Oblačno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Je zarážajúce, že až teraz sa objavili aplikačné problémy usmernenia, reaguje Macko z Iniciatívy Inakosť na Hegera
Zdielať na

Je zarážajúce, že až teraz sa objavili aplikačné problémy usmernenia, reaguje Macko z Iniciatívy Inakosť na Hegera

BRATISLAVA / K výhradám o budúcnosti usmernenia o tranzícii sa vyjadril dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (Demokrati). Tvrdí, že v súčasnosti je usmernenie neaplikovateľné. Martin Macko z Iniciatívy Inakosť však považuje za zarážajúce, že s aplikačnými problémami sa stretli až teraz.

Heger v súvislosti s usmernením o tranzíciách informoval, že plánuje zvolať zasadnutie s odbornou komisiou, ktorá dokument pripravila. Chce, aby sa konala začiatkom mája. Diskusia o budúcnosti usmernenia sa pritom opäť rozhýbala až po kritickej tlačovej konferencii zástupcov LGBTI+ organizácií.

Zástupcovia LGBTI+ organizácií počas nej upozornili, že získali informácie z prostredia úradu vlády i rezortu zdravotníctva, podľa ktorých diskusia o usmernení smeruje k jeho zrušeniu. To schválil exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský len krátko pred svojím odchodom z funkcie. Heger následne informoval, že jeho posledné kroky, vrátane toho s rozbehnutím usmernenia, dá preveriť a následne bude informovať o ďalšom postupe. To sa doteraz nestalo.

Vinu vidí v konaní Lengvarského

Heger ešte v utorok (18. 4.) vyhlásil, že téma sa stáva politickou. Po stredajšom rokovaní vlády (19. 4.) zopakoval svoje predchádzajúce tvrdenia o tom, že v súvislosti s platnosťou usmernenia sa spájajú aj viaceré aplikačné problémy. Avizovať to mali ministri ešte exministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému.

Heger chce preto okrem stretnutia s odbornou komisiou iniciovať aj diskusiu s ministrami. Dočasne poverený predseda vlády zároveň informoval, že počas rokovania vlády vyzval ministrov, aby pripravili presný zoznam aplikačných problémov. "Je dôležité, aby ich presne vyšpecifikovali, aby boli odstránené a aby to bolo aplikovateľné. V tomto momente je to neaplikovateľné," povedal s dodatkom, že Lengvarský túto časť práce nespravil, a to vyvolalo komplikácie.

Zmätočné vyhlásenie a zbytočné stretnutie?

Martin Macko z Iniciatívy Inakosť skonštatoval, že utorkové stanovisko Hegera, v ktorom informoval o stretnutí komisie, je zmätočné – nie je totiž jasné, ktorú komisiu má na mysli. Ako Macko vysvetlil, usmernenie pre tranzíciu pripravovala pracovná skupina a štandard schvaľovala odborná komisia pre štandardy.

"Ak to je tá odborná komisia, ktorá schvaľovala štandard, čiže ten postup, ako majú postupovať lekári pri tranzícii, tak to je v zásade uzavretá vec, keďže to odborná komisia schválila a nebolo to tesné, proti bol len jediný člen. A nie je jasné, čo s nimi chce riešiť, keďže vec je uzavretá," povedal Macko pre Noviny PLUS TV JOJ.

Aplikačné problémy nesúvisia s medicínskymi, upozorňuje Macko

Heger zároveň po rokovaní vlády priblížil, aké aplikačné problémy podľa ministrov môžu nastať. "Či už sa to týka hospitalizácie v nemocniciach alebo výkon trestu, športoviská, plavárne, školské internáty. Tieto otázky ešte neboli adresované ani zohľadnené, takže to je tá diskusia, ktorú potrebujeme urobiť," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ.

Macko v reakcii skonštatoval, že väčšina zo spomínaného sa netýka zdravotníckych tém. "Takže ťažko to bude riešiť s lekárskou odbornou komisiou. Ďalšia vec je, že ak sú tieto problémy, oni násobne existujú v situácii, keď nie sú žiadne usmernenia," pokračoval s dodatkom, že nevie, aký výsledok by to malo priniesť.

V súvislosti s plánovanými stretnutiami zároveň Macko pre noviny PLUS TV JOJ potvrdil, že vo veci zástupcov LGBTI+ ľudí nikto nekontaktoval. "Celé sa to deje mimo nás," skonštatoval. "Pre nás je zarážajúce, že až teraz sa stretli s nejakými aplikačnými problémami, ktoré ako vidíme, vôbec nesúvisia s poskytovaním zdravotnej starostlivosti ale skôr s niečím iným," zakončil Macko.

Problémové usmernenie?

Usmernenie o tranzícii má za úlohu uľahčiť život transrodovým ľuďom. V prípade zmeny dokladov na matrike od nich už totiž nie je povinne vyžadovaná kastrácia. Usmernenie schválil Lengvarský krátko pred svojím odchodom z funkcie.

V minulosti bolo usmernenie krátku chvíľu aktívne, avšak jeho platnosť bola pozastavená. Stalo sa tak po naliehaní konzervatívnych poslancov OĽaNO či KÚ.

Odborné usmernenie zároveň obsahuje vzor lekárskeho posudku, ktorý je nevyhnutný na zmenu dokumentov matrikou. Zrušenie usmernenia môže podľa Macka spôsobiť to, že matriky v tom prípade úplne prestanú meniť dokumenty transrodovým ľuďom. Odvolal sa pritom na stav, keď bola platnosť usmernenia v minulosti prerušená.

Aj v prípade, ak Heger rozhodne o platnosti usmernenia, transrodoví ľudia to ešte nemajú vyhraté. V parlamente sa totiž počas májovej schôdze má v druhom čítaní rokovať o novele zákona o rodných číslach. V prípade jej schválenia by bolo možné zmeniť si rodné číslo len v prípade, ak by bolo chybne dané pri narodení. V prvom čítaní návrh podporilo viac než 80 zákonodarcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie