Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Linhart má ultimátum pre vládu, stáť za ním má aj Kollár: Je to úsmevné, pád vlády je stále bližšie, tvrdí Koziak
Zdielať na

Linhart má ultimátum pre vládu, stáť za ním má aj Kollár: Je to úsmevné, pád vlády je stále bližšie, tvrdí Koziak

BRATISLAVA / Len niekoľko hodín pred hlasovaním o páde vlády prišla z koaličných radov ďalšia požiadavka podmieňujúca podržanie vlády. Prišiel s ňou poslanec klubu koaličnej Sme rodina Patrick Linhart.

Poslanec svoje ultimátum doručil priamo ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO). "Ministerstvo pôdohospodárstva dostane okamžite financie na dokončenie Potravinového Semaforu, alebo..." napísal Linhart. Dodal, že v hre je aj strata ďalšieho koaličného poslanca.

Poslanec tak žiada o 200-tisíc eur, ktoré majú pomôcť k dokončeniu Potravinového semafora. "Doteraz ministerstvo pôdohospodárstva neobdržalo na projekt ani jeden cent," dodal pre Noviny PLUS TV JOJ. Poslanec podľa svojich slov už v minulosti absolvoval niekoľko stretnutí s ministrom pôdohospodárstva i s Matovičom. 

Kollár má stáť za Linhartom

"V súvislosti s ultimátom som upustil od mojej pôvodnej personálnej požiadavky na výmenu ministra vnútra Romana Mikulca," dodal.

Linhart svoju podmienku ministrovi oznámil písomne. "Komunikuje so mnou od rána, problematiku budú riešiť aj na rokovaní vlády," vysvetlil.

Poslanec klubu Sme rodina o svojom postupe informoval a šéfa hnutia Borisa Kollára. "Rozoberali sme možnosť môjho odchodu z klubu. Boris Kollár mi povedal, že mám jeho plnú podporu a z klubu nie je potreba odísť," zakončil.

"Ja som s pánom poslancom Linhartom mnohokrát diskutoval o implementácii Potravinového semafora," povedal minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan po rokovaní vlády s tým, že prišli k dohode. "Tak vo vnútri rezortu ako aj finančné krytie," dodal s tým, že počas rokovania vlády reč o semafore nebola, no Vlčan informoval ministra financií.

Koalícia, zdá sa, stráca kontrolu nad svojimi poslancami, tvrdí Koziak

Politológ Tomáš Koziak označil ultimátum Linharta za úsmevné. "Je to absurdná situácia. Tá ale vlastne poukazuje na absurdnosť celej situácie, ktorá sa týka toho, že ako keby koalícia strácala kontrolu nad svojimi poslancami. To nasvedčuje tomu, že pád vlády je stále bližšie," vysvetlil odborník.

Linhartova požiadavka pritom prišla deň po tom, ako z klubu Sme rodina odstúpili dvaja poslanci - Ján Krošlák a Martin Borguľa. Obaja plánujú hlasovať za pád vlády. Kým prvý menovaný hovorí o škodlivosti ministra financií a o súčasnej garnitúre sa vyjadruje ako o sekte, Borguľa žiada hlavu ministra vnútra.

"Nie je to náhoda," zhodnotil Koziak situáciu. Podľa odborníka to napovedá o zložení Kollárových poslancov. "Keď sa pozrieme sa poslanecký klub Sme rodina, tak vlaste tam je pomerne dosť poslancov, ktorí tam prešli od inokadiaľ. Práve tí "prechádzači" nepredstavujú príliš stabilný pvok v rámci hnutia," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie