Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Drlička je opäť šéfom SND: Ten polrok ma ľudsky zmenil, výraznejšiu antikampaň neočakávam, reaguje
Zdielať na

Drlička je opäť šéfom SND: Ten polrok ma ľudsky zmenil, výraznejšiu antikampaň neočakávam, reaguje

BRATISLAVA / Hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová potvrdila, že dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová znovu vymenuje Mateja Drličku za generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla. Kritici zatiaľ mlčia.

Šéfom Slovenského národného divadla (SND) sa od 1. mája 2023 opäť stane Matej Drlička. Do funkcie generálneho riaditeľa prvej divadelnej scény ho k uvedenému dátumu vymenuje na základe ukončeného procesu verejného vypočutia dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová. 

Drlička chce pokračovať v načatej práci

Mateja Drličku odvolala ministerka kultúry minulý rok po tom, čo sa nešťastne vyjadril nielen na adresu časti operného súboru, ale aj politikov. Následne Drlička ponúkol ministerke kultúry svoju rezignáciu a tá ju prijala.

Do ďalšieho výberového konania a post GR SND sa zapojil znova a vedeniu MK SR ho komisia odporučila jednomyseľne. Okrem Drličku sa o post uchádzali aj ďalší traja kandidáti, a to vrátane dlhoročného hovorcu a štátneho tajomníka na ministerstve vnútra a ministerstve práce Borisa Ažaltoviča. 

Drlička pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že stúpajúcu antikampaň neočakáva. "Nemyslím si, že sa bude stupňovať, lebo sa nemá kam," poznamenal, že každý jeden smer sa vo finále ukázal ako slepá ulička. "Je mi úplne jasné, že som si narobil nepriateľov, ale neočakávam, že sa to bude stupňovať," pokračoval ďalej s tým, že pokračovanie očakáva. 

Staronový šéf prvej divadelnej scény poznamenal, že uplynulý polrok ho výrazne zmenil. "Určite pokračujeme vo vytýčenej ceste. Tie necelé dva roky bola predčasne ukončená polovica mandátu," uviedol s odvolávaním sa na vypredanosť, ale aj na vysokú spokojnosť divákov. Práve tie majú potvrdzovať správne manažérske rozhodnutia. 

"Ja sa vraciam zmenený, ten polrok mal na mňa veľký vplyv. Zažil som veľkú lojalitu zo strany ľudí, ktorí so mnou odišli a mesiace čakali, či sa so mnou vrátia. Pochopil som zároveň, že moje vyjadrenia nie sú iba mojimi názormi, ale zastupujem inštitúciu," poznamenal GR SND, pričom označil svoje vtedajšie vyjadrenie za nešťastné. 

Kritici zatiaľ mlčia

Dušan Jarjabek zo Smeru-SD sa vyjadril, že správu nebude komentovať.

"To, že ministerka Milanová vymenovala za riaditeľa osobu, ktorú sama odvolala, je dôkazom, zem je buď nesvojprávna, alebo nekompetentná, prípadne oboje naraz. Riaditeľ Drlička priniesol do SND nepokoj a hádky, a preto je to zlá sprava pre kultúrnu obec," uviedol pre Noviny PLUS TV JOJ poslanec Tomáš Taraba, ktorý je členom parlamentného výboru a patrí medzi kritikov Drličku. 

"Menovanie pána Drličku je plne v kompetencii ministerky kultúry. Verím, že zodpovedne zvážila všetky kritériá. A chcem rovnako veriť, že toto menovanie bude na prospech rozvoja tejto významnej kultúrnej inštitúcie," povedala pre Noviny PLUS TV JOJ nezaradená poslankyňa Ľubica Laššáková (Hlas-SD).

Kuloárne informácie však hovoria aj o tom, že by sa pri tejto príležitosti mohlo konať aj mimoriadne zasadnutie výboru pre kultúru a médiá, ktoré sa bude týmto menovaním zaoberať. 

Správu budeme aktualizovať. ​

Najčítanejšie