Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kollár o odvolávaní vlády: ĽSNS a Republika pre mňa nie sú fašisti. Gyimesi prirovnal lídra SaS ku kyseline
Zdielať na

Kollár o odvolávaní vlády: ĽSNS a Republika pre mňa nie sú fašisti. Gyimesi prirovnal lídra SaS ku kyseline

BRATISLAVA / Poslanci sa neubránili vzájomným urážkam, ale aj emotívnym a ukričaným prejavom. 

"Ja nebudem prosiť sasku" začal svoje vystúpenie šéf NR SR s tým, že si prečítal odôvodnenie poslancov na odvolanie vlády.

Ako prvý okomentoval dôvod, ktorý hovorí o nedodaní rýchlej pomoci pre LGBTI+ menšinu. "Fakt som nevedel, že strana Hlas má ako jeden z hlavných dôvodov, prečo povaliť vládu, boj za LGBTI+ agendu," povedal ironicky smerom k nezaradeným poslancom.

V prípade ďalšieho bodu, ktorý hovorí o konci mafiánskeho štátu, sa opäť prihovoril nezaradeným poslancom okolo Petra Pellegriniho. Odkázal im, že im je zrejme ľúto, že "obvinený je len Peter Žiga, nie možno aj Denisa Saková, Erik Tomáš alebo Peter Pellegrini". Následne sa otočil na premiéra Eduarda Hegera. "Možno je toto vaša chyba, pán premiér," povedal mu pobavene.

​Pri bode, ktorý hovorí, že koalícia sa pri hlasovaní opiera o hlasy fašistov, ekonomickým liberálom zas odkázal, že v prípade vyslovenia nedôvery vlády sa práve o hlasy fašistov opierajú práve oni. "Pre vás sú vo fašisti, pre mňa je to strana ĽSNS a Republika," dodal.

"Richard Sulík pozri sa do zrkadla a uvidíš tam seba, ako chodíš rokovať s Kotlebom," dodal Kollár. SaS skritizoval, že ako jeden z bodov odvolávania vlády uviedli nedostatočnú pomoc, pritom práve liberáli mali byť tí, ktorí na vláde podobnú pomoc blokovali.

"To, že oni s vami teraz budú hlasovať a pomôžu vám povaliť túto pomoc, vám nevadí. Ale to, že sme dali 200 € matkám s deťmi je zlé, že?" kričal Kollár v pléne NR SR. Dodal, že je hrdý na to, že túto pomoc presadili aj pomocou hlasov poslancov okolo Tarabu zo Života-NS. SaS následne označil za farizejov.

Sulík je kyselina, povedal Gyimesi

"Richard Sulík je profesionálny deformátor všetkého, čoho sa dotkne. Je to kyselina Sulíkova, ktorá rozožerie všetko, čoho sa dotkne," reagoval na šéfa NR SR Poslanec klubu OĽaNO György Gyimesi. Povedal s tým, že to robí nielen vo vzťahu k fašistom, ale napríklad aj vo vzťahu k podnikateľom. "Jemu je jedno, čo s touto krajinou bude po povalení vlády, lebo ho čaká jeho vysnívaný ranč v Austrálii," dodal Gyimesi.

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková aśi v reakcii svojho straníckeho šéfa z "To ty sa chodíš stretávať s Haščákom do Borguľovho hotela. A 200 € pre matky s deťmi? Tie si ukradol," kričala vo faktickej poznámke. "Kde je tá tolerancia sasky," pýtal sa Kollár pobavene zo svojho miesta.

Poslanec klubu OĽaNO Peter Kremský zas opozícii vyčítal, že ľudí "otravuje" dva týždne pred Vianocami. Nezaradený poslanec Tomáš Taraba v reakcii povedal, že Sulík je "marketingový lúzer". Vyčítal mu, že v prípade odvolávania vlády sa spoliehal na to, že Tarabovci vládu podržia.

"Ponúkame dosť veľa iných možností," reagoval Sulík na Tarabu ohľadom alternatívy pádu vlády.

Celý prejav Kollára si môžete pozrieť vo videu:

Bude to dlhá diskusia

Do diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa v pléne Národnej rady (NR) SR prihlásilo 14 rečníkov písomne. V úvode schôdze návrh odôvodnil líder SaS Richard Sulík. Stanovisko vlády predniesol premiér Eduard Heger (OĽANO). Jeho kabinet s návrhom opozície nesúhlasí.

O slovo požiadali aj predseda NR SR Boris Kollár, minister práce Milan Krajniak (obaja Sme rodina) a vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Z písomne prihlásených rečníkov sú traja za poslanecký klub. Rečniť môžu podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút.

Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Kedykoľvek môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút.

"V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku NR SR. Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Súvisiace články

Najčítanejšie