Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vedec Čekan vyvrátil pochybnosti: Zverejnil, či dostal ponuku byť v novej vláde
Zdielať na

Vedec Čekan vyvrátil pochybnosti: Zverejnil, či dostal ponuku byť v novej vláde

BRATISLAVA / Horúcou témou týchto dní je najmä to, kto bude tvoriť vládny kabinet Ľudovíta Ódora. Palác mlčí a preto je priestor na verejné špekulácie. Jednu sa rozhodol vyvrátiť práve vedec Pavol Čekan.

"Mnohí sa ma pýtate v súkromných správach, či budem členom nastupujúcej úradníckej vlády," uviedol v úvode vedec, ktorý sa stal známou tvárou práve počas pandémie covid-19, kedy štátu venoval niekoľko stoviek tisíc testov na odhalenie ochorenia. Testy z jeho laboratória vzala prezidentka aj do Vatikánu na stretnutie s pápežom Františkom.

"Nebudem. Žiadnu ponuku som nedostal. Zostávam, a to veľmi rád, pri mojich vedeckých koreňoch. A keďže prinášame pacientom s rakovinou prsníka novú, presnejšiu a komplexnejšiu diagnostiku pre efektívnejšiu a personalizovanú liečbu, o to viac sa nikam nechystám," dodal Čekan, čím podľa reakcií u mnohých vyvolal sklamanie. 

"Úradníckej vláde držím prsty, a to najmä v týchto troch veciach. Po prvé, aby zásadne zlepšili komunikáciu vlády smerom k verejnosti. Po druhé, aby navrátili dôveru do spoločnosti, že veci verejné sa dajú spravovať poctivo, efektívne a odborne. Po tretie, aby pripravili veľmi kvalitný rozpočet pre rok 2024, kde sa bude myslieť na všetkých a na všetko (osobne prosím, aby mysleli na slovenskú vedu)," dodal na záver. 

Kto povedie rezort?

Zatiaľ sa zdá, že rezort zdravotníctva naďalej povedie patológ Palkovič, ktorý bol štátnym tajomníkom a v kresle neoficiálne vystriedal ministra Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO). Neoficiálne preto, že poverený riadením bol dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. Ten viedol aj rezort financií po Igorovi Matovičovi. Tam ho zastupoval taktiež štátny tajomník Marcel Klimek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie