Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Amaterizmus politických strán im voliči vrátia, tvrdí politológ Řádek
Zdielať na

Amaterizmus politických strán im voliči vrátia, tvrdí politológ Řádek

BRATISLAVA / Podľa politológa Miroslava Řádka budú novovzniknuté strany 1. októbra veľmi prekvapené.

Amaterizmus za každú cenu?

To, že OĽaNO nevymenilo na webovej stránke členov predsedníctva ani niekoľko týždňov po odchode Eduarda Hegera a Jaroslava Naďa z hnutia, je podľa odborníka rovnako amatérske ako to, že strana Demokrati stále nemá funkčnú webovú stránku. A to nie je všetko. 

Miroslav Kollár sa v súvislosti s chýbajúcou funkčnou webovou stránkou pre Noviny PLUS vyjadril: "Tým, že to vzniklo rýchlo, tak nechceme vytvárať nejaký polotovar. Kóduje sa stránka a v priebehu pár týždňov ju predstavíme." 

Řádek uviedol, že takéto počínanie je amatérske. "Súvisí to však nielen s amaterizmom, ale ukazuje to aj skutočnosť, ako to tieto tváre myslia s politickou stranou vážne," uviedol politológ, pričom si zaspomínal na začiatky OĽaNO, ale aj SaS.

"Obe strany vznikli ako alternatívne politické strany. Keď som raz moderoval politickú diskusiu s Igorom Matovičom, tak dokonca odmietal, aby som ho oslovil pán predseda. Tak si zakladali na tom, že nie sú štandardní politici, že aj v momente, keď sa to od nich vyžaduje, tak sa stále správajú neštandardne. Myslia si, že v parlamentnej politike sa dá fungovať bez politických strán. Potom ich to dobieha presne tým spôsobom, že médiá si overujú základné fakty a oni si nedokážu zmanažovať fungovanie tak, aby nedochádzalo k takýmto trápnostiam," poznamenal politológ a bývalý novinár. 

Netýka sa to "iba" politických strán

Miroslav Řádek upozornil na ďalšiu udalosť z minulosti, ktorá sa týkala ministerstva zahraničných vecí. "Svojho času som v telefónnom zozname ministerstva zahraničných vecí našiel ministra Miroslava Lajčáka, a to už bol asi rok po svojom odchode," poznamenal politológ. 

Upozornil, že to nie je len amaterizmus, ale aj klasický príklad nášho národného lajdáctva. "Toto všetko je dôsledkom týchto neštandardných strán, ktoré si urobili marketing na tom, že nie sú štandardnými politickými stranami," pokračoval. 

Podľa odborníka je zaujímavé to, že podobné trápnosti sa opakovane dejú práve tým politikom, ktorí vzišli z takýchto strán a súvisí to s neschopnosťou a nevôľou sa profesionalizovať, pristupovať k politike zodpovedne a dokazovať, že majú voličov a občanov v úcte. 

Voliči im takýto prístup zrátajú

"Je to veľmi neúctivé voči voličom, ktorí by hypoteticky mali záujem ich voliť. V prípade politickej strany Demokrati a ich stránky, kde nie je ani elementárna informácia o strane, sa na to proste vykašlali," uviedol Řádek s jasnou prognózou, ktorá funguje v intenciách demokracie neomylne. 

"Demokracia sa s týmto vyrovná veľmi rýchlo, lebo voliči sú v tomto veľmi vnímaví. Sú to zdanlivé maličkosti, ale práve tieto maličkosti dotvárajú celý obraz. Presne títo politici budú 1. októbra veľmi prekvapení a budú sedieť v nemom úžase a pýtať sa, ako je možné, že im voliči nedali hlasy," dodal odborník. Zdôraznil aj to, že je to presne takýmto vznikaním politických strán, ktorým štandardné fungovanie nič nehovorí. 

Řádek politické strany prirovnal k firmám alebo živnostníkom. "Sú to štandardné komunikačné kanály. Bez podobných vecí sa nedá komunikovať v žiadnej oblasti. Politici sa spoliehajú, že im dajú voliči hlasy pre ich pekné oči," kritizoval. 

Demokratom vyčíta aj utajený snem. "To čo je utajený snem? Čo sme vo vojnovom stave a toto je dáka KSS v ilegalite? Toto sú úplne choré procesy," zdôraznil Řádek a zopakoval, že voliči sa s takýmto prístupom rýchlo vyrovnajú. 

Politici odmietajú akceptovať, že ich voliči nechcú

Miroslav Kollár mal podľa politológa už nejednu skúsenosť s politickou prehrou. "V Hlohovci odpočet voličov dostal a výsledok bol ten, že ho obyvatelia mesta ako primátora nechcú," dodal politológ s tým, že mu príde mimoriadne zábavné, keď ide takýto človek zakladať politické strany. 

"Tento človek ide zakladať politické strany, integrovať pravicu, pričom pri každej jednej príležitosti politicky totálne pohorel," uzavrel Řádek odkazujúc na to, ako v Za ľudí prehral boj o predsednícke kreslo s Veronikou Remišovou, ale aj to, že strana Spolu, z ktorej vyhnal jej expredsedu Juraja Hipša, sa pod jeho vedením prepadávala. Následne nebol zvolený za primátora Hlohovca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie