Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Začalo sa rokovanie o konci vlády: Sulík sa pustil do Hegera aj Kollára, vie si predstaviť rekonštrukciu vlády
Zdielať na

Začalo sa rokovanie o konci vlády: Sulík sa pustil do Hegera aj Kollára, vie si predstaviť rekonštrukciu vlády

BRATISLAVA / Poslanci začali mimoriadnu 79. schôdzu NR SR. Rozhodnúť sa počas nej má o ďalšom osude vlády Eduarda Hegera. Jediným bodom schôdze je totiž návrh na vyslovenie nedôvery voči nej.

Krátko po 14-tej hodine predseda NR SR Boris Kollár otvoril schôdzu, pričom sa prezentovalo 113 poslancov. Na začiatok schôdze si poslanci schválili, že hlasovať sa bude v utorok (13.12.) dopoludnia. "Dohodli sme sa, že v prípade ak nedorokujeme, budeme rokovať aj v pondelok," informoval Kollár.

"Vo februári 2020 sme si mysleli, že konečne nastal ten deň, keď nám bude dobre," hovoril líder SaS Richard Sulík o posledných parlamentných voľbách a prerušeniu vlád Smeru.

"Igorovi Matovičovi som fandil, presviedčal som ho, že bude dobrý premiér a naše prvé povolebné stretnutie sa skončilo objatím," pokračoval Sulík. Po týchto slovách musel urobiť krátku prestávku kvôli hluku opozície, ktorá reagovala na časť prejavu týkajúceho sa objatia.

​Líder ekonomických liberálov pokračoval spomienkami na udalosti z jari 2021, keď Matovič podal demisiu. Sulík skonštatoval, že v tom čase si želal, aby koalícia dovládla do riadneho dátumu volieb. Dostal sa tak k udalostiam z leta, ktoré viedli až k odchodu SaS z koalície. Liberáli vtedy Matovičovi vyčítali prijatie prorodinného balíka aj napriek vetu prezidentky.

Sulík v pléne NR SR vyčítal, že súčasnej vláde velí Eduard Heger len na papieri, zmätok v parlamente či neschopnosť OĽaNO odfiltrovať zlé nápady ministra financií.

"Toto sa deje aj preto, lebo Matovič a Kollár, dvaja lídri koalície, nemajú dostatočné vzdelanie," skonštatoval Sulík s tým, že obaja politici sa pred vstupom do politiky "predierali životom". Koalícii vyčítal prijatie rozpočtu, rokovanie s lekárskymi odborármi, presadzovanie zákonov i obchádzanie riadneho legislatívneho procesu. 

Sulík si vie predstaviť rekonštukciu vlády

Zopakoval tiež, že v prípade vyslovenia nedôvery vláde sú na stole viaceré možnosti - predčasné voľby, nová parlamentná 76-tka, rekonštrukcia vlády i úradnícka vláda. "Ja si viem predstaviť, že ak dôjde k rozumnej zmene, za takú vládu by sme zahlasovali," reagoval na tretiu možnosť. Dodal, že SaS sa s určitosťou do vlády nevráti. Po týchto slovách musel predsedajúci upokojovať poslancov.

V prípade predčasných volieb ide podľa Sulíka o zbytočnosť, kedže, ako sa odvolal na médiá, vychádzať by mohli približne na september budúceho roka. "Pokračovanie tejto vlády je to najhoršie, pretože zničí aj tie posledné zvyšky nádeje," povedal Sulík. Dodal, že za odvolanie súčasnej vlády zahlasuje všetkých 20 poslancov klubu SaS.

​Čo vyčítajú koalícii

V návrhu na vyslovenie nedôvery voči vláde opoziční poslanci súčasnej garnitúre vyčítajú viacero vecí. Svoje argumenty opierajú o spoločný menovateľ - vláda podľa navrhovateľov zlyháva v manažovaní vážnych kríz, čím ohrozuje občanov Slovenska. Výsledkom toho má byť stupňovanie napätia v spoločnosti a nedôvera v inštitúcie.

Poslanci sa v predloženom mávrhu zároveň opierajú o nedávno prezentovanú Správu o stave republiky prezidentkou Zuzanou Čaputovou. "Takto to ďalej na Slovensku ísť nemôže bez toho, aby boli ničené zvyšky dôvery verejnosti a súdržnosti našej spoločnosti. Ak to vládna koalícia nedokáže zvrátiť, potom nám hrozí, že politická kríza prerastie do vážnej krízy demokracie. V takom prípade bude lepšie, umožniť občanom nanovo si vybrať svojich volených zástupcov," povedala v nej hlava štátu.

Navrhovatelia schôdze tiež zdôraznili, že po voľbách mala koalícia silu v podobe nadpolovičnej väčšiny poslancov, ktorej sa postupne vzdala, čím "ohrozila výkon svojho mandátu a prijímanie dôležitých opatrení".

Poslanci vládu kritizujú tiež pre ignoráciu odborníkov, čo sa podľa nich prejavilo napríklad pri zostavovaní štátneho rozpočtu, neschopnosti pomôcť LGBTI+ menšine či pre podľa opozície nezvládnuté rokovania so zdravotníkmi. Vláda sa s LOZ dohodla koncom novembra, len pár dní pred začiatkom platnosti hromadných výpovedí lekárov.

"Vláda očividne rezignovala na boj s korupciou a mafiánskym štátom. Namiesto toho sme svedkami prerodi "protikorupčnej koalície" na koalície populistickú, opierajúcu sa nezriedka o hlasy fašistov," dodávajú opoziční poslanci.

Schôdzu iniciovala SaS

Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdzi predložila opozičná SaS. Podpisy, ktorých bolo potrebných minimálne 30, dodali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Podľa doterajších informácií to vyzerá tak, že konečné hlasovanie, ktoré sa bude konať zrejme nasledujúci týždeň, bude skutočne tesné. Jeho výsledok nevedel odhadnúť ani politológ Tomáš Koziak. "V tomto volebnom období sme najbližšie k pádu vlády," vyjadril sa však.

​Na vyslovenie nedôvery vláde je potrebných aspoň 76 hlasov poslancov. O osude súčasnej garnitúry tak zrejme rozhodnú nezaradení poslanci no i to, či budú v sále počas hlasovania prítomní všetci tí, ktorí chcú návrh podporiť.

Súvisiace články