Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Koalícia sa bráni voči odvolaniu: Sme reformná vláda, SaS môže zvrátiť výsledok hlasovania, myslí si Heger
Zdielať na

Koalícia sa bráni voči odvolaniu: Sme reformná vláda, SaS môže zvrátiť výsledok hlasovania, myslí si Heger

BRATISLAVA / V pléne NR SR na úvod schôdze o vyhlásení nedôvery vláde vystúpil predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO), predseda NR SR Boris Kollár (OĽaNO) i viacerí ministri.

Ako prvý v pléne vystúpil predseda opozičnej SaS Richard Sulík, ktorý návrh na vyslovenie nedôvery vlády predstavil. Počas približne polhodinového príhovoru súčasnej koalícii vyčítal viacero pochybení, obchádzanie riadneho legislatívneho konania či nezvládnutie rokovaní s LOZ.

Po Sulíkovi sa k slovu ako prvý prihlásil predseda vlády Eduard Heger. Pred začiatkom prejavu si so Sulíkom podal ruku. "Najprv sa chcem prihovoriť svojim priateľom z SaS," povedal v pléne s tým, že chce, aby sa mysľou vrátili do udalostí z roku 2011 pred pádom vlády Ivety Radičovej.

Zdôraznil, že aj v tom čase sedeli smeráci v opozičných laviciach a čakali na pád vlády, čo podľa Hegera robia aj v súčasnosti. Spomenul viacero známych káuz, ktoré sa viažu s opozičným Smerom-SD, napríklad kauzu CT, Dobytkár, kauzu Evka či Rošková.

"Ale tou najväčšou kauzou bolo zneužívanie OČTK," pokračoval Heger, pričom vymenoval viacerých obvinených členov bývalej vládnej garnitúry. V súvislosti s tým, spomenul aj "odvážnych novinárov", ktorí odhalili viaceré kauzy a následnú vraždu novinára Jána Kuciaka.

​"Priatelia z klubu SaS. Na Slovensku boli ľudia, ktorým to nebolo jedno a neboli voči tomu ľahostajní," povedal premiér s tým, že ide práve o voličov pôvodnej koalície aj jej členov. "Rišo, spomeň si, ty si povedal Ficovi v jednej diskusnej relácii, že patrí do basy. Spomeň si, prečo si to povedal," dodal.

O šéfovi Hlasu-SD Petrovi Pellegrinim povedal, že ide o "spolutvorcu systému našich ľudí". Pripomenul, že Hlas-SD vznikol odchodom viacerých politikov zo Smeru, menovite spomenul poslanca Petra Žigu.

Sme reformná vláda, tvrdí premiér

V súvislosti so súčasnou vládou spomenul viaceré reformy, ktoré za necelé tri roky koalícia presadila. "Vy ste nám vyčítali, že sme nezvládli energetickú krízu, tak sa na to pozrime," pokračoval Heger s tým, že Slovensko je "premiantom" v súvislosti s pomocou domácnostiam. Poslancov zároveň vyzval na podporu štátneho rozpočtu. Hlasovať sa o ňom má v utorok (13.12.) rovnako ako o vyslovení nedôvery vláde.

Predseda vlády vidí úspech aj v rokovaní s lekármi, čo mu Sulík vyčítal. Heger vysvetlil, že napokon sa s odborármi dohodli, čo viedlo k riadnemu pokračovaniu poskytovania zdravotnej starostlivosti.

"Vy ste z vlády odchádzali, hoci sme vás žiadali, aby ste to nerobili, s tým, že budete konštruktívna opozícia. Povedali ste tiež, že nebudete hlasovať za pád vlády," povedal Heger s tým, že ho to nepríjemne prekvapilo. Poslancom SaS odkázal, že až svojim hlasovaním rozhodnú o páde vlády. "My nemáme žiadne dohody s opozíciou," vysvetlil.

Súvisiace články

Najčítanejšie