Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poslanci posunuli do druhého čítania novelu Republiky: Vznikla by povinnosť zverejňovať zápisnice z volieb online
Zdielať na

Poslanci posunuli do druhého čítania novelu Republiky: Vznikla by povinnosť zverejňovať zápisnice z volieb online

BRATISLAVA / Poslanci NR SR dali zelenú návrhu opozičnej Republiky, ktorý by obciam ukladal povinnosť online zverejňovať zápisnice z volieb. Polícia pritom upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré sa so šírením hoaxov o manipulovaní volieb spája. Politológ reaguje, že by nerobil paniku, skôr ho trápi samotné hlasovanie.

Novela, ktorú predložil poslanec za hnutie Republika Eduard Kočiš (nezaradený), by obciam, ale aj štatistickému úradu ukladala povinnosť zverejňovať zápisnice o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku na internete. Zápisnice by podľa návrhu mali byť verejne prístupné komukoľvek a mali by byť voľne dostupné na ďalšie šírenie a opisovanie. 

Poslanec v návrhu žiada, aby sa zo zápisníc dalo môcť robiť výpisy, odpisy a fotokópie, napríklad na vyžiadanie pre členov týchto komisií. Zároveň by podľa návrhu mal byť Štatistický úrad SR povinný zverejňovať zápisnice okresných volebných komisií. Poslanci zároveň odmietli novelu Ústavy SR od Miroslava Suju a Eduarda Kočiša, ktorou chceli zaviesť povinnosť predsedu NR SR vyhlásiť parlamentné voľby do 14 dní od vyslovenia nedôvery vláde.

Polícia upozorňuje na nebezpečný naratív a možné násilie

Policajný zbor vo svojej výročnej správe o dezinformáciách na Slovensku ešte začiatkom februára tohto roka uverejnil prognózu, podľa ktorej sa jedným z hlavných dezinformačných naratívov v roku 2023 stanú tvrdenia o sfalšovaných voľbách.

"Táto predpoveď sa začína v posledné týždne napĺňať, keď prominentní tvorcovia hoaxov začínajú s uvedeným naratívom experimentovať v súvislosti s tohtoročnými voľbami do Národnej rady SR. Nejde pritom o myšlienku, ktorá by mala svoje korene na Slovensku, jej domáci šíritelia sa inšpirujú Spojenými štátmi americkými. Šírenie ničím nepodložených dezinformácií o sfalšovaných voľbách má rovnaké ciele ako každý iný hoax: šíriť informačný chaos, udržiavať permanentnú neistotu a podkopávať autoritu štátnych orgánov," uviedla polícia na svojej stránke Hoaxy a podvody. 

Argumentuje aj tým, že vytvorená atmosféra v spoločnosti má následne potenciál prerásť do masových protestov a násilností založených na viere v klamstvo. "Ruka v ruke sa tak do ohrozenia dostáva nielen vnútorná bezpečnosť Slovenskej republiky, ale aj životy a zdravie občanov. Terajšie, teda už včasné šírenie tohto naratívu je prípravou hlavných aktérov na situáciu v prípade ich volebného neúspechu," pokračovali bezpečnostné zložky. 

Príslušníci polície zdôraznili, že Policajný zbor SR sa s dôrazom na svoju apolitickosť bude z uvedených dôvodov spoločne s ďalšími štátnymi orgánmi podieľať na proaktívnej a preventívnej informačnej komunikácii. "Polícia bude aktívne monitorovať dezinformácie o sfalšovaných voľbách a v prípade opory v trestnom zákone bude ich autorov trestnoprávne stíhať," uzavreli policajti na spomínanej stránke na sociálnej sieti. 

​Čo tvrdí Kočiš v návrhu zákona?

V dôvodovej správe k novela zákona člen Republiky uvádza, že cieľom predloženej novely zákona je zavedenie transparentnosti do spracovania výsledkov volieb konaných v Slovenskej republike, a to takým spôsobom, že zápisnice o priebehu a výsledku hlasovania vo volebných okrskoch sa budú musieť povinne zverejňovať na internetových stránkach obcí a zápisnice okresných volebných komisií sa budú zverejňovať na internetovej stránke štatistického úradu.

"Občania Slovenskej republiky majú Ústavou garantované právo zapájať sa do chodu vecí verejných prostredníctvom volieb. Po zatvorení volebných miestností a sčítaní hlasov sa výsledky volieb z okrskových volebných komisií odosielajú elektronicky na okresné volebné komisie prostredníctvom Integrovaného volebného informačného systému a po ich spracovaní sa zverejňujú na určenom webovom sídle Štatistického úradu Slovenskej republiky," argumentuje Kočiš.

Ďalej tvrdí, že občania tak strácajú kontrolu nad spracovaním ich hlasov vo voľbách a musia sa spoliehať len na výsledky zverejnené Štatistickým úradom, bez možnosti ich reálneho overenia. "Novela zákona preto ukladá obciam a štatistickému úradu povinnosť zverejňovať zápisnice o priebehu a výsledku hlasovania vo volebných okrskoch na ich internetových stránkach. To vytvorí priestor na transparentnú kontrolu výsledkov volieb občanmi a obmedzí možnosti manipulácie týchto výsledkov," pokračuje v dôvodovej správe.

Akcentuje, že v rámci novely zákona sa upravuje aj často sporné vyhotovovanie si výpisov, odpisov alebo fotografovanie zápisníc členmi okrskových volebných komisií. "Prípady z praxe ukazujú, že predsedovia volebných komisií nemajú jednotný názor na takéto požiadavky členov komisií a v niektorých prípadoch fotografovanie zápisníc členom komisií zakazujú a v iných zase dovoľujú. V zmysle úpravy si bude môcť každý robiť výpisy, odpisy a fotografie zápisníc okrskových a okresných komisií, čím sa výrazne zvýši transparentnosť sčítavania hlasov a dôvera občanov v právoplatnosť a zmysluplnosť volieb v Slovenskej republike," uzavrel poslanec. 

​Politológ nevidí problém v obsahu, ale v samotnom hlasovaní

Radoslav Štefančík sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril, že akékoľvek zvýšenie transparentnosti treba vnímať pozitívne. Zároveň však zdôraznil, že jediným rozdielom bude to, že z násteniek sa zápisnice presunú na online stránky miest a obcí. Poznamenal, že nejakú veľkú a zásadnú zmenu táto novela neprináša. 

Zároveň uviedol, že znepokojivé je preňho najmä samotné hlasovanie. "Poslanci sa dušovali, že s členmi krajnej pravice hlasovať nebudú, pričom toto hlasovanie je porušením tohto sľubu a pravidla. Nevidím problém v obsahu novely a ani by som nerobil paniku, lebo sa niet čoho obávať," dodal s tým, že si nemyslí, že ide o vážnu záležitosť a hoaxy o manipulácii volieb sú tu pred každými voľbami. 

"Ak má niekto potrebu si spočítať výsledky v každom okrsku, tak nech sa páči," uzavrel politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie