Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na hrane s Krúpom a Tomášom: Únos Vietnamca? Cieľom je aby sa kauza premlčala, tvrdí šéf brannobezpečnosti
Zdielať na

Na hrane s Krúpom a Tomášom: Únos Vietnamca? Cieľom je aby sa kauza premlčala, tvrdí šéf brannobezpečnosti

BRATISLAVA / V parlamente sa stráca rozdiel medzi tými, ktorí sú v koalícii a ktorí sú v opozícii. Rozpory dokonca nastali v samotných stranách. Obedy zadarmo, nedele bez obchodov, špeciálne zdanenie niektorých subjektov. Stále sa nevieme vysporiadať ani s tým, či sme Vietnamcom pomohli uniesť vládnym špeciálom ich človeka. Aj tieto témy v relácii Na hrane TV JOJ rozoberali šéf Brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa za SaS a podpredseda Hlasu Erik Tomáš.

Zelenský oficiálne požiadal o naše Migy

"Na tých Migoch už niekto lietať nebude, tie migy boli kazové," reagoval Juraj Krúpa na margo požiadavky ukrajinského prezidenta Zelenského. "Nám trocha prekáža, že sa nášho materiálu zbavujeme skôr, než niečo zaobstaráme," poznamenal Erik Tomáš s tým, že to podľa neho neprospieva národným záujmom. Krúpa doplnil, že za každú výmenu dostávame kompenzáciu, alebo novšiu techniku. "Je to niečo také, ako keby ste vymenili 15 Škoda Felicia za 15 Mercedesov," dodal Krúpa. 

To, že Migy pre Slovensko už nie sú rentabilné hovoril aj minister obrany Jaroslav Naď. Krúpa špecifikoval aj to, že nevie či Ukrajinci Migy opravia, alebo ich využijú na súčiastky. V podobnej situácii, v akej sme my, je aj Chorvátsko, ktoré muselo stíhačky taktiež uzemniť pre chybovosť. 

"Musíme sa pozireť či k niečomu takémuto dôjde a za akých okolností k tomu dôjde," odpovedal Tomáš na otázku ohľadom toho, či by Hlas-SD robil prekážky v darovaní, ak by ho odsúhlasil nielen dočasne poverený ministe robrany Naď, ale aj hlava štátu Zuzana Čaputová, ktorá je zároveň vrchnou veliteľkou ozbrojených síl. 

Zákaz Nedeľného predaja sa presunul na dopracovanie

"Pre nás je podstatné, aby tento zákon neprešiel," povedal Krúpa a zdôraznil, že ide o otvorenie ďalšej ideologickej témy, ktorá nemá ekonomický základ. Pripomenul, že aj počas diskusie v parlamente sa spomínalo, že o prácu môže reťazovo prśiť niekoľko tisíc ľudí, na čo poslanci OĽaNO reagovali tým, že sa môžu zamestnať v gastre. To by znamenalo, že by v nedeľu pracovali opäť. 

Erik Tomáš tvrdil, že v prípade Hlasu-SD sú zákony vždy postavené na faktoch. "Nič lepšie sa dnes nemohlo stať," reagoval s dôrazom na to, že ekonomika je zdrvená krízou a inflácia presiahla 15 %. "Nie je to téma dňa a odložme ju do lepšieho počasia," uzavrel Tomáš. 

Obedy zadarmo, zadarmo nebudú

Prešiel zákon s ktorý nesúhlasí ani dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. "V parlamente zažívame jatky populizmu," poznamenal Krúpa a dodal, že narozdiel od exkoaličných partnerov je SaS konzistentná. "Populistické reči sú na smiech," dodal šéf brannobezpečného výboru a pripomenul projekty na rozvoj, ktoré nikdy nevznikli. To, ako Sme rodina prišla s prílepkom obedov v rámci zákona o hmotnej núdzi označil za hulvátske. 

Erik Tomáš taktiež spomenul vývrtku, ktorú dokážu urobiť len Matovič a Kollár a ich klamanie voličov je podľa Hlasu-SD hanebné. Sme rodina na ich zákon najprv sľubovala podporu a napokon obedy riešila prílepkom. "Bolo to dobré opatrenie odpozerané z bohatých škandinávskych krajín," rozhorčil sa Tomáš s tý, že rovnaké je to aj v prípade bankového odvodu - najprv sa s bankármi Matovič na tlačovke objímal a podpisoval memorandum a následne príde s tým, že im odvod zavedie znova. 

Únos Vietnamca na Slovensku bez výsledku

Krúpa sa odvolal na oba verdikty z Nemecka."Zaujímavé je, že my na Slovensku to stále popierame a zo strany pána Žilinku nie je vôľa o tom hovoriť," pokračoval Krúpa a odvolal sa na svoje nemecké zdroje, ktoré označujú spoluprácu GP za vlažnú. "Blížime sa k dobe premlčatelnosti, aby sa na túto tému zabudlo," zhodnotil šéf brannobezpečnostného výboru. 

"Venujem sa sociálnym témam a na tom výbore som nebol, ale mám informácie od exministerky Sakovej," vyjadril sa Tomáš s tým, že nezrovnalosti vidí iba poslanec Krúpa a Žilinka podľa neho všetko jasne vysvetlili. Vyšetrovanie má podľa neho v rukách Mikulec a GP to len dozoruje.

Krúpa s argumentáciou Erika Tomáša nesúhlasí a Nemci určite nie sú v polohe, kde by Slovensku chceli uškodiť. "Vyzeráme ako banánová republika, kde sa unesie občan ešte vládnym špeciálom. To sa môže stať v Burkine Faso a na Slovensku," uzavrel krúpa. "Nechajte ich vyšetrovať, keď sa do toho politik mieša, tak to tomu len uškodí," dodal Tomáš na záver relácie. 

Súvisiace články