Oblačno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Začalo sa rokovanie o rozpočte: Matovič rečnil takmer pol hodinu, útočil na SaS a varoval pred návratom mafie
Zdielať na

Začalo sa rokovanie o rozpočte: Matovič rečnil takmer pol hodinu, útočil na SaS a varoval pred návratom mafie

BRATISLAVA / Poslanci začali rokovať o budúcoročnom rozpočte štátnej správy. Ako prvý v pléne vystúpil minister financií Igor Matovič. Debatu o zákone roka podľa svojich slov poňal viac politicky než fakticky.

Koaličná strana Za ľudí v súvislosti s hlasovaním o rozpočte hovorí o "šumoch", že niektorí členovia koalície sa pokúšajú vyobchodovať hlasy poslancov výmenou za podporu zmeny trestného poriadku alebo trestného zákona z pera nezaradených poslancov.

V súvislosti s tým členovia Za ľudí verejne žiadajú koaličných partnerov, aby hlasovania o týchto bodoch zaradili pred hlasovanie o budúcoročnom rozpočte. Premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) v súvislosti s tým poslali 

V prípade, ak budú spomínané zákona schválené, poslanci Za ľudí zákon roka nepodporia. O téme sa mali rozprávať s viacerými nezaradenými poslancami, ktorí v minulosti patrili do koalície, i s občiansko-demokratickou platformou hnutia OĽaNO, ktorú tvorí dokopy 9 poslancov klubu OĽaNO. Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga povedal, že v prípade, ak prejde legislatívna iniciatíva nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu, je to "koniec".

Návrh rozpočtu predstavil Matovič

Návrh v pléne NR SR predstavil minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ktorý prišiel do parlamentu krátko po 9. hodine. Spravil tak po tom, ako predstavil rozpočet Exportno-importnej banky SR a návrh Súhrnnej výročnej správy Slovenskej republiky za rok 2021. 

"Tomuto návrhu zákona sa hovorí, že je to zákon roka," začal odôvodňovanie rozpočtu v pléne s tým, že tentokrát podľa neho poslanci do toho zákona vrážajú viac politiky než by mali. "Áno, žijeme ťažké časy," dodal s tým, že v spoločnosti panuje veľaká frustrácia a neistota. "Ideálna situácia na to, aby sa mafia, ktorá tu rozkrádala štát, sa vrátila k moci," pokračoval minister.

"No, komplikované s takýmito partnermi," povedal Matovič k opozičnej SaS. Bývalého koaličného partnera v príhovore spomenul v súvislosti s koordináciou s opozičným Smerom.

​Pripomenul, že súčasná vláda čelí viacerým krízam, ktoré ovplyvňujú práve štátny rozpočet. K vojne na Ukrajine povedal, že kým sa ostatné krajiny na krízu pripravovali, na slovenskej politickej scéne panovali hádky medzi koalíciou.

Vyjadril sa k vystúpeniu prezidentky i bývalému koaličnému partnerovi

"Keď prezidentka povedala, ako citlivo vníma, že sa deti ocitajú pod hranicou chudoby. Zastavil som to, pustil to opäť a povedala to isté," povedal na margo utorkovej Správy o stave republiky. Hlavu štátu Zuzanu Čaputovú skritizoval, že v minulosti nepodporila protiinflačný balíček. 

"Tie čísla buď už boli v médiách opakovane zverejnené a na kluboch ste ich preberali," povedal Matovič s tým, že svoje vystúpenie v pléne poňal politicky. Ak je takmer celý deficit určený na väčšiu pomoc ľuďom, zodpovední politici by podľa ministra financií schválili rozpočet jednohlasne. "Tie populistické drísty Richarda Sulíka, že sa dá šetriť... tak nech mi ukáže kde," povedal minister.

"Chaos, ktorý tu také niečo môže spôsobiť, môže spôsobiť, že sa obluda vráti k moci," povedal Matovič. Jeho úvodné slovo trvalo takmer pol hodiny. "Vatu a drísty o tom, aký je to veľký dlh a ako by sme mali šetriť, si nechajte," povedal na záver úvodného slova. Poslancov zároveň vyzval k schváleniu zákona roka. Do rozpravy sa písomne prihlásilo šesť poslancov.

Viskupič Matoviča skritizoval

Predseda finančného výboru a poslanec Marián Viskupič reagoval na vystúpenie ministra financií s kritikou toho, že počas úvodnej reči sa nezameriaval na fakty. Dodal, že za jeden z úspechov považuje to, že sa mu ako predsedovi finančného výboru podarilo zamedziť zvyšovaniu daní.

"Výdavkové limity nie sú zapracované v rozpočte, čiže zákon nespĺňa právnu literu," povedal Viskupič s tým, že nie je právnikom. K rozpočtu povedal, že je zákonom roka a to politicky i odborne. Ako vysvetlil, rozpočet určuje, ktoré strany budú vládnuť v predvolebnom roku, ale aj to, koľko peňazí kam pôjde. Viskupič skritizoval historicky najvyššie výdavky i deficit.

Poslanec zdôraznil potrebu šetriť v nasledujúcom roku. "Každý populizmus sa raz musí skončiť, Gréci by o tom vedeli hovoriť," povedal v pléne NR SR. 

Deficit vychádza na 7,9 miliárd

Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v úvode v pléne NR SR povedal, že návrh rozpočtu spĺňa všeobecné podmienky. "Slabinu v tomto rozpočte však evidujeme v tom, že tento rozpočet ešte neobsahuje výdavkové limity," povedal. Návrh rozpočtu podľa neho odráža náročné obdobie na Slovensku i v zahraničí. Na pomoc rodín sa podľa Andrassyho minie historicky najviac peňazí.

"Dovoľte, aby som skonštatoval, že predložený rozpočet má ambíciu riešiť krízu," povedal predseda NKÚ s tým, že má ambíciu taktiež na ekonomický rast štátu, čo úrad hodnotí pozitívne. Na zníženie deficitu sa však podľa šéfa NKÚ nevyužili všetky možnosti.

"Rozpočet verejnej správy predpokladá v roku 2023 deficit verejnej správy na úrovni 6,44 %, čo predstavuje 7,9 mld. eur. Rozpočet však nepočíta s možnosťou využiť prostriedky nevyužitých fondov EÚ, ktorými by tak pokryl časť nákladov na boj s energetickou krízou, vďaka čomu by bol budúcoročný deficit nižší," píše sa v stanovisku NKÚ.

Kontrolný úrad zároveň rezort financií upozornil, že mal predložiť zároveň aj výdavkové limity ako súčasť rozpočtu. "Z fondov môže SR momentálne čerpať ešte 5,53 mld. eur z PO 2014 2020 a zároveň bude môcť do roku 2026 čerpať prostriedky z POO vo výške 6,3 mld. eur a nového PO 2021 2027 v sume 12,6 mld. eur," píše NKÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie