Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Mikulec sa po mimoriadnom výbore cíti nevinný, Krúpa hovorí o potrebe zmeny zákona
Zdielať na

Mikulec sa po mimoriadnom výbore cíti nevinný, Krúpa hovorí o potrebe zmeny zákona

BRATISLAVA / V NR SR sa konal mimoriadny brannobezpečnostný výbor. Rokoval viac než hodinu a venoval sa podozrení v súvislosti s dočasne povereným ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO) a jeho oboznamovaním sa s utajovanými skutočnosťami.

"Chcem sa poďakovať zúčastneným poslancom za konštruktívnu debatu," povedal Mikulec po skončení výboru s dodatkom, že počas rokovania zazneli viaceré dôležité informácie. Samotný Mikulec počas výboru deklaroval predchádzajúce stanoviská rezortu vnútra i ministerstva spravodlivosti.

Na všetky otázky Mikulec argumentoval vyhlásením, ktoré spoločne vydali ministerstvo spravodlivosti a podpredseda vlády Štefan Hollý. Dodal, že minister vnútra, rovnako ako ministri či prezidentka, spadá pod paragraf 34 zákona o ochrane utajovaných skutočností a patria pod osoby s osobitým postavením, "pre ktoré nie je povinné vykonať previerku".

Mikulec sa po neverejnom rokovaní výboru vyjadril, že v rámci kauzy sa cíti byť nevinným. Upozornil, že rezort spravodlivosti a NBÚ vychádzajú z rozdielnej časti zákona, pričom ten je podľa neho napísaný vágne.

Dočasne poverený minister zároveň skonštatoval, že je rád, že sa o probléme diskutovalo. Legislatívny problém môžu podľa ministra podobné stretnutia vyriešiť aj pre budúce vlády.

V prípade kauzy previerky je pripravený obrátiť sa aj na Najvyšší súd SR. "Viem veľmi dobre, ako treba narábať s utajovanými skutočnosťami," povedal Mikulec s dodatkom, že v minulosti previerku mal. "Pokiaľ sa tak rozhodli, je možné, aby NBÚ vykonal previerku," reagoval na otázku, prečo v tom prípade majú previerku dočasne poverení ministri obrany a zahraničných vecí. "Nemuseli si ju urobiť," dodal.

Hamran informoval o podozreniach v súvislosti s Vojenským spravodajstvom 

Policajný prezident Štefan Hamran zároveň na tlačovej konferencii po konaní mimoriadneho výboru informoval, že počas výboru im bolo vytýkané, že vyšetrovatelia NAKA porušujú zákon o narábaní s utajovanými skutočnosťami, keď s nimi nakladajú v rámci vyšetrovania. Tieto tvrdenia zásadne odmietol. "Chceli by sme podotknúť, že NBÚ nie je úrad, ktorý by mohol vykladať trestný poriadok," skonštatoval.

Počas výboru tiež poukázal, že vyšetrovatelia NAKA vedú trestné stíhanie v rámci pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a legalizácie výnosu z trestnej činnosti vo vzťahu k Vojenskému spravodajstvu. NAKA to vykonáva na základe podnetu z NBÚ a vlastného zistenia. 

"NBÚ tvrdí, že vyšetrovatelia NAKA nie sú oprávnení odňať niektoré písomnosti, ktoré sú utajované vtedy, ak ide o vec dôležitú pre trestné konanie," pokračoval Hamran s dodatkom, že existujú vážne podozrenia, že nehospodárnym spôsobom sa nakladalo v rámci Vojenského spravodajstva.

NAKA pritom zadržala dokopy štyri osoby, vykonala aj viacero domových prehliadok. Škoda, ktorú vyšetrovatelia dokumentujú, je vo výške viac než 22 miliónov eur, pričom viac než 12 miliónov eur bolo zaistených v rôznej podobe. Podozrenia sa majú týkať rokov 2015 až 2020.

Počas výboru zároveň mali informovať, pričom sa opierali aj o zákonné ustanovenia, že informácie týkajúce sa páchania trestnej činnosti zo strany štátnych úradníkov či informácie o nehospodárnom nakladaní so štátnym majetkom nemôžu byť predmetom utajenia. Hamran poukázal aj na to, že v prípade nákupov techniky neboli utajené technické parametre, ale iba cena. To má podľa šéfa polície jediný cieľ – aby sa cena nedala na trhu overiť.

