Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hrozí KDH zmena názvu? Bolo by to nenávratné, upozorňuje Dostál
Zdielať na

Hrozí KDH zmena názvu? Bolo by to nenávratné, upozorňuje Dostál

BRATISLAVA / Mimoparlamentné KDH sa ocitá pred otázkou, ako má postupovať do volieb. Podľa programu sobotného snemu by počas neho mali vyriešiť aj túto otázku. V hre však je, zdá sa, aj možná zmena názvu hnutia. V tom prípade by sa KDH už nikdy nemohlo vrátiť k tomu pôvodnému, upozorňuje poslanec klubu SaS Ondrej Dostál.

KDH ostalo po posledných parlamentných voľbách pred bránami parlamentu s volebným ziskom 4,65 %, čo im zaručilo aspoň financie od štátu za volebný výsledok. V poslednom marcovom im agentúra AKO namerala 6,7 %. Otázkou však ostáva, aký postup zaujmú do volieb. 

Je verejne známe, že v nedávnej minulosti členovia KDH absolvovali stretnutia s dočasne povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom (Demokrati), Modrou koalíciou (dnes Demokrati) a začiatkom marca absolvovali aj stretnutie s expremiérom Mikulášom Dzurindom, ktorý aktuálne zbiera podpisy pre vznik novej strany Modrí – Európske Slovensko.

KDH sa však o predvolebnej spolupráci rozpráva aj s Kresťanskou úniou (KÚ), za ktorou stojí poslankyňa klubu OĽaNO Anna Záborská. Riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ na podobnú spoluprácu reagoval, že KÚ môže KDH prilepšiť aj o dve alebo tri percentá hlasov, ktoré na seba má naviazané.

V piatok (24. 3.) vydala KÚ vyhlásenie, podľa ktorého od KDH žiadajú 15 miest na volebnej kandidátke. Záborskej strana sa zároveň sťažuje, že vyjednávanie zo strany KDH nenapreduje. "Od 10. februára, keď sme sa po prvýkrát stretli, sme nedostali ani jeden konkrétny návrh zo strany KDH, ako by mala vyzerať naša dohoda," vysvetľuje KÚ v stanovisku. Od KDH zároveň žiadajú splnenie troch podmienok, ktoré podľa KÚ majú prijať počas sobotného snemu.

Zmena by bola nenávratná, upozorňuje Dostál

Podľa informácií portálu postoj.sk však má Záborská požadovať, aby obe politické subjekty kandidovali ako jedno volebné zoskupenie. Na kandidátke by mali zároveň ostať zachované značky obidvoch strán. Podobnú formu kandidatúry pred poslednými voľbami zvolilo aj OĽaNO pri spolupráci s menšími stranami.

V praxi by to znamenalo, že jedna zo strán by si musela zmeniť meno. Podľa poslanca klubu SaS Ondreja Dostála by tak zrejme spravila KDH, keďže ide o väčší subjekt. "To by vyvolávalo dojem, že ide o koalíciu dvoch strán, hoci naďalej by išlo o kandidátku jednej politickej strany. Výhodou takéhoto postupu je, že kým dvojkoalícia by na vstup do parlamentu potrebovala získať 7 percent hlasov, premenovanej strane by naďalej stačilo 5 percent," vysvetľuje poslanec.

Dostál zároveň v tomto prípade poukazuje na možný problém, ktorý by takýmto premenovaním mohol vzniknúť. "KDH by sa už nikdy nemohlo vrátiť k svojmu pôvodnému názvu, pretože podľa zákona o politických stranách ,názov strany alebo jej skratka sa musí líšiť od názvu alebo skratky strany, ktorá už bola zaregistrovaná‘," priblížil Dostál.

V praxi to znamená, že v tomto prípade by KDH mohlo dlhodobo ostať pri názve KDH-KÚ. V prípade konca spolupráce by však svoj súčasný názov muselo modifikovať. 

"Sú politické strany, ktoré zmenili svoj názov už niekoľkokrát. Niektoré to robia čisto účelovo, pri niektorých to možno odráža nejaké zmeny v ich orientácii či skutočnosť, že je politická strana posunutá či predaná nejakej inej skupine. Aj ĽSNS sa kedysi volala Strana priateľov vína napríklad," napísal Dostál s dodatkom, že na druhej strane KDH počas 32 rokov svojej existencie svoj názov nezmenilo. Podobnú históriu, čo sa týka nezmeneného názvu, má podľa neho už len SNS z roku 1990.

Súvisiace články

Najčítanejšie