Polojasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Národ holubičí? Ani nie. Nová inscenácia upozorňuje na problémy Slovenska
Zdielať na

Národ holubičí? Ani nie. Nová inscenácia upozorňuje na problémy Slovenska

BRATISLAVA / Muži, ženy aj deti v tom lepšom prípade kričia, v tom horšom sa nezmôžu ani len na plač. Masaker v Pobedime patrí medzi zabudnuté kapitoly našej histórie. Túto temnú tému, ktorú v učebniciach dejepisu ani po takmer sto rokoch nenájdete, otvára Slovenské národné divadlo v hre Budete mať luft!

Október 1928. Po útoku na rómsku osadu v obci Pobedim umiera šesť ľudí. Medzi nimi aj iba šesťročné dievča. Domáci, vyzbrojení puškami, pištoľami či železnými tyčami, nemajú zľutovanie. Kántria všetko, čo sa hýbe. To, čo sa už nehýbe, dorážajú. "Budete mať luft!" dramatizuje udalosti, ktoré z národného povedomia veľmi rýchlo vyšumeli.

"Vidíme, kam smeruje ľahostajnosť tých ľudí. Nezaujímať sa o tieto veci, lebo zatiaľ sa nás to netýka. Len nikdy nevieme, kedy sa to bude týkať aj nás," povedal pre JOJ24 Richard Stanke. Monika Hilmerová uviedla zaujímavú skutočnosť. "Veľmi radi vytesňujeme a zabúdame a veľmi radi sa nazývame národom holubičím, čo nie je celkom pravda," poznamenala herečka na margo inscenácie. 

Výpad pod falošnou zámienkou a s brutalitou, ktorej je schopný iba lynčujúci dav. A aj po tom všetkom, smiešne rozsudky skrátené podplatením obetí. S požehnaním štátnej moci a bez prijatia zodpovednosti. Hlavne aby bol pokoj.

Inscenácia upozorňuje na spoločenské postoje

Režisér Pavol Viecha poznamenal, že v spoločnosti sa pred takýmito vecami zatvárajú oči. "Povedalo sa nejak tak zvláštne, spoločne, že nebudeme sa o tom rozprávať, ako by sa nikdy nič nestalo," dodal.

"Pokiaľ chceme ísť dopredu a zlepšiť dianie v krajine pre všetkých, tak sa musí hovoriť aj o všetkých tých veciach, ktoré sa tu stali," doplnil herec.

Každá veta hry pochádza z dobových záznamov. Myšlienky, urážky a stereotypy sú však aj po takmer sto rokoch až strašidelne známe. Monológy zo zápisníc. Dobové novinové články. Prejavy starostu, farára. O 95 rokov neskôr by ste tú istú rétoriku našli na mítingoch politických strán, na sociálnych sieťach. Od jemných náznakov menejcennosti až po krutú dehumanizáciu. 

"Sa snažím ako aktér vyviňovať, že ja som predsa nespravil nič také, pretože tí ľudia, na ktorých som to zlo spáchal, vlastne nie sú plnohodnotnými ľuďmi," uzavrelo režisér Viecha. 

Súvisiace články