Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Analýzy Na hrane s ministrom Wlachovským a Václavom Hříchom: Fackovanie môže byť kauzou, ktorá Kollárovi zlomí krk
Zdielať na

Analýzy Na hrane s ministrom Wlachovským a Václavom Hříchom: Fackovanie môže byť kauzou, ktorá Kollárovi zlomí krk

BRATISLAVA / Zdá sa, že puč v Rusku sa skončil v Bielorusku. Čo sa to vlastne v Ruskej federácii deje? Na aktuálne tém zahraničnej politiky odpovedal dočasne poverený minister Wlachovský.

Čo priniesli rokovania v Luxembursku?

Dočasne poverený šéf diplomocie sa práve včera vrátil z rokovaní Rady pre zahraničné záležitosti EÚ. Diskutovala sa najmä situácia v Rusku a na Ukrajine. "Wagnerovcov vytvoril Putin," uviedol s tým, že práve táto skupina ho dnes najviac kritizuje. Aj to je dôvod, prečo sa Prigožin vydal na Moskvu. 

Dnes je jasné, že Wagnerovci sa delia na viacero častí. Rezignoval Prigožin? "Okolo týchto udalostí bolo veľa informácií, ale ešte viac dezinformácií. To, čo sme mohli vidieť bolo, že sa chystá dobre zorganizovaná skupina," uviedol s tým, že najväčšie mesto, ktoré získali bol miliónový Rostov na Done. 

Rusko imidžovo utrpelo rovnako, ako Putin

Prigožinove slová, podľa Wlachovského nasledovali až po tom, čo zostrelil niekoľko helikoptér. Je to trik, aby sa zdalo že sa Wagnerovci delia, aby sa mohli stiahnuť zo severu? "To je príliš odvážny konštrukt," uviedol Wlachovský s tým, že práve Putinova moc veľmi utrpela. "Dá sa to nazvať začiatkom občianskej vojny. Z ktoréhokoľvek uhla sa na to pozrieme, tak je to nežiadúce pre Rusko aj pre Putina," uviedol a dodal, že Ukrajina je pripravená na rôzne scenáre a preto je tento konštrukt veľmi divoký. 

Bude to Prigožinov koniec?

Putinova pozícia sa neposilnila, pretože ak je treba žoldnierske vojská, ktoré robia najzložitejšie a najhoršie opatrenia, tak to nie je veľmi dobré. "Aj z hľadiska imidžu to nie je dobré a to aj v očiach občanov Ruska," zdôraznil minister. 

Putin hovorí o svojej neohroziteľnosti

Wlachovský uviedol, že vystúpenia Vladimíra Putina v médiách je tzv. "povinnou jazdou". "Rusko nie je krajinou, kde sú slobodné médiá," poznamenal šéf diplomacie. Počas puču sa objavil pred kamerami aj Sergej Šojgu. "Ja ho vnímam, ako dlhoročného spolupracovníka Vladimíra Putina a urobil preňho veľa práce," doplnil s tým, že Putin vždy rozohrával proti sebe viacero záujmových skupín. Tie držal v rovnováhe. Wlachovský dodal aj to, že útok na Ukrajinu bol strategickou chybou Ruska. 

Majú v Rusku šancu prozápadné sily?

Minister uviedol, že Rusko je autokratická krajina, kde je opozícia pozatváraná. "Akýkoľvek protestný hlas je potrestaný. Je to krajina plná paradoxov. Otec dievčiny, ktorá nakreslila obrázok na podporu Ukrajiny, dostal 13 rokov a šéf žoldnierov, ktorý chcel spáchať politický prevrat, odišiel bez problémov," pokračoval šéf diplomatov s tým, že sa treba pripraviť na zmrazené vzťahy s Ruskom.

Čo bude s vplyvom Kremľa u nás?

Minister dodal, že Rusko bolo vždy dobré v používaní asymetrických nástrojov a propagande. "Do rozkladu vkladajú nemálo prostriedkov," reagoval ďalej. Riešením by podľa neho bolo, aby sa konečne začalo robiť niečo, pretože dlho sa nerobilo nič.

Wlachovský kedysi na ministerstve šéfoval oddeleniu strategickej komunikácie. Určité opatrenia blokoval aj Smer-SSD a SNS. "Dobiehame zanedbané," dodal s tým, že za tejto vlády vznikli pracovné oddiely, ktoré sa tejto téme venovali. Zároveň však dodal aj to, že Západ, ako kolektív, neinvestuje do tohto problému toľko financií, ako Rusko. 

Ako to bude s Ukrajinou a Gruzínskom v EÚ a NATO a čo bude s kvótami?

Dozviete sa vo videu:

Ako ovplyvnia politiku "fackovacie manévre Borisa Kollára"?

 Veľký podiel voličov Sme rodina tvoria ženy. "Videli sme v minulosti rôzne kauzy Borisa Kollára, ale s elektorátom to ani nepohlo," poznamenal šéf agentúry AKO Václav Hřích. Pritom dodal, že to nevylučuje, že práve táto kauza mu "zlomí krk"

SaS ustúpila zo svojej predstavy a doplnila podpisy Demokratom. Ospravedlnenie by podľa Hřícha Kollárovi pomohlo celospoločensky. Tie posuny z jeho strany do roviny ochrany detí budú komunikačnou stratégiou. V predchádzajúcej kauze po autonehode nebol dosť dlho na sociálnych sieťach, čo sa podpísalo aj na jeho preferenciách. 

"Teraz je ta kauza, ale o tom, že sa poriadne o svojich 12 detí nestará," poznamenal Hřích s tým, že tým celá táto kauza začala a prepad tam bol. "Sú to kauzy zo života," uviedol s tým, že sme sa dozvedeli, že kauza o bitke medzi Bittó Cigánikovou a Tabák, sa skončila 30 eurovou pokutou. "To násilie je legitimizované," dodal šéf AKO. 

Preferenciami môže zamávať sklamanie voličov

Hřích zdôraznil, že rozhodujúce bude aj to, akí budú politici autentickí. "Čo by mohlo spôsobiť apatiu a to, že tí voliči nebudú vôbec voliť," pokračoval s tým, že voliči sú unavení z konfliktov a sú frustrovaní z doťahovania sa politikov. Sklamanie môžu priniesť aj predvolebné debaty. 

Strany zároveň fungujú veľmi krátko a preto sa nedá hovoriť o verných voličoch. "Ľudia žijú v nadpisoch," poznamenal Hřích s tým, že práve preto dochádza k slepej dôvere voči politikom. 

Dôvera v politika je aj za dôverou v zmanipulované voľby

Práve emócie voči politikom a dôvera v nich ovplyvňuje, ako vnímajú aj tému predčasných volieb. Pokiaľ verí svojmu lídrovi, verí aj v zmanipulované voľby. "Videli sme, ako sa to podarilo v USA," dodal Hřích ďalej. 

Zachráni záchranárka Letanovská Demokratov?

Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie