Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rok pomoci Ukrajine: Rezorty obrany a zahraničných vecí ukázali konkrétne čísla a kto je globálny líder
Zdielať na

Rok pomoci Ukrajine: Rezorty obrany a zahraničných vecí ukázali konkrétne čísla a kto je globálny líder

BRATISLAVA / Rezorty obrany a zahraničných vecí prezradili, akú pomoc počas roka vojny na Ukrajine vyčlenili nášmu východnému susedovi.

Za posledných 12 mesiacov sme podľa MZV na Ukrajinu odoslali dokopy 850 ton humanitárneho materiálu v hodnote 9,3 miliónov eur. Z toho 2,5 milióna eur sme krajine vyčlenili v súvislosti s prípavou na príchod zimy, tzv. winterizáciu.

Podľa MZV sme tiež poslali 677-tisíc eur ako balík nového humanitárneho materiálu na winterizáciu. Ten tvorili generátory, ohrievače, deky, vankúše, lekárničky a ďalšie príslušenstvo, ktoré malo Ukrajincom pomôcť prečkať zimné obdobie.

"V celosvetovom meradle podľa HDP je Slovensko v pomoci Ukrajine od prepuknutia invázie medzi top 10," informuje ministerstvo.

"Nad rámec materiálnej pomoci, ktorú zo SR posielame, podporujeme Ukrajinu aj prostredníctvom viacerých medzinárodných humanitárnych organizácií, ako aj lokálnych mimovládnych organizácií, na ktorých aktivity na pomoc ľuďom v núdzi SR od februára 2022 poskytla finančnú pomoc v celkovej výške takmer 1,6 miliónov eur," dodáva rezort zahraničných vecí.

Pomáhal aj rezort obrany

Pomoc, a to najmä vojenskú, poskytlo aj ministerstvo obrany. "Celkový balík vojenskej pomoci v zmysle účtovnej hodnoty, ktorý vojennská technika mala, je 168 miliónov eur," informoval dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Dodal, že išlo napríklad o obranný systém S-300, odmínovací systém Božena, zdravotnícky materiál, zimné vojenské oblečenie, potravinové dávky či munície.

Aj rezort obrany poskytol v rámci vlastnej iniciatívy humanitárnu pomoc pre Ukrajinu vo výške približne 4,5 milióna eur, informoval Naď. 

V súčasnosti je v rámci rezortu obrany aj otázka poskytnutia stíhačiek MiG-29. Naď hovorí, že potrebuje jasné politické stanovisko a potom ich darovanie môžu schváliť vláda a parlament. V pondelok (27. 2.) sa poslanci NR SR pokúsia otvoriť mimoriadnu schôdzu venovanú práve tejto téme. Rokovať by sa v prípade otvorenia schôdze malo o uznesení, v ktorom poslanci vyjadria nesúhlas s poskytnutím stíhačiek.

Mimoriadnu schôdzu iniciuje opozičný Smer-SSD, pričom posledný pokus o otvorení tejto schôdze dopadol neúspešne. Program nebol schválený, dôvodom bola neprítomnosť Naďa, ktorý bol na zahraničnej ceste.

Kto pomáha najviac v rámci sveta

Podľa Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku za posledný rok, konkrétne v období od januára 2022 do januára 2023, poskytli najväčšiu pomoc Spojené štáty, za nimi nasleduje EÚ. 

Ak sa na doterajšiu pomoc pozrieme podľa HDP krajín EÚ, podľa inštitútu najväčšiu pomoc poskytlo Estónsko, nasleduje Lotyšsko, Poľsko, Litva, Bulharsko a Slovensko, a to v rámci poskytnutej bilaterálnej pomoci vrátane nákladov na pomoc utečencom z Ukrajiny.

Kielský inštitút pre svetovú ekonomiku je nezávislý, neziskový ekonomický výskumný inštitút a think-tank so sídlom v Kieli v Nemecku. V roku 2017 bol zaradený medzi 50 najvplyvnejších think-tankov na svete a medzi 15 najlepších pre hospodársku politiku.

Súvisiace články