Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bittó Cigániková kritizuje interrupčné návrhy: Sú šialené a nepochopiteľné, odkazuje
Zdielať na

Bittó Cigániková kritizuje interrupčné návrhy: Sú šialené a nepochopiteľné, odkazuje

BRATISLAVA / Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková kritizuje kroky šéfa NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) i navrhované sprísnenie interrupcií.

Nadviazala tak na neschválenie programu schôdze NR SR, ktorá sa mala začať v utorok (31. 1.). Dôvodom, prečo sa tak stalo, bolo, že Kollár do programu schôdze pridal i zákon z pera poslankyne NR SR Anny Záborskej, ktorý sťažuje prístup k interrupciám. 

Bittó Cigániková dodala, že v stredu (1. 2.) sa už program schôdze podarilo schváliť. "Tentoraz už bez návrhu Záborskej," dodala. Zákon koaličnej poslankyne sa tak ekonomickým liberálom podľa nej podarilo odsunúť minimálne do apríla. Zdôraznila, že ide už o 17. pokus o sprísnenie interrupcií v tomto volebnom období.

"Nie všetko v návrhu zákona je škodlivé, ale väčšina vecí áno," dodala s tým, že koalícia tvrdí, že ide o pomoc ženám. To podľa nej však vo veľkej miere nie je pravda. Ako príklad uviedla navrhovaný príspevok za narodenie dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Zdravotné znevýhodnenie má definovať vyhláška ministerstva práce. Poslankyňa skritizovala, prečo návrh nehovorí zároveň o povinnosti sa o dieťa starať. 

Zákon podľa Bittó Cigánikovej viac škodí než pomáha

Bittó Cigániková tvrdí, že okrem 3 – 4 návrhov v zákone, ktoré tehotným ženám môžu pomôcť, zvyšok návrhu ich život iba sťažuje. V súvislosti s tým spomenula časť návrhu, podľa ktorej v prípade, ak nejde o ohrozenie zdravia, tehotná žena má pred vykonaním interrupcie čakať 48 hodín.

Lekári by v prípade schválenia legislatívy zároveň museli vytlačiť a odovzdať žene zoznam organizácií, ktoré pomáhajú tehotným ženám, či priblížiť informácie o rôznych príspevkoch na dieťa.

​Ďalším mínusom navrhovaného zákona je podľa Bittó Cigánikovej i potreba posúdenia druhého lekára v prípade ukončenia tehotenstva pre zdravotnú prekážku. "To sa dnes už robí," dodala s tým, že poisťovne to preplácajú.

Podľa návrhu má zároveň rezort zdravotníctva lekárov kontrolovať, čo poslankyňa označila za "tlak na lekárov a psychický teror". Skritizovala tiež, že podľa zákona by mali ženy informovať o pomeroch v domácnosti i o antikoncepcii, ktorú pred počatím užívali.

"Úplnou čerešničkou na torte sú dotácie pre organizácie, ktoré pomáhajú tehotným ženám," povedala Bittó Cigániková. Návrhu vytkla, prečo neuznáva dotácie aj organizáciám, ktoré pomáhajú napríklad matkám samoživiteľkám.

V hre je aj Čepčekov návrh

Ako ešte horšiu alternatívu Bittó Cigániková považuje návrh nezaradeného poslanca Martina Čepčeka, ktorý sa do NR SR dostal na kandidátke OĽaNO.

Ako vysvetlila, návrhy sú dva, jeden sa bude zrejme preberať už počas februárovej schôdze, ten druhý je zatiaľ posunutý. "Mám podozrenie, že pán Čepček bude ten návrh posúvať a posúvať," dodala s tým, že v konečnom dôsledku to môže spôsobiť schválenie návrhu Záborskej.

​Čepčekov návrh zákona je ešte prísnejší než ten, ktorý vytvorila Záborská. Zakazuje napríklad reklamu na interrupcie a samotnú interrupciu dovoľuje vykonať len vtedy, ak nie je žiaden iný spôsob, ako zachrániť život alebo zdravie matky, ak je dieťaťu diagnostikované ťažké ochorenie a ak ide o trestný čin. 

"Sú to šialené a nepochopiteľné návrhy," skonštatovala poslankyňa a pripomenula prieskum z roku 2021, podľa ktorého si ľudia drastickú zmenu legislatívy neprajú.

V prípade hlasovania budú proti návrhom Čepčeka aj Záborskej. V prípade, ak návrh Záborskej prejde, pripravia viacero pozmeňujúcich návrhov. "Určite sa opäť do zákona pokúsime dostať aj interrupčnú tabletku," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie