Jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Demokrati majú na účte štyri platby. Heger, Hirman či Naď ešte vlastnej strane nedali ani euro
Zdielať na

Demokrati majú na účte štyri platby. Heger, Hirman či Naď ešte vlastnej strane nedali ani euro

BRATISLAVA / Po niekoľkotýždňovom čakaní sa potenciálni voliči dočkali webovej stránky novej strany Demokrati Eduarda Hegera. Strana má od konca marca zverejnený aj volebný transparentný účet. Na ňom však zatiaľ svietia len štyri platby.

Eduard Heger oznámil svoj odchod z OĽaNO Igora Matoviča doslova len pár hodín predtým, než sa postavil na tlačovú konferenciu a spolu s Miroslavom Kollárom oznámil vznik nového politického subjektu. Za jeho chrbtom stála prevažná časť aktuálneho vládneho kabinetu a malá časť poslancov Jána Budaja. 

S príspevkami na kampaň sa však Heger a "jeho ľudia" zatiaľ nepretrhli. Na povinnom transparentom účte svietia štyri platby. Sabina Kisonová venovala Demokratom 50 centov, Marek Polonec 30 eur, Dávid Bořuta 500 eur a Miroslav Kollár 900 eur. 

Verí projektu iba Kollár?

Eduard Heger, Jaroslav Naď, Karel Hirman, Rastislav Káčer, Kristián Čekovský či Andrej Stančík zatiaľ na kampaň nevenovali ani cent, tobôž nie euro. 

Opakovane sme sa s Miroslavom Kollárom pokúšali spojiť, rovnako ako s hovorcom Eduarda Hegera a ďalšími reprezentantmi Demokratov, ale zatiaľ bez úspechu. Článok budeme aktualizovať.

Je to hanba, hovorí Štefančík 

Podľa politológa Radoslava Štefančíka by bolo na mieste, aby Eduard Heger a členovia jeho dočasne poverenej vlády prispeli na kampaň strany medzi prvými, a to už ako symbol, že v daný projekt veria.

"Samozrejme, že by tam mal ako prvý prispieť on, rovnako ako ďalší verejní funkcionári z tej strany, pretože vďaka tej strane sú na svojich postoch," poznamenal politológ odvolávajúc sa aj na Nemecko, kde stranám verejní funkcionári platia zvýšený členský poplatok, ktorý sa označuje aj za daň. Je tak práve preto, že strana im pomohla k funkciám, z ktorých majú svoje nadštandardné príjmy. 

Štefančík dodal, že táto strana zatiaľ neprešla voľbami, ale ak to má tak byť, mali by všetci zúčastnení zaplatiť. "Minulý týždeň ešte nemali ani web, čiže evidentne je to strana, ktorá postupuje prešľapovaním na mieste," poznamenal odborník. 

Keď chce človek robiť všetko, nerobí poriadne nič, odkazuje odborník 

Je nepochybné, že od toho času čelí strana Demokrati nielen vládnutiu. Jej predseda Eduard Heger by sa mal začať venovať aj vedeniu strany, budovaniu jej štruktúr a nevyhnutnej organizácii. Hoci webová stránka je základom komunikácie s občanom, ale aj kanálom, ktorým voličom dokáže strana adresovať svoje posolstvá, postoje a názory, v prípade Demokratov sa na ňu čakalo vyše mesiaca. 

Aktuálne strana stránku aktualizovala o vízie a základný tím, ale ani v tomto prípade sa nevyhla "polovičatej robote". Krátke noticky sú len pri členoch predsedníctva, okrem dočasne povereného ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera. Pri ďalších piatich členoch, ktorí tvoria "Tím Demokrati", nie sú vôbec. 

Odborník odkazuje, že Eduard Heger, ale aj zvyšní Demokrati by sa mali rýchlo prebrať, inak zostanú pred bránami parlamentu. Klesajú predsa už teraz. "Mali by stranu budovať tak, ako hovorili, že to robiť chcú. Heger síce nevie, ako to má robiť, lebo v žiadnej normálnej strane nebol, ale amatérske výkony nie sú to, čo verejnosť chce," hodnotil odborník. 

"Pokiaľ chce Demokratov riadiť tak, ako to videl v prípade Igora Matoviča, tak sa mu Demokrati za chvíľu rozpadnú. To, čo predvádzajú, aj s chýbajúcimi notickami, je zatiaľ znakom veľkej neprofesionality, " uzavrel politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie