Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poslanci blokovali hlasovanie, dôvodom sú zmeny dôchodkov: Je potrebné prepísať novelu, reaguje Cmorej
Zdielať na

Poslanci blokovali hlasovanie, dôvodom sú zmeny dôchodkov: Je potrebné prepísať novelu, reaguje Cmorej

Pozrite si archívu reportáž o zmenách v II. pilieri

BRATISLAVA / Poslanci NR SR dopoludňajšie hlasovanie začali s rozhodovaním o novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení, pričom počas finálneho hlasovania parlament nebol uznášaniaschopný. Obštrukcie sa zúčastnili poslanci viacerých strán, zákon tak predseda parlamentu NR SR Boris Kollár (Sme rodina) presunul na májovú schôdzu. Podľa poslanca SaS Petra Cmoreja je však potrebné prepísať celú novelu.

Hlasovanie o novele zákona starobného dôchodku sa skončilo obštrukciou. Na tú si poslanci vybrali hlasovanie o zákone v treťom čítaní, pričom sa jej zúčastnili poslanci klubov SaS, Smer-SD či nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Plénum napokon návrh presunulo na májovú schôdzu, počas ktorej sa majú poslanci dohodnúť na tom, či zákon opravia alebo "úplne zarežú", informoval Kollár.

Novela zákona hovorí o výbere úspor v dôchodkovom veku. "Hlavným cieľom predkladaného návrhu zákona je predovšetkým zvýšenie podpory dobrovoľného sporenia na dôchodok zo strany štátu, ktorého aktívna participácia je nevyhnutnou podmienkou, aby príjmy z individuálnych zdrojov mohli byť významnejším zdrojom financovania príjmu občanov v starobe," píše sa v dôvodovej správe zákona. Sú pod ňou podpísaní  poslanci Peter Kremský, Milan Kuriak, Miloš Svrček, Richard Nemec a Lucia Drábiková.

Zákon je potrebné prepísať, myslí si Cmorej

Poslanec SaS Peter Cmorej pre Noviny PLUS TV JOJ vysvetlil, že ekonomickí liberáli majú problém najmä s tým, ako zákon mení výber ušetrených dôchodkových peňazí. Novela by podľa politika zabetónovala stav, podľa ktorého by sporiteľ po istom čase musel polovicu svojich dôchodkových úspor predať komerčnej poisťovni. 

"Predstavte si, že máte 75 rokov, ste muž, ktorí žijú štatisticky kratšie než ženy, a máte aj zdravotné problémy. Aj v tomto prípade vás donútia odovzdať polovicu úspor komerčnej poisťovni, ktorá vám za to bude vyplácať mesačný dôchodok," povedal modelový prípad s dodatkom, že na výber všetkých peňazí by sa tak dôchodca musel dožiť 90-tky. 

"Celá novela je totiž napísaná na tento model, ktorý chceli zakonzervovať," povedal Cmorej s dodatkom, že ak má získať podporu saskárov, trvajú na jeho prerobení. 

Peter Kremský z klubu OĽaNO, ktorý patrí k predkladateľom zákona, pri otázke podpory zákony zdôraznil, že hlasovať sa bude v máji. "Treba rokovať s partnermi," reagoval na otázku, či vyhovie výčitkám ekonomických liberálov. "Myslím si, že saska to nepodporí tak či tak, lebo sú proti všetkému najnovšie," dodal.

Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ je skutočným autorom novely zákona dočasne poverený minister práce Milan Krajniak. "Spolupracovali sme s ním," reagoval Kremský.

Zmeny schválili aj koncom minulého roka

Zmeny v II. pilieri schválil parlament koncom minulého roka. Výplatná fáza sa nimi mení tak, že dôchodok z druhého piliera v prvej časti výplatnej fázy bude vyplácaný výlučne programovým výberom z polovice nasporenej sumy a až následne z druhej časti nasporenej sumy formou doživotného dôchodku.

Zároveň sa zachovalo právo sporiteľa nakladať s vlastnými úsporami po vzniku nároku na starobný alebo predčasný starobný dôchodok. Ide o právo slobodne sa rozhodnúť pre kúpu anuity, vlastné nastavenie programového výberu či jednorazový výber po splnení podmienky výšky doživotného dôchodku aspoň na úrovni referenčnej sumy, teda aspoň na úrovni priemerného dôchodku.

Súvisiace články

Najčítanejšie