Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Analýzy Na hrane so Šipošom a Gröhlingom: V hre je výmena ministrov, politici sa hádali o demisii Matoviča
Zdielať na

Analýzy Na hrane so Šipošom a Gröhlingom: V hre je výmena ministrov, politici sa hádali o demisii Matoviča

BRATISLAVA / Dráma až do poslednej chvíle. V Národnej rade sa v utorok malo konať hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde, to však poslanci presunuli na štvrtok. Aké sú alternatívy v prípade pádu vlády a čo ak vláda ostane? Aj na tieto otázky v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ odpovedali šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš a poslanec SaS Branislav Gröhling.

Poslanci si odklad hlasovania o konci vlády odhlasovali v rámci proceurálneho návrhu Šipoša. "Uvidíme, ako to bude ďalej, pretože kroky strany OĽaNO sú nevyspytateľné," reagoval na vývoj situácie Gröhling. "OĽaNO je veľmi kreatívne, možno sa dožijeme ešte nejakej zmeny," dodal.

Šipoš prišiel do vysielania na poslednú chvíľu, dôvodom bolo rokovanie OĽaNO, ktoré sa konalo na Bôriku. Politika ale výsledky z neho neprezradil. "Začali sme rokovať na poslaneckom klube, ale po 15 minútach som musel odísť," povedal Šipoš s tým, že čo môže povedať je to, že verí v zotrvanie vlády premiéra Eduarda Hegera.

"Pán minister Budaj a jeho odbojová skupina žiada o pristúpenie na požiadavku rekonštrukcie vlády," povedal poslanec klubu OĽaNO György Gyimesi počas príchodu na rokovanie. Dodal, že ďalšia skupina poslancov hnutia s takouto alternatívou nesúhlasí. Budaj je členom občiansko-demokratickej platformy OĽaNO, ktorú tvorí aj 11 poslancov hnutia.

"Mali sme len začiatok klubu a tam to nezaznelo," reagoval na slová svojho poslaneckého kolegu Šipoš. Dodal, že oni nie sú "komunistická strana", ktorá musí súhlasiť s názorom predsedu, ale demokratické hnutie. "Je fajn keď sa o tom môžeme porozprávať. Pre mňa je dôležité, aby bol klub na konci tejto debaty jednotný," pokračoval šéf klubu OĽaNO.

Šipoš podľa svojich slov od poslancov klubu OĽaNO nepočul žiadnu konkrétnu požiadavku na odstúpenie niektorého z ministrov. "Predpokladám, že to, čo hovoril kolega Gyimesi vychádzal z kuloárnych diskusií," vysvetlil. Dodal, že nie sú prilepení k svojim stoličkám. 

​Šipoš naznačil možnosť kupovania hlasov

"Ak by nám išlo o Slovensko, mohli sme to vyriešiť na konci augusta a vláda mohla pokračovať ďalej," reagoval Gröhling na slová bývalého koaličného kolegu. Dodal, že za pád vlády chceli hlasovať aj dvaja koaliční poslanci, čo je podľa neho netradičné. Išlo o poslancov Sme rodina Martina Borguľu a Jána Krošláka, ktorí pred hlasovaním klub opustili.

"Strana SaS, keď išla do odvolávania s Petrom Pellegrinim, Petrom Žigom, atď tvrdili, že vláda nepadne a je to len nejaký test," pripomenul Šipoš s tým, že názor zmenili. "Jeden veľmi kľúčový poslanec z večera do rána otočil o 180 stupňov," pokračoval. Dodal, že v tomto prípade treba zbystriť pozornosť. "Nedeje sa to zadarmo," dodal Šipoš.

​Gröhling pripomenul, že koalícia získala čas na rokovania aj pomocou tarabovcov, ktorý procedurálny návrh podporili. "Na chodbách sa pošuškáva, že príde k rekonštrukcii vlády," dodal s tým, že sa hovorí aj o tom, že predseda vlády Eduard Heger sa stretol, prípadne stretne, aj s prezidentkou, aby jej predstavil možné alternatívy.

Šipoš na to reagovať nevedel, stretnutie s hlavou štátu tak nepotvrdil ani nevyvrátil. Šéf klubu OĽaNO zároveň pripomenul, že jeho procedurálny návrh okrem tarabovcov podporil napríklad aj nezaradený poslanec Miroslav Kollár.

SaS čaká na ponuku Matovičovho hnutia

Na zmenu plánu v parlamente reagoval aj šéf SaS. "Určite by sme mali aj ďalšie podmienky pre rekonštrukciu vlády," povedal Richard Sulík po odklade hlasovania. Gröhling reagoval, že zatiaľ neboli vyslovené žiadne ďalšie podmienky. "Musíme počkať, s čím príde OĽaNO," povedal s tým, že až vtedy sa budú rozhodovať.

​Sulík v NR SR zároveň povedal, že predčasné voľby nie sú najlepším riešením. Podľa Gröhlinga prichádza do úvahy aj scenár rekonštrukcie vlády. "Za moju osobu nevidím dôvod, že sa vrátim do vlády," dodal.

V súčasnosti je podľa Šipoša veľa možných scenárov vývoja. Samotný poslanec by preferoval, aby Hegerova vláda dovládla až v riadnom termíne volieb. Pripúšťa zároveň aj možnosť rekonštrukcie vlády a výmeny niektorých ministrov.

