Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matovič sa pred neúspechom 500-eurových odmien poistil, opozícia hovorí o porušení rokovacieho poriadku
Zdielať na

Matovič sa pred neúspechom 500-eurových odmien poistil, opozícia hovorí o porušení rokovacieho poriadku

BRATISLAVA / Zákon z dielne Igora Matoviča upravujúci volebnú odmenu síce v hlasovaní neprešiel, no líder OĽaNO sa na tento prípad poistil. To, či budú poslanci o mesiac opakovať tento legislatívny "maratón" opäť, jasné nie je. Politológ Tomáš Koziak však tvrdí, že Matovič jasne zneužíva NR SR na svoju predvolebnú kampaň.

Kontroverzná novela zákona o 500-eurovej odmene v rámci prvého hlasovania neprešla. Bola pritom odmietnutá jasne, legislatívu podporilo len 32 poslancov – členovia klubu OĽaNO a ich bývalý kolega Martin Čepček.

Avšak ani spomedzi poslancov za Obyčajných ľudí zákon nepodporili všetci. Neprítomných bolo šesť poslancov, medzi nimi aj Peter Kremský, ktorý šéfuje hospodárskemu výboru. Líder OĽaNO Igor Matovič to na neskoršej tlačovej konferencii vysvetľoval tak, že väčšina z nich bola vopred ospravedlnená, pričom dvaja poslanci podľa neho vytiahli hlasovacie kartičky, chceli totiž nižšiu volebnú odmenu.

Matovič sa ešte pred začiatkom hlasovania na prípadný neúspech návrhu poistil – podal totožný návrh zákona. Podľa rokovacieho poriadku totiž v prípade neprijatia návrhu nie je nasledujúcich šesť mesiacov možné rokovať o totožnej veci.

Následne na tlačovej konferencii predseda OĽaNO hovoril, že pre poslancov je 500 eur "len dvojdňový plat", čo spôsobuje, že návrh berú na ľahkú váhu. "Ja som sa počas včerajšieho môjho vystúpenia snažil argumentovať poslancom z iných strán, aby tento návrh podporili," hovoril ďalej. 

​Matovič pritom v utorok (28. 3.) počas rozpravy rečnil viac než tri hodiny, pričom väčšiu časť tohto času venoval výčitkám voči opozícii, bývalému koaličnému partnerovi i extrémistickým stranám a súčasnú situáciu prirovnával k 30. rokom minulého storočia.

Líder OĽaNO svoj návrh obhajoval tým, že reálne hrozí prepad tisícov hlasov občanov a príchod extrémistov k moci. "Ja si myslím, že mám cit na politiku," obhajoval sa Matovič na tlačovke s tým, že noví členovia vlády zmenia volebný systém, ktorý tú nasledujúcu vládu zabetónuje.

Po polhodine tlačovej konferencie Matovič povedal, že OĽaNO má pripravený plán B, no jeho detaily prezradí až vo štvrtok. "Ten plán B je dosť kontroverzný," povedal.

Na otázky o opätovnom podaní návrhu do podateľne NR SR Matovič reagoval, že to iba "skúšajú" a že ich právnici hovoria, že podobný ťah nie je v rozpore s rokovacím zákonom. Iný názor však majú opoziční poslanci.

Návrh môžu presunúť na júnovú schôdzu

Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD a poslanec Peter Pellegrini po hlasovaní prišiel s možným riešením – povedal, že v prípade, ak predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) návrh zaradí na májovú schôdzu, budú žiadať o jeho presunutie. V tom prípade by sa zákon nestihol prerokovať do termínu septembrových volieb.

"Je to smiešne. Keby som bol predsedom parlamentu, tak tento návrh ani nezaradím na nasledujúcu schôdzu," reagoval s dodatkom, že Kollár nemá povinnosť návrh zaradiť hneď na nasledujúcu schôdzu. "Znovu tu bude niekoľko hodín tárať a znovu to dopadne rovnako," dodal.

