Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Megahlasovanie NR SR sa nekonalo: Pre "totálny chaos" predčasne ukončili májovú schôdzu
Zdielať na

Megahlasovanie NR SR sa nekonalo: Pre "totálny chaos" predčasne ukončili májovú schôdzu

BRATISLAVA / Megahlasovanie poslancov NR SR sa napokon nekonalo.

Ako to už v NR SR býva zvykom, poslanci začali so šestnásťminútovým oneskorením. Boris Kollár na úvod uviedol procedurálne návrhy. Juraj Šeliga navrhol presunúť hlasovanie o posunutí termínu odovzdania štátneho rozpočtu na koniec hlasovania. Išlo o bod 244 a poslanci tento procedurálny návrh schválili.

Ešte pred začiatkom hlasovania nezaradený poslanec Martin Čepček upozornil na to, že Jana Bittó Cigániková (SaS) poslancom rozdala informačné letáky vo veci hlasovania o sťažení interrupcií. Čepčekovi prekážalo, že na letákoch sa nachádzalo meno organizácie, ktorá na fakty o interrupciách upozorňuje, čo je podľa neho reklama, ktorá je v prípade poslancov zakázaná. Vedúci schôdze však skonštatoval, že podobné veci robia aj iní poslanci, teda to nebude riešiť.

Po mimoriadnom rokovaní výboru schôdzu ukončili

Následne si poslanci dali 15-minútovú prestávku na rokovanie výboru pre európske záležitosti, ktorý mal prerokovať uznesenie NR SR k hlasovacím právam SR v inštitúciách a orgánoch EÚ. To do programu NR SR pridal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Rokovanie výboru napokon trvalo viac než pol hodinu.

"Podľa § 58a ods. 4 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov si Národná rada Slovenskej republiky môže vyhradiť rozhodovania v záležitostiach Európskej únie, o ktorých inak rozhoduje Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti," argumentujú poslanci v uznesení.

Po viac než hodine od začiatku avizovaného hlasovania sa rokovanie opäť odštartovalo. Šéfka klubu SaS Anna Zemanová prišla s procedurálnym návrhom, podľa ktorého navrhla okamžité ukončenie májovej schôdze NR SR s tým, že všetky neodhlasované body schôdze sa presunú na júnovú schôdzu. Argumentovala to "totálnym chaosom" v pléne.

Za jej návrh hlasovalo 89 zo 135 prítomných poslancov. Za predčasné ukončenie schôdze hlasovali poslanci z klubov Smer-SD, SaS a Sme rodina. Za hlasovali aj nezaradení poslanci z Hlasu-SD, Demokratov a Republiky.

Niekoľko desiatok návrhov, o ktorých mali poslanci vo štvrtok hlasovať, sa tak presunulo na jún. Májová schôdza pritom bola poslednou, v rámci ktorej mohli prerokovať návrhy zákonov v prvom čítaní tak, aby sa stihli schváliť ešte v tomto volebnom období.

Poslanci mali hlasovať napríklad o sprísnení interrupcií či o návrhu na predloženie štátneho rozpočtu už koncom augusta. Májová schôdza mala na programe viac než 200 bodov, poslanci stihli prerokovať len o niečo viac než polovicu z nich. Kollár pritom na koniec schôdze predložil kontroverzné návrhy, ktoré by rozpravu parlamentu zdržiavali.

Zemanová: Bola to spontánna reakcia

Anna Zemanová pre Noviny PLUS TV JOJ povedala, že jej procedurálny návrh bol spontánnou reakciou na chaos, ktorý v pléne vznikol. Priblížila, že rokovanie výboru bolo prerušené, pričom sa malo čakať na stanovisko premiéra. Poslanci pritom mali navrhnúť pokračovať v rokovaní o uznesení aj bez stanoviska premiéra.

​Naď: Za chaos v NR SR môže SaS

Exminister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) na ukončenie schôdze reagoval so slovami, že za chaos v parlamente môže SaS práve kvôli tomu, že povalila vládu. "Schválili si voľby až v septembri a odvtedy je tu chaos, ktorý sa slovami ani nedá opísať. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale vláda fungovala výborne," skonštatoval.

​Bittó Cigániková: Ľuďom sa nemôže stať nič lepšie než to, že tento parlament nebude zasadať

Poslankyňa SaS Bittó Cigániková reagovala, že v prípade, ak by schôdza pokračovala, poslanci by odhlasovali viaceré zákony, ktoré ľuďom môžu uškodiť, pričom návrhy SaS by schválené neboli. Preto navrhli predčasné ukončenie schôdze.

​Matovič: Definitívne odstavili dôležité zákony

V parlamente podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča predčasne ukončili schôdzu, lebo chceli "ublížiť" jeho hnutiu. "Mali sme tam asi 40 návrhov zákonov. Ale SaS, Demokrati a PS sa spikli s fašistami a mafiou a zarezali 363," povedal.

​Valášek: Vznikol totálny chaos

Nezaradený poslanec Tomáš Valášek (PS) upozornil, že za ukončenie schôdze hlasovali takmer všetci poslanci okrem klubu OĽaNO. Skonštatoval tiež, že viaceré zmeny pred hlasovaním spôsobili chaos, rovnako ako aj vedenie celej schôdze.

Súvisiace články

Najčítanejšie