Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na hrane s Ficom a Letanovskou: Trčia Vám ich nohy spod sukne, oboril sa Fico
Zdielať na

Na hrane s Ficom a Letanovskou: Trčia Vám ich nohy spod sukne, oboril sa Fico

BRATISLAVA / Fiaskom ukončené rokovanie parlamentu a plánované utorkové odvolávanie Borisa Kollára, čo ešte očakávať od rozbitej politickej scény? Čaká nás predvolebné leto, čo nám budú politici sľubovať? Demokrati vymenili lídra kandidátky, prečo by im to malo pomôcť? V poslednej Na hrane pred letom odpovedali volebná líderka Demokratov Andrea Letanovská a šéf Smeru-SD Robert Fico.

Andrea Letanovská reagovala, že s Ficom sa nebála ísť do diskusie. "V diskusii netečia krv a nestrieľa sa," povedala Letanovská. "Ja chcem pani Letanovskej zaželať všetko dobré a verím, že to bude férový súboj a nikto sa nebude musieť báť o slobodu z politických dôvodov," reagoval Fico. 

"Verím, že každý, čo nás bude počúvať, tak má možnosť uveriť," dodala Letanovská s tým, že za ňou je čitateľný a dostupný príbeh. Letonovská dodala, že 30 rokov pôsobila ako lekárka a záchranárka. "Politická skúsenosť nie je garanciou, že politik bude robiť veci pre ľudí," reagovala lekárka a volebná líderka Demokratov. 

Robert Fico dal na svojej kandidátke priestor Arturovi Bekmatovovi, ktorý je 150. na kandidátke Smeru-SSD. Ide o socialistu, ktorý vstúpil do komunistickej strany po roku 1990 a prispieval do konšpiračného média. "Nebudeme opakovať fóry tipu, že by predseda išiel zo 150. miesta," doplnil Fico. 

Čo bude s Kollárom?

Bude mimoriadna schôdza fiaskom? Letanovská zdôraznila, že Boris Kollár nielen, že zbil ženu, ale aj opakuje, že by to urobil znova. "Zo svojej pozície vyslal nebezpečný signál," povedala Letanovská s tým, že spoločnosť môže nadobudnúť pocit, že domáce násilie je v poriadku. Operovala aj s tým, ako Igor Matovič verbálne útočil na Bittó Cigánikovú, ale aj to, ako Robert Fico atakoval Zuzanu Čaputovú. 

Robert Fico odsúdil domáce násilie a nespochybnil, že na Slovensku je s tým problém. Fico argumentoval aj tým, že keď sa volil Boris Kollár za predsedu NR SR, tak on jediný prezentoval, čo je "líder hnutia Sme rodina zač". "Mali by sme všetci naňho vyvíjať tlak, aby odstúpil," poznamenal s tým, že na odvolanie šéfa NR SR treba 76 poslancov a tí sa podľa lídra Smeru-SSD nenájdu. "My Borisa Kollára verejne vyzývame na odchod," dodal Fico a odmietol, že by bol za toto Smer-SSD zodpovedný. 

Letanovská argumentovala tým, že ona Borisa Kollára nevolila, lebo ako náhradníčka prišla do parlamentu až neskôr. "Ja sa na to neviem pozrieť politologicky," odpovedala Ficovi. "Pani Letanovská skúste nechať Smer Smerom," oponoval Fico, ktorý znova vytiahol Krivošenka a údajnú vinu Márie Kolíkovej.

Koniec schôdze a kritické hlasy

"Problém bol úplne iný, ale vy ste ho nepomenovali," vyjadril sa Fico s tým, že hoci koniec schôdze navrhol, ale poslanci ho schválili. "Vznikla široká zhoda politických strán, okrem OĽaNO," dodal na konto ohýbania ústavy Milanom Vetrákom. 

Smer-SSD nepodporil hypotekárny návrh zákona z dielne Juraja Šeligu. "Problém je v úplne niečom inom, v nasledujúcich dvoch rokov príde k zmene asi 400 tisíc hypotekárnych úveroch," vysvetľoval Fico  s dôrazom na to, že úroky pôjdu veľmi hore. Vláde Ľudovíta Ódora, ale aj predchádzajúcej vláde vyčíta, že so zdražovaním neurobili nič. Fico navrhuje bankový odvod, alebo dohodu, že 2 % prispeje banka a 2 % prispeje štát.

Nebezpečné hypotéky 

Letanovská Ficovi oponovala, že bankový odvod vôbec nie je taký jednoduchý, ako ho Fico prezentuje. Problém vidí v tom, že mladí ľudia si hypotéku berú aj vtedy, keď si ju nemôžu dovoliť. Fico tvrdí, že občanom treba pomôcť, lebo prídu o bývanie. Letanovský trvá na tom, že hrozbám treba predchádzať a nie do nich ľudí hnať. "Tie hypotéky nebudeme dotovať tak, ako sme kedysi dovolili nebankovým subjektom, aby drancovali ľudí," dodala líderka Demokratov s tým, že treba podporovať mladých. 

"Dnes sme videli analýzu ministra financií a zdá sa, že na tom budeme lepšie," doplnila Letanovská s tým, že pomoc mladým na bývanie by sa financovali z budúcich peňazí. Fico znova argumentoval aj tým, ako sa z opozície snažil znižovať ceny potravín. Potravinárom by napríklad odpustil odvody. "Suplovali sme jednoducho vládu," doplnil a pýtal sa, prečo má Slovensko stále raz takú infláciu a zdražovanie cien, ako zvyšok Európy. Letanovská vidí riešenie v pomoci rodinám. "Tá peňaženka rodinná je jedna," uviedla argumentujúc zastropovanými cenami energií. "Ich topánky vám trčia spod sukne," povedal Fico a podľa neho nemá Letanovská kompetencie a od jej kolegov to bolo veľmi nedžentlmenské. 

Čo odhalil prieskum? 

Súvisiace články

Najčítanejšie