Polojasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vo volebnom ringu sa pobijú aj Piráti-Slovensko: Spájať sa s nikým nebudú, nie hovoria niekoľkým etablovaným stranám
Zdielať na

Vo volebnom ringu sa pobijú aj Piráti-Slovensko: Spájať sa s nikým nebudú, nie hovoria niekoľkým etablovaným stranám

BRATISLAVA / Pirátska strana – Slovensko sa pobije o priazeň slovenského voliča už v predčasných voľbách v septembri. Zdá sa, že môžu pripraviť o časť voličov aj známe politické značky.

V čele Pirátskej strany – Slovensko stojí protikorupčná aktivistka, kedysi pôsobiaca na PPA Zuzana Šubová, ktorá kedysi patrila aj k Saske. Predsedníčka je veľmi aktívna na sociálnych sieťach, kde sa zaoberá najmä upozorňovaniu na korupčné správanie. To bude jednou z hlavných tém aj v predvolebnom boji. 

"Slovensko treba očistiť a ekonomicky naštartovať," uviedla Šubová pre Noviny PLUS TV JOJ, ktorá sa stala predsedníčkou tento týždeň na celoštátnom fóre. Zároveň však priznala, že Slovensko má veľa problémov, ktoré treba riešiť a strana sa bude usilovať aj o rovnaké príležitosti pre všetkých.

Začiatkom mája predstaví tézy a témy strany na tlačovej konferencii. Na konci apríla totiž čaká predsedníčku slovenskej frakcie snem so zástupcami ďalších pirátskych strán na sneme v českom Liberci. 

Tí Piráti "naši" dosiaľ tvrdo spali

Do aktívneho súboja sa slovenskí Piráti vracajú po tom, čo boli päť rokov uspatou stranou. Už teraz má však predsedníčka jasno v tom, že o spájaní nemôže byť ani reč. "Na základe rozhodnutia členskej základne z celoštátneho fóra sa nebudeme spájať s nikým," poznamenala Šubová s tým, že ich prioritou je sa predstaviť voličom a zároveň zistiť vlastné mantinely. 

Nie hovoria Piráti nielen extrémistom z Republiky a ĽSNS, ale aj Smeru-SSD a Hlasu-SD. "Toto je pre nás mantinel," uviedla Zuzana Šubová, ktorá k sebe už nejaký ten čas láka najmä mladých z politiky a nevyhýba sa ani parlamentným laviciam. Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ zvažuje Pirátov aj bývalý Matovičov a Budajov poslanec Tomáš Šudík. Svoje rozhodnutie by mal oznámiť čoskoro. 

Môžu odobrať mladých voličov, ale aj extrém, reaguje Štefančík

Podľa politológa Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslava Štefančíka sú Piráti medzinárodne etablovanou značkou. "Piráti sú zaužívanou značkou vo viacerých krajinách a preto si viem predstaviť, že časť mladých ľudí by si ich vybrala. Vedeli by urobiť dobrý výsledok. Otázne je, či už v týchto voľbách alebo v tých ďalších," uviedol. 

Podľa politológa môžu Piráti odobrať hlasy aj extrémistickým stranám. "Pokiaľ volia extrémistov mladí ľudia, ktorí túžia po väčšej slobode, Piráti by pre nich mohli byť voľbou, a to najmä aj kvôli legalizácii látok, ktoré sú teraz zakázané. To môže odobrať extrému zľava aj sprava," dodal politológ na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie