Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na hrane o páde vlády: Sulík chce vládu Heger 2. Nemôžete naraz kakať aj maľovať, odkazuje Boris Kollár
Zdielať na

Na hrane o páde vlády: Sulík chce vládu Heger 2. Nemôžete naraz kakať aj maľovať, odkazuje Boris Kollár

BRATISLAVA / Hoci mal hosťom v štúdiu teraz už expremiér Eduard Heger, ale svoju účasť zrušil. Nahradil ho predseda SaS Richard Sulík a následne aj Boris Kollár. Prezidentka vládu Eduarda Hegera odvolá zajtra o pol druhej a zároveň ju poverí dočasným vedením krajiny.

Richard Sulík, že aj tentoraz odmieta, že by bol trojnásobným povaľovačom vlád. "Nemohli sme sa na to pozerať," poznamenal jednoducho s tým, že zopakoval obavy z rastu Roberta Fica.

Sám priznal, že koncovka bola extrémne chaotické. "Tak, ako sa chaoticky vládlo, tak dopadlo aj odvolanie," poznamenal Sulík a priznal, že s Hegerom a Budajom sa stretol niekoľkokrát a apeloval na nich, aby si problém menom Matovič vyriešili doma. 

Irelevantná ponuka

Sulík zdôraznil, že ponuku od Igora Matoviča nebola SaS schopná prijať. "Vysvetľovali sme im, že nespájajme rozpočet," pokračoval Sulík a doplnil, že akcentoval vôľu o rozpočte rokovať. Z rozprávania Richarda Sulíka sa zadlo, že Igor Matovič hral s SaS tzv. chicken game. "Bolo to finále grande," povedal Sulík na margo toho, ako Igor Matovič vytrhol svoju demisiu v paláci z rúk zamestnanca. 

Sulík uviedol aj to, že ak by Igor Matovič podal demisiu, SaS bola dohodnutá s Michalom Šipošom, že sa hlasovanie posunie o dve hodiny. "Boli sme pripravení návrh stiahnuť, alebo nehlasovať," poznamenal Sulík a dodal, že demisia ministra financií bola jedna, ale nedostačujúca podmienka. "Za toto si môže Igor Matovič sám, ako to dnes dopadlo," dodal Sulík s tým, že traja koaliční poslanci hlasovali za. Líder SaS zdôraznil aj to, že o kupovaní poslancov nemá žiadne relevantné dôkazy a ak sú slová Igora Matoviča pravdivé, mali by sa týmito tvrdeniami zaoberať OČTK.

Ako ďalej s rozpočtom?

Sulík opäť zopakoval to, že s rozpočtom má jeho strana zásadný problém. "Nemáme čo podporovať štátny rozpočet," pokračoval a dodal, že opozičné strany neschvaľujú vládny rozpočet. Šéf SaS argumentoval aj tým, že jeho strana nebola v ľahkej situácii, pretože nechce návrat Roberta Fica a preto bude podporovať ďalšie rozhodnutie.

Na predčasné voľby je totiž potrebných 90 hlasov a bolo by nevyhnutné, aby sa dohodlo OĽaNO, Hlas-SD, Smer-SD, ale aj fašisti na predčasných voľbách. "Vôbec si nemyslím, že to je zo stola," povedal na margo toho, že prezidentka po odvolaní vlády poverí vládu Eduarda Hegera. 

"Sme za to, aby vznikla vláda Heger 2, očistená od nedostatkov," doplnil Richard Sulík. 

Najneskoršie budú predčasné voľby v júni

Potvrdil to nielen Boris Kollár, ale na tomto sa zhodli aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. "Vláda bude v demisii, bude môcť fungovať ďalej, hoci sú tam obmedzenia a túto vládu v demisii bude mať pod kontrolou pani prezidentka," povedal Boris Kollár a pokračoval v tom, že je proti úradníckej vláde a teda vláda v demisii bude mať za úlohu prípravu predčasných volieb.

"Dostal som dva termíny. Jeden je do konca januára upraviť Ústavu SR tak, aby tam bola zakotvená možnosť skrátiť si obdobie," vysvetlil Kollár. Treťou možnosťou je uznesenie 90. poslancov, ktorí sa rozhodnú pre predčasné voľby. Tým by sa vyhli dvom mesiacom v podobe prvého a druhého čítania. 

Rekonštrukciu vlády Boris Kollár nepodporí

"Nemôžete aj kakať aj maľovať," odkázal Boris Kollár lídrovi SaS, ktorý podľa neho nemá ani plań B, nieto ešte plán C, D a E. Prezidentka trvá na tom, že by úradnícku vládu vymenovala len v krajnom prípade a požaduje aby boli predčasné voľby čím skôr. Voľby by ideálne hlava štátu uvítala v apríli až máji. 

"Principiálne mám dve možnosti. Ešte pondelok, utorok, streda by sme mohli hlasovať a ja by som sa snažil presvedčiť 90 poslancov. Schváliť to môžeme ešte na začiatku januárovej schôdze. Akonáhle by sa schválený zákon objavil vzbierke zákonov, tak hneď môžeme skrátiť volebné obdobie a ja by som vyhlásil voľby hneď o 110 dní na koniec mája, až začiatok júna," vysvetľovak Kollár. 

Pre predsedu NR SR sú teraz kľúčové momenty prijatie rozpočtu, ale aj predčasné voľby. "Pokiaľ bude prijatý rozpočet, tak vláda zaručí nulové navýšenie cien elektriny a zvýšenie cien tepla len o 15 %," dodal Kollár. 

"Keby som bol premiér tejto vlády tak to takto nikdy nedopadne, aby takto padla tá vláda," uzavrel kollár v poslednej Na hrane TV JOJ v tomto roku. 

Súvisiace články