Odstúpi minister financií?

"Som za to, aby tých ministrov bolo vymenených čo najmenej," vysvetlil. K výmene predsedu OĽaNO Igora Matoviča sa vyjadriť nechcel. "Aj SaS deklaruje, že to nie je len o Igorovi Matovičovi," dodal Šipoš. Podľa poslanca je potrebné pozrieť sa na záujem ľudí.

"Väčšina obyvateľov nechce, aby bol Igor Matovič na pozícii ministra financií," kontroval mu Gröhling. Pripomenul, že na rokovania bol priestor ešte v auguste a v prípade ak by sa v tom čase na podmienkach SaS dohodli, nemuselo to dôjsť do súčasnej situácie.

​Šipoš reagoval, že by si nikdy nedovolil kádrovať nominantov ekonomických liberálov. "Chápem, že máte krvavé oči," povedal k vzťahu SaS k šéfovi OĽaNO. Dodal, že po odchode SaS z vlády sa chaos, ktorý panoval počas rokovaní vlády, presunul do parlamentu. 

"Potrebujeme sa rozprávať s OĽaNO, ale nebudeme im kádrovať, kto má odísť," povedal. Gröhling reagoval, že členovia OĽaNO najprv dourážajú SaS a potom chcú rokovať. Následne sa poslanci pohádali o tom, či Matovič je alebo nie je problém krajiny.

"Prepáčte, ale toto ja určite nebude komunikovať ani oznamovať odchod nejakého ministra," vyhol sa Šipoš odpovedi na otázku, či minister financií odstúpi. "Nevylučujem nič," zakončil s tým, že nikto z OĽaNO nie je prilepený k stoličke. 

​Ústavný súd zároveň v utorok informoval, že prorodinný balíček z dielne OĽaNO je protiústavný. "Nemyslím si, že preto by mal odstupovať, pretože tá pomoc bude doručená ľuďom," povedal Šipoš. Gröhling reagoval, že by mal vnímať aj to, ako predkladajú legislatívu.

Exminister školstva vysvetlil, že napríklad zákony SaS boli vždy legislatívne čisté, a to aj tie, ktoré boli predložené v skrátenom legislatívnom konaní. Šipoš sa ho na to opýtal, či tým má na mysli aj podnikateľské kilečko. 

​Potrebovali sme ukázať, kto stojí na strane mafie, tvrdí Šipoš

Fico po preložení hlasovania informoval, že Matovič Smeru navrhol, že ak podržia vládu, môžu spolu rokovať o dátume predčasných volieb. "Môžeme si to vysvetliť tak, že OĽaNO nevie čo má robiť," myslí si Gröhling. 

"Tú to verziu môžeme brať reálne vtedy, keď si povieme, že budeme veriť Ficovi," reagoval Šipoš na jeho slová o rokovaniach s OĽaNO. Podobné rokovania poprel a dodal, že už len v jednej vete povedal tri lži.

"Nebojte sa, pán Gröhling, my nie sme zmätení a vieme, čo máme robiť. My sme dne potrebovali ukázať, kto stojí na strane mafie," povedal Šipoš s tým, že chceli ukázať aj to, ako sa kupujú poslanci.

V súvislosti s tým opäť poukázal na Krošláka. "Čo sa mu v noci snívalo, že povalí vládu?" pýtal sa Šipoš nechápavo. Gröhling mu kontroval, že v prípade ak vo štvrtok niektorí poslanci otočia smerom ku koalícii, môže vysloviť podobné podozrenie.

Sulík argumentuje aj to, že v prípade riadneho termínu volieb sa môže vrátiť Smer- SD. "História na Slovensku ukázala, že predčasné voľby nikdy neprinieli nič dobré pre demokratov," myslí si Šipoš. Pripomenul pád vlády Ivety Radičovej. 

​Gröhling v tejto otázke zdieľa názor svojho straníckeho šéfa. Vysvetľoval to tým, že Fico bol na politickom okraji, no zlyhania vlády mu dodávajú politickú silu. Exminsiter školstva dodal, že v prípade ak ostane status quo, poslanci by museli riešiť ďalšiu Matovičovu atómovku či iné jeho opatrenia.

​Čo v prípade predčasných volieb?

"Naša pozícia je jasná, my si myslíme, že predčasné voľby nie sú alternatívou pre Slovensko, sme rodina si myslí, že sú," odpovedal na otázku, V prípade vyslovenia nedôvery vláde podľa neho budú konať. "Priorita je zotrvanie vlády do riadneho termínu volieb," dodal.

Gröhling si myslí, že ak vláda padne, konať bude prezidentka a ak rozhodne o úradníckej vláde, on to podporí. Scenár predčasných volieb je podľa neho "úplne posledný scenár", ktorý budú riešiť.

​V parlamente je zároveň návrh zákona na skrátenie volebného obdobia. Gröhling pripomenul, že podali pozmeňujúci návrh, v prípade jeho prijatia zákon podporia. "Naša pozícia v tomto platí," reagoval Šipoš na otázku, či stále vetujú na tento návrh zákona.

Reakciu na Miroslava Kollára a snem strany Spou nájdete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie