Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Je rozhodnuté: Miroslav Kollár nepodporí pád vlády, chce však rokovať o predčasných voľbách
Zdielať na

Je rozhodnuté: Miroslav Kollár nepodporí pád vlády, chce však rokovať o predčasných voľbách

BRATISLAVA / Je rozhodnuté. Nezaradený poslanec a predseda strany Spolu-OD prezradil, ako bude v utorok (13.12.) hlasovať o vyhlásení nedôvery vláde.

Kollár o tom informoval na tlačovej konferencii. Rozhodnutie malo prísť po dlhej a zložitej debate. "To rozhodnutie bude moje vlastné a pri jeho tvorení beriem do úvahy aj mandát, ktorý som dostal," povedal poslanec.

Dodal, že majú 365 dobrých dôvodov, prečo by vláda nemala pokračovať. "Napokon, z vládnej koalície som odišiel ako prvý," skonštatoval.

"Tento návrh, ktorý podala SaS však vnímam ako nezodpovedný hazard s krajinou... preto hovorím, že nebudem hlasovať za ten návrh," povedal Kollár s tým, že po vyslovení nedôvery vláde by nebolo jasné ďalšie pokračovanie. Ďalší z dôvodov je, že šéf NR SR Boris Kollár aj opozičný Smer-SD avizovali, že budú vyžadovať čo najrýchlejšie konanie predčasných volieb.

Politik si aj napriek tomu neodpustil kritiku koalície. "Som pripravený na diskusiu o riadenom predčasnom ukončení volebného obdobia v jesennom termíne," povedal Kollár. Dodal, že rovnako je pripravený aj rokovať o štátnom rozpočte v prípade, ak bude mať kryté výdavkové limity.

Ak však vláda padne, podľa Kollára to bude zodpovednosť tých, ktorí návrh podali. "Ak chcú rekonštrukciu vlády, mali dať návrh na odvolanie tých ministrov, ktorých v nej nechcú," vysvetlil.

Opozičná SaS, ktorá zvolanie mimoriadnej schôdze o vyslovenie nedôvery vláde iniciovala, Kollárove rozhodnutie skritizovala. "Práve vďaka vládnutiu Igora Matoviča s Borisom Kollárom a prizerajúcemu sa premiérovi Eduardovi Hegerovi rastie sila Roberta Fica a extrémistov. Týmto krokom Miroslav Kollár poprie všetko, čo na tejto chaotickej vláde spolu s nami kritizoval," uviedol líder SaS Richard Sulík.

Súvisiace články

Najčítanejšie