Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prosba Hegera na SaS nezapôsobila: Postav sa pred zrkadlo a spytuj si svedomie, odkazuje Sulíkova poslankyňa
Zdielať na

Prosba Hegera na SaS nezapôsobila: Postav sa pred zrkadlo a spytuj si svedomie, odkazuje Sulíkova poslankyňa

BRATISLAVA / Emocionálny apel dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, na poslancov NR SR v klube SaS, nepadol na úrodnú pôdu. Z reakcie poslankyne Jarmili Halgašovej (SaS) je zrejmé, že ekonomickí liberáli vo vedenie Eduarda Hegera neveria. Napriek tomu sa ešte stále nevyriešila otázka predčasných volieb a proti takzvanej úradníckej vláde hlavy štátu je väčšina parlamentu.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) na sociálnej sieti zverejnil, že predsedu SaS Richarda Sulíka predvčerom požiadal o možnosť vystúpiť na  klube SaS a uchádzať sa o podporu novej 76-ky. Hoci predseda Slobody a Solidarity súhlasil, nakoniec Hegera požiadal, aby nechodil.

"Keďže nemám možnosť prihovoriť sa vám osobne, urobím tak verejne. Otvorene však hovorím, že ma to mrzí. Niektorí z vás mi totiž avizovali, že sa podpore novej 76-ky nebránia," uviedol Heger. 

Heger ďalej pokračoval v štýle, že premiérske kreslo nie je jeho stoličkou, pričom citoval aj exministra hospodárstva, ktorý sa vyjadril, že v aktuálnej situácii by viesť vládu nechcel.

"... No ja som presvedčený, že práve preto to teraz nemôžeme vzdať. Koncom roka sme spoločne schválili rozpočet pomoci ľuďom. Ťažká práca sa týmto ale neskončila. Peniaze je potrebné dostať k ľuďom. Nie vybraným, ako tomu bývalo zvykom. Pomoc potrebujú všetci. Ďalej je tu plán obnovy. Z reformnej fázy prechádzame do fázy investičnej. Začal sa proces výstavby dvoch nových nemocníc, významné investície idú aj do rekonštrukcie tých existujúcich, investujeme do školstva, vedy a inovácií, do železníc či cyklotrás," vyratúval predseda vlády, ktorému bola v decembri v NRSR vyslovená nedôvera a tým pádom došlo k pádu celej vlády. 

Heger dodal, že si nevie a ani nechce predstaviť, že dnes by o týchto investíciach mala rozhodovať družina okolo Roberta Fica a Petra Pellegriniho. "Tá družina, o ktorej dnes desiatky ľudí vypovedajú ako kradli. Chcem veriť, že tohto scenára si bol vedomý aj Richard Sulík, preto za mnou hneď deň po vyslovení nedôvery prišiel s ponukou novej 76-ky. Nerozumiem tejto premenlivosti názorov Richarda Sulíka. Pod jeho dirigentskou taktovkou padli tri demokratické vlády. To, čo vidím teraz, žiaľ, je kamikadze jazda s celou SaS aj touto krajinou," dodal v apely na bývalého koaličného partnera. 

Postav sa pred zrkadlo a spytuj si svedomie, reaguje Halgašová

Poslankyňa za SaS dala jasne najavo, že tadiaľ cesta nevedie. "Už si sa nám prihováral v roku 2021, keď sme Ti do jedného dali podpisy. Tvoji poslanci Ti ich nedali všetci, my áno. Moju dôveru si sklamal. Bol si len predĺženou rukou svojho šéfa a si ňou doteraz," poznamenala z ostra a zdôraznila, že pokus o ukázanie líderských kvalít Hegerovi nevyšlo. 

Saskárka nevynechala ani prázdne sľuby, ktoré podľa nej z úst premiéra Hegera vychádzali pravidelne a Sulíkova strana už nemá v pláne znova "sadnúť na lep".

"Mal si možnosť ukázať sa ako dobrý premiér, namiesto toho si strkal hlavu do piesku a tváril si sa, že marazmus, do ktorého nás vedieš, nevidíš. Nakoniec Tvoji vlastní aj zabezpečili vyslovenie nedôvery Tvojej vláde, nie my. My sme už nechceli počúvať prázdne sľuby. Mal si dosť príležitostí aj času, vtedy by sme Ti možno ešte uverili. A ak niečomu a niekomu nerozumieš, postav sa pred zrkadlo a spytuj si svedomie," uzavrela Halgašová, ktorá evidentne nemala v pláne dočasne povereného šéfa vládneho kabinetu šetriť. 

76-ka sa zdá byť ešte vzdialenejšia než predtým

SaS však v parlamente nie je jedinou stranou, ktorá zrejme svojimi podpismi neprispeje. Poslanec OĽaNO Gyimesi už cez víkend avizoval, že s jeho podpisom Eduard Heger rátať nemôže, predseda Sme rodina Boris Kollár zase trvá, že podpisy poslancov dodá iba vtedy, keď bude dohoda na termíne predčasných volieb. Minister Krajniak zase prirovnal 76-ku k Yetimu, ktorého nikto nevidel. 

Expremiér, exminister financií a dnes už len poslanec  líder OĽaNO Igor Matovič poznamenal, že on chce byť tým posledným, kto Eduardovi Hegerovi podpis dá. Eduard Heger zároveň uvádzal, že podpis nemá ani od opozičného poslanca Martina Čepčeka, ktorý do parlamentu prišiel na Matovičovej kandidátke, ale následne ho kvôli porušovaniu pravidiel z klubu OĽaNO vyhodili. 

Novú vládu nepodporí ani bývalý koaličný poslanec Tomáš Valášek (dnes PS), ktorý je presvedčený, že najlepším riešením vzniknutej situácie sú predčasné voľby. Podobne to vníma aj ďalší opozičný poslanec Miro Kollár (Spolu). 

Súvisiace články

Najčítanejšie