Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ministri sa čoskoro vrátia do NR SR, zbohom jej dá nielen Gyimesi. Hegerovci budú mať nové posily
Zdielať na

Ministri sa čoskoro vrátia do NR SR, zbohom jej dá nielen Gyimesi. Hegerovci budú mať nové posily

BRATISLAVA / Po konci vlády sa ministri vrátia do NR SR. Mandát si uplatní Jaroslav Naď a zrejme aj čoskoro expremiér Eduard Heger. Vráti sa aj Milan Krajniak zo Sme rodina.

Viszlát György

S NR SR sa rozlúči poslanec Gyimesi, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke OĽaNO, ale pred pár týždňami Matovičov klub opustil. Nakoľko bol Gyimesi náhradníkom za ministra Jaroslava Naďa (dnes Demokrati), s jeho návratom do národnej rady poslancovi Gyimesimu zanikne mandát. 

Podľa politológa Miroslava Řádka nemá pád vlády vplyv na Gyimesiho politickú budúcnosť. "Je možné, že o pár mesiacov si na jeho meno už ani nespomenieme," reagoval s tým, že ak sa Gyimesi do parlamentu chce vrátiť, potreboval by sa dostať na kandidátku relevantnej strany, ktorá mu zároveň ponúkne zvliteľné miesto. Dnes sa najhlasnejšie hovorí o maďarskej národnostnej strane Aliancia, ktorá v sebe zoskupuje viacero politických subjektov. Tá však v preferenciách veľké úspechy nezaznamenáva. 

Mená, ktoré ste možno ani nepočuli...

Návrat Jána Budaja (Demokrati) bude znamenať odchod poslanca OĽaNO Vojtecha Tótha. Náhradníkom za Eduarda Hegera je poslanec Sebastián Kozarec, ktorý už takto opúšťa parlamentú lavicu po tretíkrát. Ak sa vráti Andrej Stančík (Demokrati) s parlamentom sa rozlúči ďalší poslanec OĽaNO Peter Cseh. 

Roman Mikulec vystrieda v parlamente náhradníka Vladimíra Zajačika, ktorý bol členom Budajovej platformy. Dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová sa do parlamentu neprekrúžkovala a teda zostane bez funkcie. 

Milan Krajniak a Štefan Holý vystriedajú v poslaneckom klube Sme rodina Jozefa Hlinku a Evu Hudecovú. 

Veronika Remišová zostane v parlamente sama, nakoľko vystrieda jedinú poslankyňu Za ľudí.

Demokrati v parlamente posilnia 

K jedenástim poslancom, ktorí sa aktuálne hlásia k Hegerovi pribudnú ďalší štyria - Eduard Heger, Jaroslav Naď, Ján Budaj a Andrej Stančík, ktorý bol štátnym tajomníkom na ministerstve zahraničných vecí. Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ by sa k Hegerovi mal pridať aj Martin Klus a exminsiter pôdohospodárstva Ján Mičovský. Demokrati by tak mali v NR SR 17 poslancov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie