Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
SaS upozorňuje na problém s ťažbou zlata, rezort hovorí o "neobhájiteľných žalobách"
Zdielať na

SaS upozorňuje na problém s ťažbou zlata, rezort hovorí o "neobhájiteľných žalobách"

BRATISLAVA / SaS opätovne upozornila na problémy s ťažbou zlata. V prípade podávajú trestné oznámenie, avšak rezort hospodárstva považuje žaloby za riskantné riešenie. Dôvodom je podľa dočasne povereného ministra hospodárstva Karla Hirmana (Demokrati) nejasná legislatíva.

Líder SaS Richard Sulík povedal, že na problém banských úradov v súvislosti s výberom úhrad za ťaženie zlata strana upozornila už v roku 2018.

"Firma, ktorá prevádzkuje baňu a v Hodruši odvádzala 20 rokov nesprávnu sadzu," informoval s dodatkom, že namiesto 5 % z hodnoty vyťaženého zlata platili iba 0,1 % s tým, že ročne sa vyťaží približne 40 kilogramov zlata.

Slovensko tak podľa Sulíka ročne prichádzalo o státisíce eur z ťažby zlata. Na základe zistení banského úradu tak Slovensko za posledných päť rokov prišlo o viac než 1,5 milióna eur. Spomínaná baňa mala banskému úradu tvrdiť, že ťažila polymetalické rudy, no pri predaji sa už mali uvádzať ako zlato. 

"Nový minister hospodárstva Karel Hirman sa tvári, že sa ho to netýka, mlčí a nerobí v tejto veci nič," tvrdí Sulík s tým, že je to politická zodpovednosť práve Hirmana. Dodal, že za 20 rokov tak Slovensko prišlo podľa ich odhadu o 10 miliónov eur. "Z tohto dôvodu podávame trestné oznámenie," informoval predseda ekonomických liberálov.

"Ak úradníci štátnej banskej správy dlhodobo akceptovali takýto stav, tak je tu dôvodné podozrenie zo spáchania hneď niekoľkých trestných činov. Je to zneužívanie právomoci verejného činiteľa, prijímanie a poskytovanie nenáležitej výhody, založenie, zosnovanie, podporovanie zločineckej skupiny, marenie úloh verejným činiteľom, podvod, porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku," doplnil poslanec a bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek. 

Hirman reaguje na obvinenia

Ministerstvo hospodárstva podľa Hirmana už od jesene 2020 vedelo, že v dôsledku rozporov v znení Banského zákona a nariadenia vlády sú nejasnosti vo vyrubení poplatkov za ťažbu zlata a striebra.

"Napriek týmto neriešeným legislatívnym nejasnostiam až v auguste 2022, teda tesne pred ich odchodom z ministerstva a SaS z vlády, ich nominant a funkcionár SaS Bohumír Zvrškovec na čele Hlavného banského úradu spätne vyrubil poplatky vo výške zhruba 1,7 mil. eur. Za tento krok spoločnosť Slovenská banská podala okamžite žalobu na štát a táto žaloba je stále predmetom súdneho konania,“ reagoval Hirman.

Dodal, že ak súd kvôli tomu neuzná vyrubené úhrady, Slovensko ešte len príde o milióny eur. Dodal, že problematika spočíva v rôznych legislatívnych výkladoch – či sa ťaží nerast, ktorý možno použiť na výrobu kovov, alebo priamo rudy zlata a striebra, o čom mali Sulík i Galek vedieť. Rezort hospodárstva má mať v súčasnosti pripravený návrh na zmenu spomínaného nariadenia vlády.

V riešení sa nevedia zhodnúť

Ekonomickí liberáli na problém upozorňovali aj začiatkom marca. "Všetko nerastné bohatstvo je totiž podľa zákona vlastníctvom štátu. Ten, kto ho vyťaží, ho, samozrejme, môže predať, avšak musí štátu odviesť poplatok. V prípade zlata je tento poplatok vo výške 5 % hodnoty vyťaženej suroviny. Polymetalická ruda má však poplatok len 2 % a do roku 2020 mala dokonca poplatok len 0,1 %," napísal vtedy Galek na Facebook.

Poslanec dodal, že snaha SaS o vyriešenie problému sa skončila v septembri minulého roka, keď ekonomickí liberáli odišli z vlády do opozičných lavíc. ",Protikorupčné‘ hnutie si totiž na úrady dosadilo svojich nominantov a odvtedy sa problém nerieši," dodal.

V tom čase na tvrdenia Galeka zareagoval rezort hospodárstva s tým, že jeho tvrdenia označil za zavádzajúce a odmietol akékoľvek obvinenia o machinácii s ťažbou zlata. "Zdôrazňujeme, že v uvedenej záležitosti ide o dlhodobý právny problém – a to hneď vo viacerých normách, ktorým sa predchádzajúce vedenie MH SR a Hlavného banského úradu (HBÚ) vôbec nezaoberalo. Naopak, bývalé vedenie HBÚ podalo žaloby, ktoré sú vzhľadom na nedoriešenie legislatívnych otázok pre Slovenskú republiku značne rizikový," napísal rezort.

Ministerstvo pod vedením Hirmana zároveň upozornilo na rozpor v právnych normách aj stanovisko Národného kontrolného úradu (NKÚ). "Ministerstvo hospodárstva preto v uvedenej záležitosti postupuje tak, aby boli chránené nielen záujmy Slovenskej republiky, ale aby súčasne Slovensko neutrpelo ujmu v dôsledku nesprávne podaných a neobhájiteľných žalôb," vysvetlil rezort.

Cieľom Hirmana je podľa neho najmä reálne a odborné vyriešenie podstaty problému. V súvislosti s tým má spolupracovať aj s NKÚ. Rezort tiež upozornil, že práve SaS do vedenia HBÚ presadila svojho nominanta bez skúseností z oblasti baníctva.

Súvisiace články