Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Analýzy Na hrane s Naďom a Šimečkom: V štúdiu padali aj ostré slová, Šimečka nevýlučil spoluprácu Hlasu a PS
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Naďom a Šimečkom: V štúdiu padali aj ostré slová, Šimečka nevýlučil spoluprácu Hlasu a PS

BRATISLAVA / Rekonštrukcia vlády? Predčasné voľby? Kde sme v hľadaní riešení v tejto chvíli? A čo sa vlastne deje v klube OĽaNO, odkiaľ odišla pätina poslancov? A ako sa na celú vec pozerá Progresívne Slovensko so šancou byť v budúcej vláde? V relácii Analýzy Na hrane TV JOJ aj na tieto otázky odpovedali minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a Michal Šimečka, šéf Progresívneho Slovenska a podpredseda Európskeho parlamentu.

Len pred niekoľkými dňami poslanci v parlamente vyslovili nedôveru vláde. V súčasnosti sa politici zaoberajú nielen tým, ako bude vyzerať prípadná nová 76-tka v parlamente, alebo kedy budú predčasné voľby ale aj tým, či poslanci podporia štátny rozpočet. "Nazvali ste to dramatickou situáciou, ja si myslím, že sú oveľa horšie situácie, ako rokovania politických strán," reagoval Naď na otázku, či je podpora na zákone roka.

​Minister dodal, že faktom ostáva, že do Vianoc ostáva už len niekoľko dní a rozpočet stále schválený nie je. Zdôraznil, že prípadná nepodpora by vplývala na naše renomé v zahraničí, no stratili by sme aj milióny eur. "Môžem povedať, že rokujeme doslova po nociach," zakončil s dôvetkom, že verí v skorú dohodu.

Podľa kuloárnych informácií sa dokonca konalo stretnutie predsedu vlády Eduarda Hegera s lídrom SaS Richardom Sulíkom, na ktorom sa mali rozprávať o možných zmenách v zákone roka. "Bolo to jedno stretnutie z mnohých," reagoval šéf rezortu obrany.

​V utorok (20.12.) od rána podľa jeho slov rokovali ekonomickí experti, ktorí dospeli k väčšinovej dohode. Podľa ministra bude potrebné spraviť aj pozmeňujúce návrhy, nevedel tak povedať presný termín hlasovania v parlamente.

"Jasné, nech to skúsia," reagoval Šimečka. Poslancom zároveň vyčítal, že dohodu našli až pár dní pred koncom roka. "Myslím si, že rozpočet je tak zlý, že by sme zaň nehlasovali," povedal s tým, že rezerva pre rezort financií je príliš veľká, vláde vyčítal aj chýbajúce výdavkové limity.

"Zdá sa mi, že výdavkové limity sú vec, ktorá je v zákone, ktorú potrebujeme," povedal s tým, že sme si ju sami určili. "Výdavkové limity sú dohodnuté. Lenže keď sa rokuje s európskou komisiou, nejakú dobu to trvá," reagoval Naď. Šimečkovi odkázal, že v prípade ak do témy nevidí, nemá ju komentovať. 

​Šimečka reagoval, že žiadneho zástupcu EK nepočul povedať, že to je v poriadku. "Ak sa tak stane, v rozpočte je mnoho ďalších problémov," dodal. Minister obrany tvrdí, že pre opozíciu je najľahšie obviňovať nezodpovedného ministra financií.

Dodal, že napríklad aj v súčasnom rozpočte použil financie, ktoré pôvodne neboli určené pre jeho rezort. Jediný rozzdiel bol podľa člena OĽaNO v tom, že ich detailnejšie skúmal ÚHP.  "O to viacej to je kontrolované," dodal.

Šimečka mu kontroval, že v PS je bývalý člen ÚHP, ktorý tvrdí že v rezerve ministra financií doposiaľ nebolo toľko financií, čo znamená, že môže ostatné rezorty vydierať. "A presne to váš šéf robí," dodal šéf PS. Naď to vyvrátil s tým, že Matovič s ním niekoľkokrát úspešne rokoval.

Podá Matovič demisiu?

"Igor Matovič vždy hovorí, že nie je prilepený na stoličke. Ak prejde rozpočet, som presvedčený, že z pozície odíde," myslí si Naď. Zdôraznil, že v prípade jeho demisie nie je možné vymenovať nového ministra, no prezidentka môže poveriť výkonom funkcie iného člena vlády.

