Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zelená energia by mala byť dostupná pre všetkých, hovorí europoslanec Martin Hojsík
Zdielať na

Zelená energia by mala byť dostupná pre všetkých, hovorí europoslanec Martin Hojsík

BRATISLAVA / Menej byrokracie a viacej zelenej energie. Europoslanci pred Vianocami odklepli novelu na urýchlenie udeľovania povolení pre elektrárne na výrobu energií z obnoviteľných zdrojov. Je to jeden z ďalších krokov, ako urobiť Európu menej závislou od Rusov a rýchlejšie tak prejsť na zelené energie. Viac sa dozviete v rozhovore s europoslancom Martinom Hojsíkom.

Vnímate to aj ako nejakú príležitosť pre Slovensko ? 

Potrebujeme zrýchliť rozvoj zelenej energie. To znamená odstrániť najmä tie polená pod nohami, ktoré momentálne máme. Musíme si dať pozor na to, aby sme to robili citlivo k prírode. Viacerí podnikatelia tvrdia, že fotovoltiku na streche už majú, ale majú problém s jej pripojením. Mali by sme odstrániť všetky tieto problémy a dať priestor zelenej energii. 

Vyzerá to tak, že sa to už nebude môcť tak naťahovať ako doteraz. Je to ten hlavný problém? 

Na Slovensku je dôležité nielen zrýchlenie, ale aj dodržiavanie zákonov, ktoré už platia. Často sa stáva, že platné termíny pre štát nie sú dodržiavané. Veľmi podstatné je aj zrýchlenie všetkých procesov ako pre podnikateľov, tak aj pre bežných občanov a aby boli dostatočne otvorené účasti verejnosti. Zároveň by sme mali využiť všetky možnosti pre Slovensko, ktoré zelená energia ponúka. 

Momentálne sme na chvoste čerpania eurofondov v rámci zelených energií. Ako je na tom Slovensko oproti ostatným krajinám? 

V tomto prípade sme na tom naozaj veľmi zle. Namiesto toho, aby peniaze za emisie pomáhali ušetriť, ležia na účtoch štátu. Európske fondy nevyužívame dostatočne a nevyužívame ich tak, aby sme pomáhali najslabším. Je pekné, že máme v Pláne obnovy obnovu rodinných domov, ale keď tým najchudobnejším nedáme väčšiu podporu, tak si to nebudú môcť nikdy dovoliť. Opäť to bude len v prospech tých bohatších. Potrebujeme pomoc pre tých zraniteľnejších. Mali by sme pomôcť menším firmám, pretože tie väčšie prežijú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie