Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Čaputová odvolala Hegerovu vládu: Predčasné voľby by sa mali konať v prvom polroku ďalšieho roka
Zdielať na

Čaputová odvolala Hegerovu vládu: Predčasné voľby by sa mali konať v prvom polroku ďalšieho roka

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová odvolala vládu Eduarda Hegera (OĽaNO).

Ako Prezidentský palác informoval ešte vo štvrtok (15.12.), prezidentka ju v súlade s Ústavou následne poverila obmedzeným výkonom funkcie.

Prečítajte si celý príhovor prezidentky:

Pred malou chvíľou som odvolala vládu Eduarda Hegera, ako dôsledok včerajšieho rozhodnutia Národnej rady SR o vyslovení nedôvery. Nebudem sa už vyjadrovať k vášmu vládnutiu, urobila som tak nedávno v správe o stave republiky. Konštatujem však, že dráma, ktorú som spomínala vo svojej správe, sa prejavila aj v posledný minútach vášho riadneho vládnutia.

Po akte odvolania vašej vlády vás zároveň, v zmysle ústavy, musím poveriť vykonávaním pôsobnosti v obmedzenom rozsahu. A to až do vymenovania novej vlády.

Z povahy veci je zrejmé, že takáto vláda nemôže zabezpečovať všetky potrebné kompetencie a je teda jednoznačne vládou dočasnou. Z reakcií politických lídrov po včerajšom rozhodnutí Národnej rady SR je taktiež zrejmé, že tu nie je politická vôľa na zostavení novej vlády s podporou a legitimitou parlamentu.

Preto vás chcem požiadať, aby ste nielen vy, pán premiér, ale aj ďalší politickí reprezentanti, urobili všetky potrebné kroky k tomu, aby Národná rada SR najneskôr do konca januára prijala všetky potrebné rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám.

Považujem za potrebné, aby sa predčasné voľby realizovali ešte v prvom polroku budúceho roka, a to z dôvodu, charakteru obmedzeného vládnutia, ktorý som spomínala, ale zároveň aj z dôvodu nevyhnutnosti prípravy nového štátneho rozpočtu na ďalší kalendárny rok. V prípade, ak k rozhodnutiu o predčasných voľbách v uvedenom termíne nepríde, pristúpim k ďalším krokom v zmysle ústavy.

Vzhľadom na moju ústavnú povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov vás chcem zároveň požiadať, aby ste ďalší výkon svojich obmedzených právomocí vykonávali s veľkou zodpovednosťou a v prechodnom období prispeli skôr k stabilite ako k chaosu. Slovensko potrebuje návrat k poriadku, funkčnosti a najmä k plnej pozornosti k riešeniam problémov ľudí a nie politikov. Ja osobne urobím všetko preto, aby som prispela k pokojnému prevedeniu krajiny k predčasným voľbám.

Vážený pán premiér,

na záver vám ďakujem za konštruktívnu spoluprácu a vláde, ktorej ste predsedali, za všetky kroky, ktoré boli ku prospechu Slovenska.

Súvisiace články