Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Zmena rodného čísla sa pre transrodových ľudí môže znemožniť, odborník upozorňuje na problém
Zdielať na

Zmena rodného čísla sa pre transrodových ľudí môže znemožniť, odborník upozorňuje na problém

BRATISLAVA / Poslanci v dopoludňajšom hlasovaní poslali do druhého čítania návrh novely zákona o rodnom čísle. Tento postup kritizujú zástupcovia LGBTI+ menšiny, ktorí hovoria o zásahu do súkromia.

Pod zákonom sú podpísaní Anna Andrejuvová, Anna Záborská (obe klub OĽaNO), Jozef Lukáš a Eva Hudecová (Obaja klub Sme rodina). 

Podľa návrhu novely zákona by sa rodné číslo mohlo zmeniť len v prípade, ak človek genetickým testom preukáže, že pohlavie bolo nesprávne určené pri narodení. V súčasnosti je zmena rodného čísla pri tranzícii možná, ak človek predloží lekársky posudok o zmene pohlavia.

"Teda, že zmena rodného čísla je možná v takom prípade, ak bol lekársky posudok vydaný na preukázanie originárne nesprávne určeného pohlavia, a teda na potvrdenie toho, že určené pohlavie nie je v súlade so skutočným genetickým pohlavím osoby," píše sa v dôvodovej správe návrhu zákona.

Zo 134 prítomných poslancov zákon podporilo 87 zákonodarcov. Boli to poslanci klubov OĽaNO, Smer a Sme rodina. Návrh získal podporu aj u nezaradených poslancov z Republiky a ĽSNS.

Čekovský návrh zákona označil za zbytočný a škodlivý

Hlas-SD novelu nepodporil. "Rozpútavať kultúrne voľby šesť mesiacov pred voľbami nemá vôbec žiaden zmysel," reagoval pre Noviny PLUS TV JOJ nezaradený poslanec Richard Raši (Hlas-SD) s tým, že parlament by sa mal venovať pomoci ľuďom a nie zákonom, ktoré spoločnosť rozdeľujú. Nezaradený poslanec Kristián Čekovský (Demokrati) pre Noviny PLUS TV JOJ zákon označil za "zbytočný a škodlivý"

"Rodné číslo má byť v zmysle platného zákona trvalým identifikačným osobným údajom, ktorý zabezpečuje jednoznačnosť konkrétnej osoby vo verejných informačných systémoch. Rodné číslo nevyjadruje pocity, ale fakty," argumentovala zas Andrejuvová, jedna z navrhovateliek, v parlamentnej rozprave.

"Dôležitá je motivácia poslancov, ktorí za takýto návrh zákona hlasovali. Ak bol motivovaný nenávisťou k LGBTI+ komunite, respektíve tým, že týmto ľuďom chcú uprieť právo na zmenu pohlavia, v tom prípade je to pre demokraciu mimoriadne nebezpečné, pretože priamo môžu ohrozovať konkrétnu menšinu," reagoval politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ.

Kritika od LGBTI+ menšiny

Návrh zákona ostro kritizuje LGBTI+ menšina. Iniciatíva Inakosť tvrdí, že prípadným prijatím zákona sa tranzícia prakticky znemožní, čo je zároveň aj porušením práva na súkromie. "Navrhované ustanovenia sú priamo v rozpore s garanciami ľudských práv v Ústave SR a medzinárodnými záväzkami SR. Sexuálna orientácia a rodová identita sú neoddeliteľnou súčasťou dôstojnosti a ľudskosti každého človeka a nesmú byť dôvodom diskriminácie ani zneužívania," tvrdí iniciatíva.

Iniciatíva Inakosť zároveň argumentuje prípadom Goodwin proti Spojenému kráľovstvu. V prípade Európsky súd pre ľudské práva skonštatoval porušenie článku 8, ktoré sa týka práva na súkromie.

Návrh zákona skritizovala aj komunitná pracovníčka v poradenskom centre Prizma a odborníčka v oblasti práv transrodových ľudí Zara Kromková. Zdôrazňuje, že na jednej strane sa schválením štandardu povolila medicínska tranzícia, no tá právna, sa prijatím novely prakticky znemožní.

"Poslanci a poslankyne schválením tejto novely budú priamo zodpovední za zničené životy mnohých konkrétnych občanov a občianok Slovenskej republiky, ich rodičov a rodín," reagovala Kromková.

Súvisiace články

Najčítanejšie