Polojasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Petíciu Hlasu podporilo 82-tisíc ľudí: Je to úspech, no jej znenie sa strane môže vypomstiť, tvrdí odborník
Zdielať na

Petíciu Hlasu podporilo 82-tisíc ľudí: Je to úspech, no jej znenie sa strane môže vypomstiť, tvrdí odborník

BRATISLAVA / Petícia mimoparlamentného Hlasu-SD sa zdá byť úspešná. Za osem dní ju totiž podporilo viac než 80-tisíc ľudí. Politológ Tomáš Koziak však upozorňuje, že podobné ankety či petície stranám môžu s odstupom času spôsobiť problémy.

Pred vyše týždňom mimoparlamentný Hlas-SD oznámil, že spúšťa "Národnú petíciu za zmenu". Tvoria ju tri požiadavky pre budúcu vládu - vrátiť kontrolu nad strategickými podnikmi späť do rúk štátu, garantovať 13. dôchodky a znížiť platy politikov, ak sa im do roka nepodarí zastaviť prepad životnej úrovne Slovákov.

"Budeme veľmi radi, ak táto petícia získa tak masívnu podporu, že bude vytvárať tlak na budúcu vládu," povedal líder Hlasu-SD Peter Pellegrini s tým, že ide o témy, ktoé presahujú volebný program jednej strany. Predstavitelia Hlasu zároveň potvrdili, že výsledok petície by mohol byť aj súčasťou volebného programu strany. Cieľom má byť získať 100-tisíc podpisov, pričom od spustenia petície ju za 8 dní podpísalo viac než 82-tisíc ľudí.

Politológ Tomáš Koziak z Vysokej školy medzinárodného podnikania v Prešove pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že rýchlosť zberu podpisov je možné považovať za úspech. "Za 8 dní nazbierať 82-tisíc podpisov, je veľmi solídny výkon, to treba povedať. Je to záležitosť veľmi dobrej kampane," zhodnotil odborník.

Podľa politológa predstavené otázky pripomenú značku Hlas-SD a spoja ju s konkrétnymi politickými návrhmi. "Body petície sú veľmi ľúbivé a do istej miery majú aj populistický nádych. Určite je to z hľadiska politického marketingu veľmi dobrý nápad," dodal Koziak.

Politológ Miroslav Řádek v súvislosti s anketou pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že ide o populistické otázky. "Je pekné hovoriť o tom, že by sme mali trestať politikov za ich zlý politický výkon, ale vytvoriť objektívny mechanizmus nie je až také jednoduché," reagoval na otázku, ktorá sa týka možného zníženia platov politikov. 

"Forma oslovenia petíciou je dobrá, pretože mobilizuje voliča a strana si môže overiť, ako reagujú ľudia na jej návrhy. Je však logisticky náročná a vyžaduje vyjsť do ulíc," dodal Řádek.

Na internetovú anketu stavilo aj OĽaNO

Participáciu ľudí pri tvorbe programu pritom pred parlamentnými voľbami v roku 2020 využilo aj hnutie OĽaNO. To necelý mesiac pred voľbami spustilo anketu rozhodni.to, v ktorej zisťovali záujem ľudí na vytvorenie jedenástich legislatívnych úprav. Tie sa týkali viacerých tém, ktorými sa OĽaNO zaviazalo v rámci vstupu do vlády. "Ak ľudia rozhodnú, že súhlasia s týmito 11 riešeniami, tak tieto riešenia presadíme do vládneho programu," napísalo hnutie v tom čase.

V ankete OĽaNO hlasovalo dokopy vyše 67-tisíc občanov. Otázky sa týkali hmotnej zodpovednosti politikov, zľavy zo štátnych poplatkov pre voličov, bezplatnej hromadnej dopravy pre študentov, dôchodcov a vozičkárov a ďalších tém. Viaceré z týchto bodov napokon hnutie pretavilo aj do PVV, no ich legislatívny základ sa politikom vo väčšine bodov dosiahnuť nepodarilo.

Naposledy poslanci rokovali o zákone, ktorý sa týkal 10 % zľavy na štátne poplatky pre tých, ktorí sa zúčastnia volieb. Zákon však neprešiel ani do druhého čítania. 

Hlas na petícii môže aj stratiť, tvrdí Koziak

Koziak v súvislosti s možným neúspechom pri pretavení petície Hlasu-SD do reality skonštatoval, že strane sa podobná iniciatíva môže nevyplatiť v podobne nahnevaných voličov. "Sú to veľmi ošemetné záležitosti. Je to niečo, povedzme ešte viac, než verejný prísľub. Podpísalo sa pod to mnoho ľudí, ktorí to politikom Hlasu budú oprávnene pripomínať," vysvetlil politológ.

Odborník zároveň dodal, že podobné sľuby o politickom programe sú rizikové. "Na jednej strane to je niečo, čo voličov dokáže zaujať a pritiahnuť. Z marketingového hľadiska je to vždy veľmi dobrý nápad, no druhá záležitosť je to, že treba dať dobrý pozor na to, či sú tie sľuby skutočne splniteľné," upozornil. 

​V prípade petície Hlasu-SD Koziak zdôraznil, že jedna záležitosť je ekonomický a druhá politický rozmer. "Zoštátňovanie energetických podnikov považujem za niečo, čo môže byť problematické v prípade niektorých politických strán," uviedol Koziak.

Súvisiace články

Najčítanejšie