Krúpa hovorí o potrebe zmeny zákona

Poslanec SaS povedal, že v hre je podozrenie na "hru, ktorá má zakryť iné aktivity". "Osobne si myslím, že v tomto sa NBÚ dostáva do situácie, keď sa snaží ísť nad rámec zákona," skonštatoval Krúpa s dodatkom, že môže ísť o pridávania do vyhlášok to, čo nie je potrebné, a EÚ ani NATO nevyžadujú. "Čo ma ale zaráža je, že NBÚ podľa zistení a diskusií na výbore sa zaujímalo aj o iné aktivity NAKA alebo inšpekčnej služby," pokračoval s tým, že malo ísť napríklad aj o vyšetrovateľov NAKA.

Samotný Krúpa pritom v minulosti Mikulca za chýbajúcu previerku kritizoval. "Pozrel som si dobre ten zákon. Mám už tretiu previerku. Vždy som postupoval podľa zákona, ktorý to vyžadoval," reagoval s dodatkom, že paragraf 34 dáva výnimku, že sa osoby môžu oboznamovať s utajovanými skutočnosťami. Zároveň medzinárodné organizácie previerku podľa Krúpu nevyžadujú. Paragraf 60 zas podľa neho hovorí o potrebe previerky. V tomto prípade podľa neho došlo k zlyhaniu. "Čaká nás diskusia a mali by sme to celé prekopať," myslí si Krúpa.

Pochybení, na ktoré malo prísť NBÚ, je 200, pričom tých týkajúcich sa Mikulca malo byť 29. Tie sa mali týkať vojny na Ukrajine či utečencov, teda tém týkajúcich sa rezortu vnútra. "V jeho záujme by bolo, keby si tú previerku spravil," skonštatoval Krúpa.

V prípade zmeny zákona Krúpa prízvukuje, že na jej vypracovanie majú 10 dní, čo je termín odovzdania zákonov na májovú schôdzu. "Nechcem ísť formou poslaneckého návrhu, treba k tomu odbornú debatu," dodal. Zmenu zákona tak chce nechať na nasledujúcu vládu.

Saková na svojom stanovisku trvá

Exministerka vnútra a poslankyňa Denisa Saková (Hlas-SD) naďalej trvá na záveroch NBÚ. "Pretože NBÚ sa jasne riadi zákonom o ochrane utajovaných skutočností a je tu prax, ktorá takto rokmi postupuje," vysvetlila.

Čo sa týka výkladu ministerstva spravodlivosti, reagovala, že to vníma ako účelové. "Pokiaľ viem, sú v exekutíve a nie zákonodarný orgán," dodala.

Po konaní mimoriadneho výboru sa vyjadril aj jeho riaditeľ Roman Konečný. "NBÚ stále trvá na tom, že kontrolné zistenia, ktoré kontrolná skupina zistila, sú oprávnené," povedal s dodatkom, že na základe medzinárodných zmlúv je v prípade Mikulca potrebné mať certifikát o bezpečnostnej spoľahlivosti a poučenie. ​ 

Poslanci rokovali mimoriadne

Mimoriadny brannobezpečnostný výbor sa konal v súvislosti s kauzou Mikulca vo veci oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami. "Kauza neoprávneného oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami ministrom Mikulcom nie je z tých, ktoré môžu jej aktéri odkopnúť pod koberec," reagoval na sociálnej sieti predseda výboru Juraj Krúpa (SaS). Hovorí o hanbe, ktorá presahuje hranice SR, keďže sa dotýka aj členstva v NATO.

Na mimoriadny výbor pozvali Mikulca, policajného prezidenta Štefana Hamrana i šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romana Konečného.

O závažných porušeniach zákona na ministerstve vnútra v súvislosti s ochranou utajovaných skutočností informoval predseda parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ Martin Beluský z ĽSNS, odvolávajúc sa na zistenia prezentované na mimoriadnom zasadnutí výboru od riaditeľa NBÚ.

Mikulec mal porušiť zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. Úrad podľa Beluského zistil 29 porušení zákona. Ministerstvo vnútra reagovalo, že dočasne poverený minister má právo sa s informáciami oboznamovať.

V pondelok (3. 4.) rezort zároveň upozornil na stanovisko ministerstva spravodlivosti, podľa ktorého na to Mikulec mal právo. 

Súvisiace články