Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Galek o energetickej kríze: V prípade najhoršieho máme pripravený zákon o núdzovom stave
Zdielať na

Galek o energetickej kríze: V prípade najhoršieho máme pripravený zákon o núdzovom stave

BRATISLAVA / Líder SaS Richard Sulík a štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek na tlačovej konferencii hovorili o riešeniach energetickej kríze. Predstavili tzv. cestovnú mapu, ktorú odovzdali novému šéfovi rezortu hospodárstva.

Sulík na úvod ocenil nového ministra hospodárstva Karela Hirmana. Povedal, že prebratie rezortu bolo hladké a bezproblémové. Líder liberálov ysvetlil, že na tlačovej konferencii chce predstaviť riešenia, ktoré doručili práve Hirmanovi. O tzv. cestovnnej mape, ktorú odovzdal svojmu nástupcovi, hovoril Sulík už aj v minulosti. "Rozdelili sme to do troch oblastí - elektrina, plyn a teplo," povedal Sulík o riešení problémov s energetickou krízou. Dodal, že všetky majú aj svoje podkategórie. 

Exminister hospodárstva taktiež ukázal tabuľku cestovnej mape, na ktorej je naznačené, ktoré kroky by mal spraviť rezort hospodárstva a ktoré iné rezorty. Ako dodal, dôležité bude, či ich bude Hirman chcieť a najmä vedieť presadiť.

"Dnes sme mali rokovanie s našimi bývalými koaličnými partnermi. Tak ako sme avizovali, schôdzu v utorok otvoríme," povedal líder SaS o rokovaní parlamentu s tým, že poslanci SaS budú hlasovať za dva energetické návrhy v rámci schôdze a rovnako podporia aj skrátené legislatívne ohľadom energetickej krízy. Dodal, že body schôdze sa zúžia a zároveň sa iné body presunú, no nechcel byť konkrétny.

Ako dodal štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek, v rezorte ostane do konca mesiaca a v súčasnosti s novým ministrom prechádzajú body cestovnej mapy. Ako dodal, najdôležitejšie sú body, ktoré sa venujú zastropovaniu cien elektriny a plynu. "Spoliehame sa aj na EK, ktorá v týchto dňoch rokuje o opatreniach na úrovni všetkých krajín EÚ," povedal s tým, že ide o škálu viacerých riešení. 

"Sú to opatrenia, ktoré majú mať vplyv na cenu pre domácnosti, podniky alebo pre verejnú správu," povedal Galek o cestovnej mape. Vysvetlil, že pokiaľ by mali byť reflektované ceny na trhu, bola by to rana nielen pre Slovensko, ale pre všetky krajiny EÚ. "Pripravili sme zákon o núdzovom stave, ktorý by mal zabrániť najhoršiemu," povedal o prípade, kedy by sa EK nedohodla na riešeniach. Dodal, že Slovensko je na vykurovaciu sezónu pripravená. "Ministerstvo hospodárstva s SPP si splnilo domácu úlohu na výbornú," povedal Galek s tým, že plynové zásobníky sú plné a pripravené na zimu.

Súvisiace články

Najčítanejšie