Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Septembrové voľby a kampaň môžu spôsobiť blamáž i finančnú katastrofu
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Septembrové voľby a kampaň môžu spôsobiť blamáž i finančnú katastrofu

BRATISLAVA / Politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ zhodnotil posledný týždeň v slovenskej politike.

Udalosťou týždňa je podľa odborníka odlet prvých stíhačiek na Ukrajinu. "Slovenská vláda urobila dobré rozhodnutie, keď podporila napadnutého suseda ruskými agresormi. Pridanou hodnotou tohto rozhodnutia je, že Slovensko sa zbavilo šrotu a namiesto neho dostane kvalitné americké vrtuľníky," povedal Štefančík.

Politológ dodal, že ide o odvážne rozhodnutie najmä v súvislosti s verejným diskurzom. Zdôraznil, že na rozdiel od iných politikov, dočasne poverený premiér Eduard Heger ani dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (obaja Demokrati) nehľadeli na prieskumy verejnej mienky, "ktoré dosť výrazne ovplyvňuje proruský postoj Smeru, ale išli na vec hodnotovo".

Plán obnovy je ohrozený

Poslanci NR SR za posledný týždeň neprijali viacero zákonov, na ktoré sú naviazané peniaze z plánu obnovy. "Ak niekde vláda ukázala akcieschopnosť, inde sa prejavuje svojou impotentnosťou," reagoval Štefančík.

"Titulky z novín hovoria, že môžeme prísť až o 1,7 miliardy eur. Keď sa diskutovalo o termíne predčasných volieb, jedným z argumentov povereného predsedu vlády bolo práve čerpanie peňazí z tohto európskeho finančného fondu," dodal.

Ukazuje sa pritom podľa neho, že všetko môže byť naopak. "Že práve neskorší termín volieb a prebiehajúca fáza volebnej kampane môže spôsobiť Slovensku nielen blamáž, ale aj finančnú katastrofu," vysvetlil.

Práve na tomto prípade sa podľa Štefančíka ukazuje, ako málo ide politickým stranám, vrátane tých opozičných, o Slovensko a ako veľmi kladú dôraz na osobné či úzko stranícke záujmy.

Klus neobhájil svoju nomináciu

Posledný týždeň na verejnosti rezonovalo aj verejné vypočutie poslanca a bývalého saskára Martina Klus na člena Európskeho dvora audítorov (EDA). V následnom hlasovaní pritom nezískal ani jeden podporný hlas. 

Jeho nominácia podľa Štefančíka ukazuje dva smutné prejavy slovenskej politiky. "Prvý je spojený s amatérskym prístupom torza vládnej koalície. Namiesto skutočne fundovaných odborníkov uprednostňuje stranícke nominácie. Nieže by to bola na Slovensku novinka, ale tieto strany sľubovali pred voľbami úplne iný prístup, než na aký sme boli zvyknutí," povedal politológ.

Druhý faktor je podľa odborníka správanie lídra SaS Richarda Sulíka. "Ten mal totiž poslať europoslancom výboru list, v ktorom mal upozorniť na riziko výberu navrhnutého kandidáta. V tomto prípade Richard Sulík prejavil naplno zákernú stránku svojho charakteru," povedal Štefančík s dodatkom, že by sa to dalo prirovnať k tajnej nahrávke, ktorú si svojho času urobil Igor Matovič na stretnutí s Radoslavom Procházkom.

"Takže je na mieste otázka, v čom je Sulík lepší od Matoviča? Ale ani malomeštiacky prístup Richarda Sulíka nie je vlastne žiadnou novinkou. Už od nepamäti totiž platí, že politik hľadí najmä na svoje vlastné záujmy a ostatné je druhoradé," zakončil.

Súvisiace články

Najčítanejšie