Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Analýzy Na hrane s Miklošom: Zastropovanie cien niektorých potravín zrejme infláciu nezmení
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Miklošom: Zastropovanie cien niektorých potravín zrejme infláciu nezmení

BRATISLAVA / Kým strany riešia, kto s kým spojí svoju stranu a ako pôjde do volieb, rastie nám riziko, že prídeme o obrovský balík eurofondov z plánu obnovy. Do inflácie sa pokúsili zasiahnuť reťazce zastropovaním cien vybraných potravín, svetové dianie prináša otázky rusko-čínskeho priateľstva. Aj k týmto témam sa v relácii Analýzy Na hrane vyjadril bývalý minister financií, prezident MESA 10 Ivan Mikloš.

Mikloš v minulosti úzko spolupracoval s expremiérom Mikulášom Dzurindom. V súčasnosti exminister hovorí, že Dzurindovi v rámci politiky radiť netreba: “Ak mu pomôžem, tak skôr v oblasti ekonomickej politiky,” dodal Mikloš. Aktívny návrat do politiky však podľa jeho slov neplánuje.

V stredu sa však má stretnúť s Dzurindom, o detailoch stretnutia však nehovoril. Vylúčil zároveň to, že by sa stal tieňovým ministrom financií v rámci Dzurindových Modrých.

Parlamentné "atómovky"

Mikloš zdôraznil, že “atómovky” v NR SR, ktoré predkladajú poslanci, sú ešte len na začiatku a s blížiacimi sa voľbami budú pribúdať aj podobné návrhy. “Dnes sa reálny politický vplyv preniesol z vlády do parlamentu,” dodal s tým, že čoskoro sa končí platnosť koaličnej zmluvy, čo politikom ešte viac rozviaže ruky.

V parlamente je zároveň návrh, ktorý má zabezpečiť voľné nedele. Zatvorené by boli potraviny i iné prevádzky. Mikloš hovorí, že ide o hodnotovú otázku a je skôr proti jeho schváleniu. “Je dôležité nemeniť to, čo nefunguje, a sústrediť sa na tie potrebné veci,” myslí si.

Problémy s plánom obnovy

Mikloš v rámci súčasnej vlády spolupracoval na tvorbe pláne obnovy. “Samotný dokument bol hodnotený ako jeden z najlepších,” povedal s tým, že kvalitný je aj tím, ktorý sa mu venuje. Dodal, že v hre je veľa peňazí, ktoré sa majú použiť na investície či reformy. “Máme málo investícií, čo je jedným z dôvodov, prečo máme nižší ekonomický rast,” skonštatoval Mikloš s tým, že problémom sú aj chýbajúce reformy.

Aj napriek tomu, že sa viacero vecí nestíha načas, Mikloš zdôraznil, že patríme ku krajinám, ktoré z plánu obnovy čerpajú najviac. Aj napriek tomu však exminister vidí viaceré problémy. Peniaze zatiaľ podľa neho definitívne stratené nie sú.

“Aj tie reformy sa síce nakoniec príjmu, ale nie tak, aby to bolo čo najlepšie. Príkladom môže byť aj diskusia o výdavkových limitoch či reforma vysokého školstva,” dodal Mikloš. Čo sa týka zdravotníctva, Mikloš povedal, že aj napriek tomu, že sme o peniaze neprišli, je šanca, že sa to zmení.

Na konci týždňa v parlamente zároveň neprešlo viacero zákonov, ktoré sa týkajú plánu obnovy. “Tá situácia nebola optimálna alebo štandardná ani doteraz,” myslí si Mikloš. V súvislosti s tým pripomenul viaceré koaličné krízy či odchody z koalície. V súčasnosti je podľa neho situácia ešte komplikovanejšia, keďže vláda je menšinová a viacero jej členov pôsobí v mimoparlamentnej strane.

Mikloš pripomenul aj situáciu v rezorte investícií, pričom sa oprel aj o slová bývalých pracovníkov. Exminister povedal, že na ministerstve nefungujú "základné manažérske príručky". Vedenie rezortu kritizuje aj opozičný Hlas-SD. “V kritike ministerstva investícií má Hlas pravdu, no nemajú právo kritizovať,” povedal Mikloš s tým, že nesú zodpovednosť za stav, v ktorom sa Slovensko v súčasnosti nachádza.