​"Skúsenosť nám hovorí, že je to veľmi nepravdepodobné," kontroval mu Šimečka a pripomenul situáciu z minulého štvrtka, keď Matovič podal demisiu, no napokon si to rozmyslel. "Michal, ty si tam nebol," reagoval Naď s tým, že počul iba nejaké informácie z médií. "Ani pani prezidentka tam nebola," dodal Naď s tým, že si nemyslí, že Matovič mal demisiu stiahnuť. "Nemal garantované zo strany SaS, že ak ju podá, SaS návrh stiahne," zakončil.

Naď povedal, že PS povalilo vládu rovnako ako SaS. "Týždeň pred Vianocami," zdôraznil s tým, že to bolo nezodpovedné. Šimečka reagoval, že Matovič si vládu povalil sám. Naďovi odkázal, že skúsenosť s vládnutím podobnú ako minister, mať nechce.

Podmienkam SaS zrejme vyjdú v ústrety

SaS podporu rozpočtu podmieňuje viacerými zmenami v súčasnom návrhu, napríklad výdavkovými limtmi a podrobnejším rozpisom VPS. "Chceme pomáhať ľuďom, potrebujeme schváliť rozpočet," povedal Naď s tým, že čo sa týka VPS, podrobný rozpis do jednotlivých kapitol môžu doplniť. Zdôrazňuje, že rozpočet umožní pomoc ľuďom i vládne sľuby.

​V súvislosti s tým povedal, že vedia zaručiť aj zastropovanie cien energií. "Dalo sa to očakávať," reagoval Šimečka na kritiku Slovenských elektrární, ktoré upozorňujú, že nebudú vedieť zaručiť zastropovanie energií. "A teraz máme pár dní na to, aby sa to zachránilo," dodal šéf PS, s tým, že ho mrzí, že vláda namiesto riešenia problémov Slovenska rieši samých seba.

"Michal, hovoríš len floskule, ktpré ti napísali," kontroval mu Naď. Svojmu oponentovi odkázal, že vláda so SE sa rokuje. "Sú tam nariadenia vlády, ktoré hovoria, ako sa má konať," povedal s tým, že to, že súkromná spoločnosť má iný názor, je v poriadku.

Dodal, že práve SE podpísali spoločnú dohodu so Sulíko, ktorý bol v tom čase ministrom hospodárstva. Šimečka tvrdí, že pár dní pred koncom roka nie je jasné, aké budú ceny elektriny. "Michal, spájaš hrušky s jablkami," reagoval Naď s tým, že zastropovanie cien elektriny nesúvisí s nesúhlasom SE. 

​Dohoda na predčasných voľbách stále nie je

"Rokovania prebiehajú," reagoval Naď na otázku, kedy bude termín predčasných volieb. Dodal, že OĽaNO takýto scenár nepreferuje. Premiér nedávno zverejnil status, v ktorom naznačil, že sa pokúša zostaviť novú parlamentnú 76-tku.

"Na predčasné voľby potrebujete 90 hlasov v parlamente a ja ich tam nevidím," dodal s tým, že v súčasnosti nie je dostatok hlasov ani na zákon, ktorý by takýto scenár umožnil. Myslí si že lídri Smeru a Hlasu sa boja trestného stíhania a preto chcú čo najskoršie predčasné voľby. V prípade PS podľa neho ide o mimoparlamentnú stranu.

"Nejde nám v tomto o stranícky záujem," reagoval Šimečka s tým, že ľudia očakávajú, že keď vládny projekt zlyhal, parlamentné voľby sa dohodnú na termíne predčasných volieb. Dodal, že v tomto prípade súhlasí aj s predsedom NR SR Borisom Kollárom, ktorý tvrdí, že je potrebné dohodnúť termín predčasných volieb. 

​Odídenci z OĽaNO budú spolupracovať, tvrdí Naď

10 poslancov v predlošlých dňoch oznámili odchod z klubu OĽaNO. Ide o občiansko-demokratickú platformu, ktorú tvorí aj minister životného prostredia Ján Budaj. "Boli rôzne odchody v rôznom čase," reagoval Naď s tým, že naďalej majú nadštandarné vzťahy a naďalej podporujú koalíciu.

"Veci sa hýbu a to, že odhlásili odchod neznamená, že nebudeme spolupracovať," povedal s tým, že potrebujú viac času. Hnutie OĽaNO podľa neho robí dobré veci, čo viackrát aj ukázalo. 

​Šimečka na otázku, či si vie predstaviť napríklad aj nový politický projekt, reagoval, že demokracia je práve o možnosti robiť podobné kroky. Na projekt, ktorého prípravu avizuje expremiér Mikuláš Dzurinda reagoval, že okolnosti vzniku si musia zvážiť sami. Dodal, že vzniku jeho projektu sa PS nebojí.

"Na jednej strane mu aj držím palce," povedal s tým, že podľa jeho informácií má ísť o konzervatívny projekt, ktorý Slovensku chýba. "Bude to mať ťažké, pretože mu budú pripomínať Gorilu a iné kauzy," dodal.

Hnutie OĽaNO PS vyčíta aj to, že sa pripravuje na ďalšiu spoluprácu s Hlasom. V súvislosti s tým Šimečka vyvrátil špekulácie, že sa konajú nejaké rokovania. "Je úsmevné, že o tom hovorí OĽaNO, ktorého najbližší politický partner Kollár hovorí aj o spolupráci so Smerom," dodal. V komunálnych voľbách zo spolupráce vylúčili Hlas aj Smer. Čo sa týka parlamentných volieb, nevedel sa vyjadriť. "Za seba hovorím, že si to neviem predstaviť," dodal.

​Naď reagoval, že PS povolebnú spoluprácu s hlasom nevylúčil, aj keď o to straníkov viackrát žiadali. "My, Michal, sme narozdiel od vás spoluprácu s Hlasom vylúčili," povedal minister a svojho oponenta vyzval, aby spoluprácu so stranou Petra Pellegriniho vylúčil. "Ja osobne si to teraz naozaj neviem predstaviť vzhľadom na to, akí ľudia v strane sú," reagoval.

​Politici skorý koniec vojny na Ukrajine neočakávajú

Minister Naď povedal, že aj na základe osobnej skúsenosti z návštevy Ukrajiny v prípade vojny toho veľa optimistického nevidí. "Nie som optimista, aby som v dohľadnej vojne videl nejaké riešenie," dodal. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj síce zverejnil 10-bodový návrh mierového riešenia, no ruský prezident ho zmietol zo stola.

"Pokiaľ Putin nebude donútený, aby vojnu ukončil, nebude hľadať nejaké riešenia," povedal Naď. Šimečka súhlasil s ministrom a síce Ukrajina zaznamenala viaceré úspechy v boji, podľa neho sa situácia zasekáva a hovorí sa aj o ďalšej ruskej ofenzíe. Dodal, že podľa všetkého bude vojna aj naďalej trvať a najrýchlejšia cesta z mieru je podľa neho stiahnutie Ruska z bojových území.

​Naď si myslí, že by bolo zásadnou chybou, keby sa do vojny zapojilo i Bielorusko, kde bol Putin nedávno na návšteve. "Je dôležité robiť tam šum alebo vojenský smog, aby Ukrajina začala viazať vojenské jednotky na hranicu s Bieloruskom," dodal. Putin to podľa ministra "hrá tak, ako vie", pretože spojenci sa od neho odklonili. "Obávam sa, že scenár na najbližšie obdobie nie je taký dobrý," dodal.

Čo sa týka možnosti jadrového útoku, Šimečka hovorí, že je väčšie než od Kubánskej krízy. "Ale to bolo od začiatku vojny," doplnil. NATO podľa neho už podniká preventívne kroky a prechádza viaceré scenáre.

​Kľúčové sú podľa Šimečka preteky o čas. Putin podľa neho totiž predpokladá, že západné krajiny kvôli viacerým krízam prestane pomáhať Ukrajine. V prípade ak by sa Šimečka dostal do ďalšej vlády, reagoval, že Ukrajinu podporí.

"Viac ako 60 krajín sveta vojensky pomáha Ukrajine," dodal Naď s tým, že nejde už len o staršie obranné systémy, ale aj o špičkové stroje. V prípade ochrany Slovenska, máme na Slovensku Patrioty, no len dočasne. "Keby sme to mali kúpiť, stojí to 3 miliardy eur," dodal s tým, že v súčasnosti to Slovensko nestojí nič.

Najčítanejšie