Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
SaS navrhuje zmenu v platbe za poistencov štátu i reguláciu zisku poisťovní
Zdielať na

SaS navrhuje zmenu v platbe za poistencov štátu i reguláciu zisku poisťovní

BRATISLAVA / Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková predstavila návrh, pomocou ktorého sa lekárom v budúcom roku zvýšia platy aj v prípade rozpočtového provizória.

V parlamente sa čoskoro bude hlasovať o budúcoročnom rozpočte. V prípade ak návrh nepodporí 76 poslancov a vláda nedodá návrh zákona roka, ktorý by mal nadpolovičnú podporu pléna NR SR, ďalší rok bude krajina v rozpočtovom provizóriu.

Práve to by mohlo ohroziť viaceré plánované investície či príspevky vlády. Výnimkou by v takomto prípade neboli ani lekári, ktorým sa majú o nového roka zvyšovať platy. Vláda tak spravila len pár dní pred platnosťou hromadných výpovedí lekárov.

Predseda SaS Richard Sulík povedal, že zdravotníctvo v súčasnosti potrebuje, aby zdravotné poisťovne dostávali sa všetkých poistencov približne rovnakú sumu. "V okolitých krajinách sa táto platba zvyšuje," zdôraznil. Dodal, že kým sa v Česku platba za poistencov zvyšuje, na Slovensku sa deje presný opak.

Čo ekonomickí liberáli navrhujú

Podľa Bittó Cigánikovej ak chceme zdravotníctvo podobné tomu českému, prispôsobiť by sa malo aj v rámci financovania. "My navrhujeme platbu za poistencov štátu vo výške 4,5 % z priemernej mzdy spred dvoch rokov a zároveň navrhujeme reguláciu zisku zdravotných poisťovní," povedala poslankyňa.

​Dodala, že táto platba je po prepočte vo výške 54,5 €. "Je to stále minimum, ale nevyhnutnosť pre to, aby zdravotníctvo prežilo a aby politici splnili sľuby, ktoré zdravotníkom a ľuďom nasľubovali," dodala. Návrh SaS by mal štátnu pokladnicu stáť 1,9 miliardy eur. 

Regulácia zisku poisťovní by bola priamo naviazaná na zisk pacienta. "Nerobme z toho strašiaka," povedala poslankyňa s tým, že je to dobrý násttroj na to, aby aj posťovne tlačili vládu do zdravotnej politiky. V prípade schválenia takejto zmeny by podľa Bittó Cigánikovej šlo o výnimku z provizória

Súvisiace články

Najčítanejšie