Čo sa týka MIRRI, Mikloš vychádzajúc z vystúpenia bývalých štátnych tajomníkov tvrdí, že bol zdesený z ich slov. Pripomenul medializované výroky, že v rezorte mali hlavné slovo najmä úradníci, nie ministerka. Zdôraznil, že takto by to fungovať nemalo. “Ministerskí pracovníci sú v podstate kvalifikovaní ľudia. Ak majú jasné zadanie, pripravia to tak, aká je politická vôľa pripraviť to,” dodal.

Hrozí ďalšia ekonomická kríza?

V nedávnej minulosti skrachovala banka Silicon Valley Bank, čo vyvolalo obavy o to, či sa nemôže zopakovať finančná kríza z roku 2008. “Priame obavy nie sú a nemali by byť,” upokojil Mikloš verejnosť s tým, že z minulej finančnej krízy sa krajiny poučili.

V súčasnosti je bankový sektor podľa neho v lepšom stave. Dodal tiež, že počas minulej finančnej krízy bolo aj Slovensko v lepšej kondícii. "Nás sa priamo nedotkla finančná kríza, ale ekonomická," vysvetlil. 

Pomôžu lacnejšie potraviny v boji s infláciou?

Osem prevádzok zaviedlo zastropovanie cien niektorých potravín. “Je to opatrenie, ktorý má marketingový a možno aj upokojujúci a politický efekt,” myslí si Mikloš. Podľa Mikloša ide zároveň aj o kontroverznú dohodu. Vysvetlil to tým, že môže dôjsť napríklad ku kartelovej dohode s vládou, ktorá v konečnom dôsledky spôsobí to, že ceny potravín klesať nebudú.

“Myslím si, že motiváciou reťazcov mohlo byť aj to, aby predišli populistickým návrhom politikov,” dodal Mikloš. V princípe podľa neho platí, že podobné umelé riešenia môžu priniesť viac škody než úžitku. Najlepším nástrojom najnižších cien je podľa Mikloša slobodná konkurencia, ktorá bude predajcov tlačiť do znižovania cien. “Nechcem to podceňovať ani preceňovať z toho hľadiska, že by to zmenilo infláciu,” ukončil Mikloš.

Základné veci, ktoré môžu znížiť infláciu, sú podľa Mikloša mimo možnosti vlády. Hlavným dôvodom inflácie sú podľa neho vojna na Ukrajine, potravinová či energetická kríza.

Kam smeruje konflikt na Ukrajine?

“Konflikt zamrzol,” povedal k téme vojny na Ukrajine. Jar a leto podľa neho budú dôležité v rámci ofenzívy a môžu rozhodnúť o konečnom výsledku vojny.

“Čo sa dá povedať celkom určite je to, že sa vojna v najbližších mesiacoch určite neskončí,” myslí si Mikloš. Dodal, že pre Slovensko bude dôležité prípadné víťazstvo Ukrajiny v konflikte, ale aj jej územná celistvosť.

Ak by bola Ukrajina dotlačená k zlému kompromisu, krajina by podľa neho nebola schopná pre povojnovú regeneráciu, čo by negatívne ovplyvnilo aj Slovensko.

V Rusku je v súčasnosti na návšteve čínsky prezident. Svet v tejto súvislosti očakáva aj to, ako do vojny Čína zasiahne. Úloha Číny v riešení konfliktu je podľa Mikloša kľúčová. “Čína je na rozdiel od Ruska ekonomická veľmoc,” dodal s tým, že v súčasnosti sa začali prejavovať aj sankcie zo Západu.

V záujme Číny podľa exministra nie je pád Ruska, pretože Západ je nepriateľom Číny, ale krajine zároveň nevyhovuje príliš pomáhať Rusku pre sankcie zo Západu. Pozitívne zhodnotil, že aj Čína považuje použitie jadrových zbraní za červenú čiaru. Zároveň to podľa neho značí, že Rusko ich nepoužije.

Súvisiace články

Najčítanejšie