslancom. Návrh napokon prešiel

BRATISLAVA / Poslanci počas dopoludňajšieho hlasovania schválili viacero zákonov i zrýchlené legislatívne konania pre zvýšenie platu lekárov. Popoludní o zákone rokovali v druhom čítaní.

Poslanci zmenu zákona následne schválili. V treťom čítaní hlasovalo za prijatie legislatívy 138 zo 139 prítomných poslancov. 

"Dohoda sa našla," povedal nezaradený poslanec z mimoparlamentného Hlasu-SD Richard Raši. Spravil tak počas rozpravy v druhom čítaní o zákone, ktorý má zvýšiť platy lekárom. Je to jedna z podmienok, ktorými podmieňujú stiahnutie hromadných výpovedí. Tie by za iných okolností začali platiť vo štvrtok (1.12.)

​Raši dodal, že ak poslanci v hlasovaní o 17. hodine prijmú aj pozmeňujúce návrhy, dohoda bude uzavretá. "Z krízy v zdravotníctve bola dráma," skonštatoval poslanec v rozprave. Aj exminister zdravotníctva a poslanec Marek Krajčí ocenil dohodu. "Aj LOZ ocenilo návrh zákona," dodal poslanec.

Matovič dúfa, že zákon neprejde

"Možno bude moje vystúpenie iné," povedal minister financií Igor Matovič v pléne NR SR, kde v rámci rozpravy v druhom čítaní vystúpil. Dodal, že dúfa, že zákona, ktorý zvýši platy lekárom, neprejde. "Ak to spravíme, vytvoríme veľkú nerovnováhu v oceňovaní zdravotníckych pracovníkov," povedal. Ide pritom o vládny návrh zákona, ktorý v prvom čítaní prešiel takmer jednohlasne.

"V skutočnosti som videl. Chlapci štyria sa dohadovali, takto ich budeme vydierať," povedal Matovič o údajnom vyjednávaní lekárskych odborárov s vládou. "Týmto verejne vyslovujem, že ním pohŕdam," povedal Matovič na adresu šéfa LOZ Petra Visolajského s tým, že peniaze patrili všetkým zdravotníckym pracovníkom.

"Ale oni najrýchlejšie vyzbierali výpovede," dodal Matovič na margo lekárov. Politikov taktiež obvinil z toho, že sa idú ukloniť "zradcom" Slovenska.

Vystúpenie ministra skritizovali opoziční i nezaradaní poslanci. "Vitajte v opozícii," odkázal mu poslanec klubu SaS Ondrej Dostál. Zákon v prvom čítaní prijali poslanci dopoludnia

Poslanci dopoludnia takmer jednohlasne odhlasovali skrátené legislatívne konanie. V prvom čítaní, ktoré sa konalo ešte pred obednou prestávkou. Zákon v prvom čítaní poslanci schválili takmer jednohlasne. V druhom čítaní sa o zákone bude hlasovať o 17. hodine.

Poslanci dopoludnia schválili i novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva. "Predkladaný návrh zákona reaguje na celospoločenskú požiadavku rozšíriť voľby poštou aj pre voľby prezidenta Slovenskej republiky, ako aj na požiadavku zjednodušiť voľbu poštou a uľahčiť voličom zo zahraničia uplatnenie ich práva hlasovať vo voľbách," píše sa v dôvodovej správe. 

Autorský zákon sa zmení

Poslanci schválili koaličný návrh novely autorského zákona. "Hlavným sledovaným cieľom je návrh spôsobu vyjasnenia kompetenčných oprávnení organizácií kolektívnej správy v prípade tzv. prekrytia oprávnení na výkon kolektívnej správy a to konkrétne v prípade zastupovania tzv. nezastupovaných nositeľov práv," píšu poslanci. Plénum legislatívu schválilo v treťom čítaní, podporilo ju 77 zo 138 prítomných poslancov.

Zmení sa aj zákon o horskej službe, ktorý má zrýchliť a zefektívniť jej záchranú činnosť. Docieliť to má povolením využívať prevádzkové a lokalizačné údaje GSM zariadenia osoby v tiesni, ktorá je nezvestná. V treťom čítaní ho podporilo127 zo 139 poslancov. 

Poslanci schválili návrh rozpočtu Sociálnej poisťovne, Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Exportno-importnej banky SR. Poslanci neschválili návrh Súhrnnej výročnej správy Slovenskej republiky za rok 2021.

Súvisiace články

Najčítanejšie