Pčolinský problém nevidí

"Je to právo poslanca, ktorý využíva ustanovenia rokovacieho poriadku," tvrdil podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) po hlasovaní. Rokovací poriadok podľa neho hovorí jasne o tom, že nie je možné predložiť zákon, ktorý neprešiel v parlamente.

"V tomto prípade Matovič využil rokovací poriadok v zmysle, že ho predložil tesne pred hlasovaním. To znamená, že ešte sa tam nevzťahovala tá lehota," dodal podpredseda NR SR.

Je to porušenie rokovacieho poriadku a Matovič to vie, tvrdí Dostál

Celkom iný názor však zastáva poslanec klubu SaS Ondrej Dostál. "Jeho nový návrh je návrhom v tej istej veci nielen vo vzťahu k jeho dnes odmietnutému návrhu, ale aj vo vzťahu k návrhu skupiny poslancov OĽaNO, ktorý chcel zaviesť odmenu za účasť vo voľbách do NR SR vo forme 10-percentnej zľavy z poplatkov platených štátu. Tento návrh NR SR odmietla 14. februára, takže návrh zákona v tej istej veci je možné znovu predložiť až 15. augusta," reagoval na sociálnej sieti.

Dodal, že v tej istej veci neznamená, že musí ísť o úplne identický návrh zákona, ale o návrh zmeny legislatívy, ktorá upravuje totožný okruh právnych vzťahov ako neschválený návrh zákona. Taká je doterajšia rozhodovacia prax, taký je aj výklad ústavnoprávneho výboru, myslí si Dostál.

Dostál si myslí, že o tejto skutočnosti vie aj Matovič, čo ho viedlo k tomu, aby predložil spomínaný návrh zákona ešte pred hlasovaním. Na rozpor s rokovacím poriadkom zároveň poslanec klubu Sas upozornil Kollára aj listom.

Matovičov počin ostro skritizoval aj Marián Viskupič z OĽaNO. "Nechápem, nerozumiem a je úplne zbytočné, aby rovnaký zákon bol znovu podaný," povedal s dôrazom na to, že za hlasovali len poslanci z klubu OĽaNO. "Bol to zákon nerozumný, hlúpy a taký, na ktorý z verejných financií nemáme dostatok zdrojov," myslí si.

Verejný priestor kradne pre seba, reaguje politológ

Politológ Tomáš Koziak z Vysokej školy medzinárodného podnikania v Prešove reagoval, že NR SR sa ocitla v bizarnej situácii. "Igor Matovič musí vedieť, že to neprejde ani na druhýkrát. Nie je na to dôvod," povedal s dodatkom, že z témy chce urobiť politickú agendu a tlačiť ju verejne. "Bez ohľadu na to, či to schválené bude alebo nie," dodal.

Líder OĽaNO podľa Koziaka potrebuje vzbudiť verejnú diskusiu a vyvolať dojem, že práve on je ten, ktorý chce občanom rozdávať peniaze na rozdiel od tých "zlých", ktorí za zákon nezahlasujú. "V podstate zneužíva parlamentný mechanizmus na sebaprezentáciu a predvolebnú kampaň," vysvetlil.

V prípade, ak by líder OĽaNO dostal druhú šancu preniesť návrh zákona, podľa odborníka môžeme opätovne očakávať siahodlhé monológy pri rečníckom pulte. Počas utorkovej rozpravy tam totiž strávil viac než tri hodiny. "Igor Matovič začína robiť veľmi intenzívnu predvolebnú kampaň. To vidieť povedzme aj pri výjazdoch do rôznych miest," povedal s dodatkom, že takáto forma sebaprezentácie je však poslancovi blízka.

Pripomenul aj poslednú kampaň OĽaNO a volebný výsledok, v rámci ktorého Matovič získal najviac hlasov občanov. "V kontaktnej kampani je presvedčivý," myslí si. Dodal, že Matovič ako rečník nie je zlý, a tak využíva svoje silné stránky.

Súvisiace články

Najčítanejšie