Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Klus žiada stiahnuť nomináciu, deň dozadu tvrdil čosi iné: Robí komunikačné chyby, reaguje Koziak
Zdielať na

Klus žiada stiahnuť nomináciu, deň dozadu tvrdil čosi iné: Robí komunikačné chyby, reaguje Koziak

BRATISLAVA / Tri rozdielne výroky počas troch dní. Reč je o poslancovi a bývalom saskárovi Martinovi Klusovi, ktorý v stredu neuspel v hlasovaní o členstve v Európskom dvore audítorov (EDA). Politológ Tomáš Koziak z Vysokej školy medzinárodného podnikania ISM v Prešove reaguje, že ide o komunikačnú chybu.

Martin Klus žiada o stiahnutie svojej kandidatúry na člena EDA. Spravil tak dva dni po vypočutí, po ktorom nezískal ani jeden podporný hlas pre svoju kandidatúru.

"Žiadam Vládu Slovenskej republiky o stiahnutie mojej kandidatúry do Európskeho dvora audítorov. Chyby patria k životu a aj zlá skúsenosť je skúsenosť," napísal na sociálnej sieti v krátkom statuse. Spravil tak potom, ako dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger pred novinármi povedal, že pokiaľ o podobný krok nepožiada Klus, spraví to vláda.

Ešte deň dozadu pritom v rozhovore pre Denník N hovoril, že je za to, aby jeho nominačný proces pokračoval ďalej. "Myslím si, že nie je správne sa vzdávať nie uprostred, ale na začiatku boja. Predpokladám, že v pléne sa pomery zásadne nezmenia, ale rozhodujúce slovo má rada," povedal Klus.

Počas vypočúvania pritom tvrdil čosi iné. "Neviem si predstaviť prevzatie mandátu člena EDA bez súhlasného stanoviska Európskeho parlamentu," odpovedal na jednu otázok s dodatkom, že ak nezíska súhlas europarlamentu, sám požiada slovenskú vládu o stiahnutie nominácie.

Robí jednu chybu za druhou, reaguje Koziak

Na slová bývalého saskára sme sa opýtali aj politológa Tomáša Koziaka, ktorý reagoval s dávkou kritiky. "Sú to ďalšie nešťastné výroky, ktoré sprevádzali jeho kandidatúru," zhodnotil odborník pre Noviny PLUS TV JOJ.

Koziak zároveň zdôraznil, že aj vypočúvaním sa ukázalo, že Klusova kandidatúra bola chybná. "Ako sa ukázalo, tie výroky nie sú  celkom dobre zvládnutou komunikáciou, na čo nie sme u Martina Klusa zvyknutí. Ale tu robí, dá sa povedať, jednu chybu za druhou," dodal Koziak.

Podľa názoru Koziaka mal Klus po stredajšom vypočutí a najmä hlasovaní sám od seba požiadať o stiahnutie kandidatúry a nehovoriť o vzdaní sa uprostred boja. "Je to veľmi čudné, nie sme uňho zvyknutí na takýto štýl komunikácie," zakončil.

Nezískal ani jeden podporný hlas

Klus kandidoval na člena EDA. Počas výsluchu sa odvolával na to, že vo vedení vysokej školy sa potýkal s auditmi, ale aj rozpočtami. Uviedol, že má dva doktoráty z politických vied a zároveň tvrdil, že skutočnosť, že stále pôsobí na vysokej škole v Trnave ako profesor, je preňho studnicou ďalších skúseností. 

"Moja spoľahlivosť a odhodlanosť chrániť EÚ záujmy sú samozrejmosťou," poznamenal s akcentom na svoju nezávislosť. Klus sa odvolával na svoje ekologické cítenie, ale aj zmysel pre rovnosť. "Som pripravený podieľať sa na novej metodike," spomenul na margo projektu next generation EÚ. 

Po stredajšom vypočutí v hlasovaní hodnotiacej komisie nezískal ani jeden podporný hlas. "Kandidát na pozíciu EÚ audítora nezískal ani jediný hlas. Pre Slovensko je to obrovská hanba. Kandidát nepresvedčil ani jediného poslanca o svojej odbornej kvalifikácii," reagoval na sociálnej sieti český europoslanec Tomáš Zdechovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie