Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Parlament schválil presunutie hlasovania: O páde vlády sa rozhodne vo štvrtok
Zdielať na

Parlament schválil presunutie hlasovania: O páde vlády sa rozhodne vo štvrtok

BRATISLAVA / Poslanci presunuli termín hlasovania o páde vlády.

Nezaradený poslanec Juraj Šeliga zo Za ľudí navrhol, aby sa o odvolávaní vlády hlasovalo počas nasledujúcej schôdze, ktorá sa začína 31. januára. To vyvolalo hluk v pléne NRSR. Predseda NRSR ho však poučil, že na to potrebuje súhlas troch poslaneckých klubov, čo nezískal. Navrhol teda, aby sa o odvolávaní vlády hlasovalo až na záver schôdze. To poslanci neschválili.

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš navrhol presunutie hlasovania na štvrtok o 17-tej hodine, za čo hlasovalo 77 poslancov. Hlasovanie o páde vlády sa tak posúva.

Šéf klubu OĽaNO Michal Šipoš na začiatku hlasovania vystúpil s procedurálnym návrhom. "Chcel by som poprosiť, aby sme vytvorili priestor na rokovanie poslaneckých klubov 30 minút," povedal. Predseda NR SR Boris Kollár polhodinovú prestávku povolil.

Niektorí koaliční poslanci v pondelok (12.12.) avizovali, že je v hre aj možnosť, že tí, ktorí podporujú zotrvanie vlády odídu počas hlasovania z rokovacej miestnosti, aby v nej ostali len tí, krotí vyslovenie nedôvery vláde podporia. Poslanci klubu OĽaNO v sále neboli ani niekoľko minút po jedenástej hodine. Napokon však prišli, rovnako ako aj členovia vlády.

Krátko pred začiatkom rokovania sa v rokovacej sále nachádzalo menej než 10 poslancov. Peter Pčolinský (Sme rodina), ktorý viedol schôdzu, preto niekoľko minút po desiatej hodine preerušil schôdzu až do času hlasovania.

Dvadsať minút pred ohláseným časom hlasovania poslanec klubu OĽaNO a člen občiansko-demokratickej platformy Kristián Čekovský žiadal o presunutie termínu hlasovania. "Občiansko-demokratická platforma žiada premiéra Eduarda Hegera a predsedu hnutia OĽANO, aby sa do poslednej chvíle usilovali o takú dohodu so stranou SaS, ktorá aj za cenu rekonštrukcie vlády zabráni jej pádu," napísal v stanovisku.

​Hlasovanie za pád vlády avizovali viacerí

"Poslanci z SaS a PS veľmi dobre vedia, že za záhadnou zmenou názoru kľúčového človeka ZA pád vlády dnes nebude nič iné ako kúpený hlas. Napriek tomu sa budú tváriť, že nič nevedia, nevidia, nepočujú," napísal minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič pár hodín pred rokovaním.

​Konečný osud vlády bol až do posledného dňa neznámy. Na pád vlády je totiž potrebný hlas aspoň 76 poslancov. Aj napriek tomu, že koalícia je menšinová, viacero nezaradených poslancov v minulosti deklarovalo, že budú podporovať vládnu koalíciu.

Medzi prvými deklaroval hlasovanie za pád vlády poslanec Martin Borguľa, ktorý v tom čase bol v klube Sme rodina. Z koalície odišiel len niekoľko hodín pred hlasovaním. "Môj hlas majú do poslednej chvíle v rukách, tak ako som nedávno zverejnil, dvaja ľudia - premiér Heger a mininister Mikulec," napísal na sociálnej sieti. 

Martin Borguľa pred hlasovaním:

​​Hlas za pád vlády potvrdil v utorok (13.12.) aj ďalší poslanec klubu Sme rodina Ján Krošlák. Na sociálnej sieti napísal, že nebude hlasovať za návrat mafie, ale "za odchod sekty, ktorá spôsobila chaos a teror v tejto krajine". Poslanec zároveň oznámil odchod z klubu. Tarabovci i Slavěna Vorobelová avizovali, že návrh na vyslovenie nedôvery vláde taktiež podporia.

Návrh na vyslovenie nedôvery vláde predložila opozičná SaS, podpisy dodali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Vláde vyčítajú viacero vecí, napríklad nezvládnuté rokovania s lekármi či riadenie kríz.

Súvisiace články

Najčítanejšie