Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Heger sa postavil proti Matovičovi: Nepomôže to, parlament vládu úplne ignoruje, reaguje Štefančík
Zdielať na

Heger sa postavil proti Matovičovi: Nepomôže to, parlament vládu úplne ignoruje, reaguje Štefančík

BRATISLAVA / S Matovičovými 500 eurami za voľby zásadne nesúhlasí dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Podľa dočasne povereného predsedu vládneho kabinetu Eduarda Hegera (OĽaNO) by účasť vo voľbách nemala byť motivovaná finančnou odmenou. Vyjadril sa tak po rokovaní vlády, pričom zdôraznil, že čo sa týka tohto návrhu, majú s poslancom Igorom Matovičom diametrálne odlišný názor.

Heger apeloval na to, že volebné právo sa podľa jeho slov spája najmä so zodpovednosťou. "Určite by to nemalo byť motivované financiami," zdôraznil Heger. Heger opäť vyzval poslancov vrátane svojho straníckeho šéfa, aby predkladali len také návrhy zákonov, ktoré nemajú dosah na rozpočet a sú finančne kryté.

Podplácanie voličov "protikorupčným" hnutím?

Líder strany OĽaNO Igor Matovič navrhuje za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách pre voličov odmenu 500 eur, pričom ani tento týždeň nie je zrejmé, z čoho by chcel takmer dvojmiliardový výdavok pokryť. Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš pritom ešte cez víkend tvrdil, že návrh OĽaNO predstaví.

Kritikov tohto zákona, ale aj odborníkov prekvapuje, že práve hnutie, ktoré samé seba označuje za protikorupčné, chce podplácať občanov s volebným právom. Zároveň by návrh mohol byť aj v konflikte s Ústavou SR, keďže voľby sú na Slovensku tajné. Zákon sa vzťahuje nielen na to koho volíme, ale aj na to kto volí alebo nevolí. Aj neúčasť na voľbách je totiž považovaná za vyjadrenie občianskeho postoja a uplatnenie si volebného práva. 

Je jedno, čo hovorí Heger, parlament je odtrhnutý z reťaze, reagoval politológ Štefančík

Výzvy dočasne povereného premiéra podľa odborníka nepadnú na úrodnú pôdu. "Nebudú nič platné, lebo parlament úplne ignoruje vládu. Torzo vládnej väčšiny ignoruje všetkých, azda i s výnimkou ministra Krajniaka," reagoval Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Podľa politológa to aktuálne vyzerá tak, akoby bol vládny kabinet iba do počtu a v zásade nezáleží na tom, kto je minister, ale centrum moci sa presunulo do parlamentu. Štefančík poznamenal, že v parlamentnom systéme by to mohlo byť v poriadku, ale len za predpokladu, že sa poslanci správajú zodpovedne.

"Pokiaľ poslanci predkladajú návrhy zákonov, za ktoré nenesú zodpovednosť a pokiaľ sa nebudú správať v súlade so zdravými verejnými financiami, tak to nedopadne dobre," doplnil politológ.

Poslancovi Matovičovi sa podľa odborníka už prvý týždeň podarilo ukázať, ako budú vyzerať nasledovné mesiace. Zvyšku koalície sa darí predkladať bláznivé návrhy, ktorým výrazne kontruje opozičný Hlas-SD. Politológ na záver poznamenal to, že po tom, čo sa prerátal návrh Hlasu-SD na rozmrazenie dôchodkov, vyplynulo, že dôchodcovia dostanú ešte menej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie