Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Gyimesi má kandidovať za Alianciu, hrozí preto odchod Most-Híd: Neprezieravé a naivné, reaguje Koziak
Zdielať na

Gyimesi má kandidovať za Alianciu, hrozí preto odchod Most-Híd: Neprezieravé a naivné, reaguje Koziak

BRATISLAVA / György Gyimesi sa o svoju budúcnosť báť nemusí. Platforma SMK totiž infovala, že by mal kandidovať zo 150. miesta na kandidátke Aliancie.

Osuď ďalšieho odídenca v klubu OĽaNO je známy. Platforma SMK totiž počas tlačovej konferencie oznámila, že navrhuje, aby György Gyimesi kandidoval zo 150. miesta na kandidátke Aliancie tak, aby neohrozil žiadnych ďalších kandidátov. Konečné slovo má však republiková rada. 

Samotný Gyimesi počas tlačovej konferencie povedal, že a rámci kandidatúry chce v Aliancii zúročiť trojročné parlamentné skúsenosti.

"Verím tomu, že všetky platformy pochopia dôležitosť a vážnosť situácie a dokážu akceptovať kandidátne listiny ostatných platforiem," povedal počas tlačovej konferencie líder SMK Kristián Fórro. 

Hrozí odchod Most-Híd

Reagoval tak na výroky členov platformy Most-Híd, ktorí sa viackrát vyjadrili, že v prípade prizvania Gyimesiho na kandidátku, z platformy odídu. Most-Híd zároveň pred niekoľkými dňami prijal deklaráciu, ktorou sa tým zaväzuje.

"K tomuto kroku musí pristúpiť platforma SMK formou jasnej deklarácie. Čokoľvek iné ako jednoznačné vyhlásenie budeme interpretovať ako prejav nedôvery a pretrvávajúcej neistoty, a ak to na základe ich rozhodnutia bude potrebné, vzhľadom na krátky časový rámec, budeme konať," uvádza sa v deklarácii.

V prípade, ak sa republiková rada na konečnej kandidátnej listine nezhodne, Fórro prpúšťa dve možnosti. "Jedna možnosť je, že Aliancia nepôjde do volieb, lebo nebude mať kandidátnu listinu. A druhé riešenie je, že musíme nájsť riešenie," povedal s dodatkom, že naplnenie prvej možnosti by bolo "absurdné a neférové" voči maďarskej komunite.

"Keďže sa to už raz stalo, predstavitelia Mosta-Híd v zázraky neveria, napriek tomu sa na pondelkovom grémiu zúčastnia," potvrdila pre TASR hovorkyňa strany Klára Magdeme. Pripomenula, že Most-Híd kandidatúru Gyimesiho dlhodobo odmieta. "Platforma svoj postoj potvrdila aj pred dvomi dňami, na zasadnutí Republikovej rady Most-Híd," doplnila.

Jediná možnosť je spájať sa, nie rozdeľovať

Podľa politológa Tomáša Koziaka mnohé ukazuje, že spolupráca doposiaľ rozdelených maďarských strán nie je taká ideálna, ako by sa mohla zdať. "Toto je vzhľadom na to, ako je Gyimesi vnímaný a ako je nastavená jeho rétorika, môže to byť vážny problémový bod pre ich spoluprácu," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Aliancia si v tomto prípade podľa odborníka musí dať na misku váh, či bude spolupracovať s Gyimesim alebo Most-Híd. "Je to voľba, ktorá je určite nepríjemná," skonštatoval. Gyimesi však aj napriek tomu, že je výrazným politikom, podľa Koziaka nebude schopný prilákať dostatočný počet voličov na kandidátku Aliancie. Tá mala v poslednom prieskume agentúry AKO nameraných 1,1 %.

"Už viackrát však bolo artikulované, že v prípade, ak pôjdu Aliancia a Most-Híd do volieb oddelene, bude to znamenať masaker aj medzi maďarskými stranami," dodal Koziak. Toho sme však podľa odborníka boli svedkami aj v posledných parlamentných voľbách. "Ak sa nepoučia a budú kandidovať ako dve strany, do parlamentu sa nedostane ani jedna," povedal. Rozhodnutie Aliancie uprednostniť Gyimesiho vníma ako znak politickej nezrelosti. "Je to neprezieravé, naivné a prejav politickej malosti," zakončil odborník.

Nedávno oznamoval odchod z OĽaNO i koalície

György Gyimesi sa do NR SR dostal na kandidátke OĽaNO, z poslaneckého klubu i z koalície však nedávno odišiel. Dôvodom bol dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati) aj zahraničná politika vlády.

"Dohoda medzi nami momentálne nie je," odpovedal Gyimesi v tom čase na otázky, či je na pláne vstup do Aliancie. s tým, že absolvovali viaceré rokovania a ďalšie ešte budú nasledovať. Vylúčil, že by zakladal vlastnú stranu. Na otázky o budúcnosti Aliancie reagoval, že rozpad strany nechce.

Politológ Radoslav Štefančík v tom čase reagoval, že Gyimesi sa týmto krokom rozlúčil s parlamentnou lavicou. "Pokiaľ odíde do inej strany, tak sa znižujú jeho šance na znovuzvolenie. Maďarským stranám on určite nepomôže, lebo stále je tam konkurencia v Zsoltovi Simonovi," povedal.

Súvisiace články