Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vyrokovali sme výnimku na export ropných výrobkov, so Slovenskými elektrárňami rokujeme, tvrdí Hirman
Zdielať na

Vyrokovali sme výnimku na export ropných výrobkov, so Slovenskými elektrárňami rokujeme, tvrdí Hirman

BRATISLAVA / Minister hospodárstva Karel Hirman informoval o dohode, ktorá sa mu podarila dosiahnuť v Bruseli aj o situácii v súvislosti s rokovaniami so Slovenskými elektrárňami (SE).

"Jedna vec je dosiahnutie kompromisnej dohody medzi krajinami EÚ o cenovom strope cien plynu," povedal minister na úvod. Pripomenul, že v minulosti sa podpísal k ďalším 15 krajinám EÚ, aby bol podobný mechanizmus dosiahnutý. Po ďalších rokovaniach bola dohodea dosiahnutá. "Mala by napomôcť eliminovať extrémne nárasty cien plynu, ktoré by sa uskutočnili od budúceho roka," informoval. 

Súčasne ostalo zachovanie našej cenotvorby v súvislosti so zahraničnými trhmi. "Náš európsky trh ostáva naďalej konkurencieschopný," povedal minister. 

Koncom minulého týždňa sa konali ďalšie rokovania. Počas nich sa s Bruselom podarilo dohodnúť výnimku zo sankčného režimu po začiatku februára. Slovnaft tak bude exportovať ropné výrobky nielen do Česka, ale aj na Ukrajinu. "To, že sa to podarilo, nemálo prispela aj naša návšteva v Kyjeve," povedal s tým, že výnimka mala byť najprv obmedzená na diesel, no napokon sa viaže na všetky produkty. 

​Minister taktiež pripomenul, že kompenzačná schéma pre subjekty vykonávajúce hospodársku činnosť beží od 1. decembra. "K všerajšiemu dňu boli poskytnuté kompenzácie pre vyše 7400 subjektov v celkovej sume 64,5 milióna eur," povedal a pripomenul, že možnosť podať žiadosť sa končí vo štvrtok (22.12.) 

"Zámer bol informovať o tom, v akom sme stave s cenou energií po 1. januári," povedal o pôvodnej plánovanej téme tlačovej konferencie. Dodal, že krátko po ohlásení tlačovej konferencie vyšla na verejnosť informácia o tom, že vznikla dohoda na budúcoročnom rozpočte. V prípade ak sa ho schváliť nepodarí, podľa ministra budú schopní dodať kompenzácie le pre dodávateľov tepla.

"Rokovania sú veľmi zložité a situácia sa od decembra skôr zhoršovala alebo mala tendenciu sa zhoršovať," povedal minister k situácii okolo SE. Dodal, že ich ťaží situácia, že sa nedarí dať do prevádzky 3. blok Mochoviec.

Pripomenul memorandum s SE a exministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Po hirmanovom nástupe do rezortu mal byť urýchlený postup schvaľovania zmluvy zo strany EÚ. V sučasnosti podľa neho rokovania medzi vládou a SE naďalej pokračujú. "Máme stav, kde tá dodávka elektriny zo strany SE má prúdiť za daných podmienok," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie