Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Analýzy Na hrane s Palkovičom: V hre je pridelenie financií z plánu obnovy ďalším nemocniciam
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Palkovičom: V hre je pridelenie financií z plánu obnovy ďalším nemocniciam

BRATISLAVA / Nemocnicničná sieť, plán obnovy či záchranky. Na riešenie akútnych chorôb zdravotníctva máme nového lekára. Na čelo rezortu totiž prišiel nový štátny tajomník Michal Palkovič. V relácii TV JOJ Analýzy Na hrane prezradil, čo chce stihnúť do septembrových predčasných volieb.

Palkovič v Analýzach Na hrane vystúpil prvýkrát v televízii. Politici si z neho zvyknú uťahovať, že zdravotníctvo zachraňuje patológ. "Rozumiem tomu konceptu, ja sám zvyknem tvrdiť, že najradšej máme otvorených ľudí," zasmial sa. 

Dodal, že napriek tomu, že je patológ, posledných 12 rokov sa venuje manažmentu nemocníc. "Som zvyknutý výzvy prijímať," zakončil. Cieľom je podľa neho zastabilizovať zdravotníctvo aspoň do volieb.

Palkovič sa podľa svojich slov o svojom nástupe na ministerstvo dozvedel až po docestovaní na dovolenku, za ktorú ho kritizovali politici. Dovolenku ale podľa svojich slov aj kvôli tomuto predčasne ukončil. O svojom príchode na rezort hovorí ako o apolitickom pôsobení ako krízový manažér.

"Ja nemám čo schovávať ani skrývať," reagoval na fakt, že po odpočúvaní štátnej tajomníčky ministerstva zdravotníctva si nedal skontrolovať kanceláriu.

Čo Palkovič hovorí na záver pôsobenia Lengvarského?

Exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský počas svojho odchodu hovoril aj o "dosadzovaní ľudí, ktorí na to nemajú odborné spôsobilosti". Palkovič sa podľa svojich slov stále orientuje v rezorte. "Ľudia, ktorí sú na odborne najvyššej úrovni a tímoví hráči, tak s takými rátam," povedal. O politických nominantoch, o ktorých hovoril Lengvarský, zatiaľ informácie nemá.

Lengvarský pred odchodom podpísal aj štandard na zmenu pohlavia. "Určite to vnímam, že niektoré veci boli možno prijaté rýchlo a bez širšej diskusie," povedal s tým, že čo sa týka štandardov, potrebuje sa v téme zorientovať a poradiť sa aj s odborníkmi.

"Je tam aj problém s aplikovateľnosťou," pokračoval Palkovič s tým, že mnohé rezorty hlásia tento druh problému v súvislosti so štandardom. Dodal, že o tomto širšia diskusia zatiaľ nebola, preto je potrebné daný štandard rozanalyzovať. Pripomenul, že aj samotný Lengvarský mal spočiatku so schválením štandardu problém.

Lengvarský podpísal zároveň zoznam nemocníc, ktoré dostanú financie z plánu obnovy. Politici kritizovali, že viacero z nich vlastnia veľké finančné skupiny. "Boli urobené určité kroky, ktoré pán premiér, keď som ešte nebol v rezorte, komunikoval, že ich dá preveriť," povedal Palkovič s tým, že podľa predbežných informácií auditu to vyzerá pozitívne.

Z preverovania predbežne podľa neho vyplýva napríklad aj to, že by sa to mohlo aj rozšíriť. Je teda možné, že financie dostanú aj tie nemocnice, ktorým to bolo v prvom kroku zamietnuté. Podľa Palkoviča v súčasnosti prehodnocujú 19 projektov.

S Rázsochami som zatiaľ optimista, hovorí Palkovič

Palkovič povedal, že sa musí čelom postaviť k problémom v rámci plánu obnovy. Chce preto načas splniť tie míľniky, ktoré bude možné. "Zatiaľ tie indície sú také, že sa treba pozrieť skôr na kvalitatívnu stránku," vysvetlil. Dodal, že na pláne obnovy pracuje aj nový tím ľudí.

Andrásy NKÚ len nedávno počas rokovania vlády poukázal na viaceré problémy v zdravotníckom rezorte. "Agendu sa budeme snažiť posunúť do úrovne, že bude stabilizovaná," povedal Palkovič s tým, že sa bude snažiť dodržať príslušné termíny. 

Agenda v rámci výstavby Rázsoch je na úrovni posudzovania viacerých dokumentácií. "Najbližšie kroky, ktoré sú dôležité, následne odkomunikujeme s pánom premiérom," dodal s tým, že zatiaľ je optimista.

Dostavaním Rázsoch by sa mal podľa Palkoviča stabilizovať lôžkový fond. "Principiálne bude snahou zastabilizovať bratislavský región," tvrdí s tým, že všetko bude závidieť od detailnej analýzy stavu.

V pláne je však aj otvorenie nemocnice Bory, ktorá môže spôsobiť odlyv zo štátnych nemocníc. “Ten súkromník má podstatne lepšiu anabázu,” myslí si štátny tajomník. Dodal, že každá iniciatíva, ktorá vedie k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti, je vítaná. Bez ohľadu na výsledok septembrových volieb je podľa Palkoviča vyriešenie problémov s lôžkami v Bratislave potrebné.

"OSNka má presne definované čakacie doby, ktoré sú v európskom štandarde," povedal s dodatkom, že v súčasnosti nie je problém s odchodom nemocničného personálu v rámci Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

O kategorizácii nemocníc rozhodujú aj samosprávy

Otázkou je v súčasnosti aj kategorizácia nemocníc. "Je to, samozrejme, agenda veľmi živá, pretože to nie je len vec ministerstva zdravotníctva," povedal Palkovič s tým, že dôležitý je aj názor samospráv. K tomu má mať naplánované stretnutie nasledujúci týždeň, po ktorom bude mať viac informácií.

V súvislosti so sieťou nemocníc Palkovič vníma skôr komunikačný problém. "To bolo napravené," dodal s tým, že niekoľko  mesiacov zamestnanci z IZA chodili do terénu, kde o téme komunikovali s dotknutými ľuďmi.

Na Slovensku pomôžu ukrajinskí lekári

V súvislosti s nemocnicami je otázkou aj to, ako sa dá vyriešiť odlyv lekárov. Palkovič reagoval, že čo sa týka ambulantných lekárov, problémom je aj dofinancovanie. Dodal, že sľúbené peniaze majú ambulantní lekári dostať. Okrem toho vníma aj problém s preplácaním energií. V súvislosti s tým zatiaľ podľa jeho slov nemajú dostatok dát.

Čo sa týka nových lekárov, Palkovič pripomenul, že na Slovensku budú pracovať aj ukrajinskí pediatri. "Proces sme zjednodušili a spriamočiarili, samozrejme za dodržania podmienok," pokračoval s tým, že v tomto prípade je aj perspektíva na možné rozšírenie uplatnenia ukrajinských lekárov.

Povolil by Palkovič potratovú tabletku?

Vlnu diskusie rozpútala aj otázka potratovej tabletky. "V prvom rade musí byť zdravie pacientky," reagoval Palkovič s tým, že v prvom rade musí byť čo najviac ochránený život matky. Dominantné sú podľa neho témy, ktoré treba urgentne vyriešiť. Čo hovorí na prípad malej Editky, zistíte vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie