Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Týždeň podľa politológa Štefančíka: Môžeme sa potichu pýtať či tí, čo navrhli Žilinku nemajú sami niečo za ušami
Zdielať na

Týždeň podľa politológa Štefančíka: Môžeme sa potichu pýtať či tí, čo navrhli Žilinku nemajú sami niečo za ušami

BRATISLAVA / Uplynulý týždeň bol mimoriadne bohatý na udalosti. Minister Mikulec len tesne ustál svoje siedme odvolávanie, SaS podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom odvolať vládu a prezidentka predniesla svoju najkritickejšiu Správu o stave republiky. Top trojku vybral pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Radoslav Štefančík.

Odborník zhodnotil nielen zrišenie obvinenia Roberta Fica a Roberta Kaliňáka prostredníctvom GP a paragrafu 363, ale aj na dohodu s lekármi, či (ne)schvaľovanie rozpočtu.

Paragraf 363 opäť úradoval

Podľa politológa týždňu dominovala správa z prostredia generálnej prokuratúry. "Potentáti Smeru boli a zatiaľ ostanú bezúhonnými občanmi. Aj napriek tomu, že polícia vyvinula všetko úsilie, aby dokázala Ficovi a autorskému kolektívu obvinenie zo založenia zločineckej skupiny a z ohrozenia daňového tajomstva, generálna prokuratúra si myslí niečo iné," uviedol Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Odborník zdôraznil, že paragraf 363 trestného poriadku sa opäť hodil. "Bez ohľadu na to, či ide o bývalých, súčasných alebo budúcich funkcionárov. Aby bolo všetkým jasné. O vine a treste rozhoduje v liberálnej demokracii zákonný sudca. V demokracii karpatského typu politikmi nanominovaný štátny funkcionár. Pritom sa len potichu môžeme pýtať, či tí, ktorí ho navrhli a volili, tiež nemajú niečo za ušami," poznamenal ďalej s tým, že predmetný paragraf sa opäť dotkol ľudí z vysokých štátnych funkcií. 

Dohoda s lekármi

Politológ sa nevyhol ani dohode s lekármi, ktorú vláda Eduarda Hegera uzavrela po odchode ministra financií a na poslednú chvíľu.

"Dôležitou udalosťou je dohoda vlády s lekárskymi odbormi na zvyšovaní platov lekárov. Hovorilo sa síce niečo aj o kvalite zdravotnej starostlivosti, ale platy celej diskusii dominovali. Pokiaľ v niektorej nemocnici bude mať pacient problém sadnúť si na zdieľanú záchodovú misu, pokiaľ na jednej izbe bude naraz prdieť až päť-šesť pacientov, do sprchy bude pacient vstupovať s obavami, či nechytí nejakú pleseň na nohách, prípadne, pokiaľ mu nemocničná strava bude synonymum niečoho odporného, bude ten boj odborov považovaný za zbytočný," zhodnotil odborník. 

Niečo za niečo? 

Posledný moment, ktorý podľa politológa stojí za povšimnutie, je tvorený súčasne viacerými udalosťami, hoci všetky sú o jednom a tom istom. "A to je schvaľovanie rozpočtu. Zrazu sa začínajú ozývať ľudia, o ktorých dlho nebolo vôbec počuť, ale každý z nich naraz niečo potrebuje. A ak mu to financmajster nesplní, so schválením rozpočtu budú problémy," povedal Štefančík a naznačil aj ďalšiu budúcnosť Martina Klusa, ktorý opustil SaS. 

"Ktosi potrebuje odísť do diplomatickej služby, iný by sa rád zbavil ministra vnútra a dotieravých policajtov a netreba sa pýtať prečo, ktosi by na východe rád porúbal stromy aj v chránených územiach, potichu nezostali ani pánbičkári a do toho všetko sa ozvala aj akási občianska platforma v rámci OĽaNO," pripomenul odborník s dôrazom na skutočnosť, že okrem iného by radi zosadili Igora Matoviča z postu predsedu strany a nahradili ho súčasným predsedom vlády.

"Ako keby nevedeli, že Igor Matovič nie je len predseda, ale aj majiteľ strany. Pritom OĽaNO sa bez Igora Matoviča nezaobíde, ale on sa poľahky zaobíde bez tých cirka desiatich dotieravých aktivistov," uzavrel Radoslav Štefančík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie